Στη σκαλωσιά

– Με το ποσόν των 91,4 εκατομμυρίων ευρώ ο ΟΑΕΔ παρεμβαίνει για «ενίσχυση της απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης με στήριξη των ατομικών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Αττική, που αποτελεί, ως παρέμβαση, τον πυρήνα νέου προγράμματος για 6.500 ανέργους». Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε διάστημα τριετίας και περιλαμβάνει:

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης πολύ μικρών επιχειρήσεων για τη δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ), με στόχο την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 18-64 χρόνων, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2010.

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης 1.500 Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) ηλικίας 18-64 χρόνων, προϋπολογισμού 23,4 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2009.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Γ. Βερναδάκης, προτεραιότητα στην κάλυψη των θέσεων, και τουλάχιστον το 30% των συνολικών θέσεων, έχουν οι άνεργοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Δηλαδή:

– Άνεργες γυναίκες-μητέρες ανηλίκων τέκνων. Άνεργοι άνω των 50 χρόνων. Μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού, και τις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Από τις θέσεις αυτές, ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.

Σημειώνεται πως:

Το ποσόν της επιχορήγησης για κάθε μέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται:

– Στο ποσόν των 26 ευρώ τη μέρα για τους πρώτους 4 μήνες απασχόλησης, λόγω της εργασιακής προσαρμογής και εξοικείωσης των ανέργων με το εργασιακό περιβάλλον, και στο ποσόν των 22 ευρώ την ημέρα για τους υπόλοιπους 20 μήνες απασχόλησης.

Τα ποσά αυτά περιορίζονται στα μισά για απασχόληση επιδοτούμενων με καθεστώς μερικής απασχόλησης (από 4 ώρες και άνω και λιγότερο από 8 ώρες ημερησίως).

Η διάρκεια της απασχόλησης είναι 24 μήνες, ενώ η καταβολή της επιχορήγησης γίνεται από την ημερομηνία πρόσληψης. Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται για κάθε εργάσιμη μέρα πλήρους απασχόλησης και μέχρι 25 ημέρες κατ’ ανώτατο όριο για κάθε μήνα, εφόσον όμως υπάρχουν κατά κανόνα 20 τουλάχιστον ημερομίσθια τον μήνα για κάθε επιχορηγούμενο εργαζόμενο.

– Ιδεολογική παρέμβαση στο μείζον πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος επιχειρεί ο καθηγητής κ. Αλ. Μητρόπουλος, με το βιβλίο του «Το τέλος του κοινωνικού κράτους; Αριστερά και Συνδικάτα μπροστά στην απορρύθμιση».

Είδηση αποτελούν και τα πρόσωπα που θα παρουσιάσουν το νέο βιβλίο του κ. Μητρόπουλου. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν:

Ο κ. Αλ. Αλαβάνος, πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Νίκος Καραχάλιος, διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, ο κ. Ν. Κοτζιάς, συγγραφέας, ο Γ. Τούσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Σπ. Παπασπύρος, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Π. Παπακωνσταντίνου.

Η έκδοση του βιβλίου ανήκει στον εκδοτικό οργανισμό Λιβάνη και η παρουσίασή του θα γίνει στις 3 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολεμικού Μουσείου Αθήνας.


Σχολιάστε εδώ