Σφάζονται οι «γαλάζιοι» στην Πιερία

O Κουκοδήμος και η ιστορία του είναι μια μόνο από τις εστίες της κρίσης που μαστίζει τους «γαλάζιους» του εν λόγω νομού της κεντρικής Μακεδονίας.

Οι τουλάχιστον ατυχείς χειρισμοί του… Ολυμπιονίκη στην υπόθεση Ζαχόπουλου-Κλαδά έχουν προκαλέσει παγωμάρα στους οπαδούς του κόμματος στον νομό και τους έχουν βάλει σε θέση απολογούμενου στα… καφενεία.

Εκτός όμως από τον Κουκοδήμο, υπάρχει και ο… Πολύζος.

Ναι ναι, σωστά θυμάστε, στον πρώην βουλευτή αναφέρομαι, ο οποίος είχε εκδιωχτεί από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όταν είχε υποστηρίξει το αυτονόητο πως «σε κάθε κόμμα υπάρχουν τίμιοι αλλά και λαμόγια».

Και μπορεί η ρήση του Κολινδρινού πολιτικού να επιβεβαιώθηκε από τα όσα ακολούθησαν, ωστόσο ο ίδιος δεν κατάφερε να ανακάμψει στο χρηματιστήριο των κομματικών στελεχών.

Ο Πολύζος επανήλθε τυπικά στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (ανταλλάσσοντας την επιστροφή του στο μαντρί με την ευθεία στήριξη που παρείχε στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια σε δήμους και νομαρχία), ωστόσο το κύρος και η επιρροή του είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα. Γι’ αυτό και στις εθμικές εκλογές που ακολούθησαν προτίμησε να μη διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του στο κοινοβούλιο, αρκούμενος στην υπόσχεση του Μαξίμου για αξιοποίηση σε κάποιον οργανισμό ανάλογο των προσόντων του.

Ο Πολύζος έκανε οικιοθελώς στην άκρη ανοίγοντας τον δρόμο προς τη Βουλή στον Κώστα Κουκοδήμο, περιμένοντας από το Μαξίμου να τον… τιμήσει για τη συνεπή του στάση.

Τον τίμησαν πράγματι, τοποθετώντας τον πρόεδρο στην ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών

(ΕΛΒΙΖ), μια εταιρεία που ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα και υπηρετεί τον γενικό πολιτικό σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν του άρεσε η θέση του Πολύζου, ο οποίος λίγους μήνες μετά υπέβαλε την παραίτησή του από την ΕΛΒΙΖ. Ωστόσο, δεν αποχώρησε ήσυχα και αθόρυβα, καθώς στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρόεδρο της Αγροτικής Τράπεζας (πρωθυπουργικό κουμπάρο Μηλιάκο) υποστηρίζει πως παραιτείται, αρνούμενος να κάνει τα ρουσφέτια που πιεστικά του ζητούσε ο προϊστάμενός του υπουργός Αλέκος Κοντός.

Ο Θρακιώτης Κοντός αρνήθηκε φυσικά τις κατηγορίες (ποιος άλλωστε υπουργός αναλαμβάνει ευθύνη γι’ αυτά που χρεώνουν στους υφισταμένους τους), αλλά ο Πολύζος επέμενε, μιλώντας για απαίτηση παράνομων διορισμών δέκα πολιτών από την εκλογική περιφέρεια του υπουργού -δίχως να πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις, όπως χαρακτηριστικά είπε- στην προβληματική και ζημιογόνα εταιρεία.

Εμένα με έβαλε το Μαξίμου και όχι ο Κοντός, είπε ο Πολύζος, υποβάλλοντας την παραίτησή του στον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας.

Την κόντρα του Πολύζου με τον Κοντό έσπευσε να την εκμεταλλευτεί ο τρίτος «γαλάζιος» βουλευτής Αντώνης Καρπούζας, ο οποίος επιτέθηκε στον Πολύζο, κατηγορώντας τον για τα προβλήματα που συνεχώς δημιουργεί στην κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το ζημιογόνο για την εικόνα της κυβέρνησης θέμα Κουκοδήμου, που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα στις τάξεις της ΝΔ στην Πιερία.

Μέχρι στιγμής, τόσο η Ρηγίλλης όσο και η τοπική ηγεσία του κόμματος δεν επιχείρησαν κάποια παρέμβαση, καίτοι διαπιστώνουν το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί και την ανάγκη όλα τα θέματα να διευθετηθούν.

Δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους για συνέχιση του κλίματος εσωστρέφειας στην τοπική ΝΔ, καθώς επίκειται και η εκδίκαση της μήνυσης που είχε υποβάλει ο Βαγγέλης Πολύζος τον Μάιο του 2006 εις βάρος του «γαλάζιου» νομάρχη Γιώργου Παπαστεργίου για «ηθική βλάβη» από δηλώσεις του. Οι δυο τους έχουν ανοικτή κόντρα από το 1998, η οποία εντάθηκε το 2006, όταν ο Πολύζος δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τη νομαρχία.

Στη ΝΔ, επίσης, παρακολουθούν με προβληματισμό και τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζει ο κ. Παπαστεργίου, διαμαρτυρόμενος προς το

ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σχεδίαση της εθνικής οδού. Χαρακτηριστικό πάντως αφενός των εσωτερικών προβλημάτων και αφετέρου του κλίματος που επικρατεί στην οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος στην Πιερία είναι και ότι στην πρόσφατη εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ το «παρών» από τους βουλευτές το έδωσε μόνο ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος.


Σχολιάστε εδώ