Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Το γεγονός πως οι απόλυτοι κυρίαρχοι των τελευταίων ημερών είναι οι πωλητές δείχνει έως έναν βαθμό την κατάσταση που επικρατεί εσχάτως στην αγορά μας, κάτι πάντως που δεν φαίνεται να… συγκινεί τους αναλυτές μεγάλων οίκων του εξωτερικού! Πάρτε για παράδειγμα τη Μοrgan Stanley. Η οποία «ψηφίζει» Ελλάδα ως… «το πιο ασφαλές καταφύγιο από την κρίση στις διεθνείς αγορές»! Για να μπερδευτούμε λίγο περισσότερο απλώς σκεφτείτε πως οι ιθύνοντες της Morgan Stanley εκθειάζουν τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, την ίδια ώρα που η JP Morgan αναγράφει ρητώς και κατηγορηματικώς στη δικιά της έκθεση για το ΧΑΑ: «Σε μίνι ύφεση εισέρχεται ο τραπεζικός κλάδος». Όρεξη να έχετε να διαβάζετε…

Σε κάθε περίπτωση το πλέον δύσκολο στην παρούσα φάση είναι το να εξάγει κανείς συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα επιδόσεις της αγοράς μας. Οι περισσότεροι -και πλέον έμπειροι των επαγγελματικών της αγοράς- εκτιμούν πως δεν πρέπει να αποκλεισθεί μια περαιτέρω διολίσθηση του Γενικού Δείκτη ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων. Σαφώς και δεν παραβλέπουν την πιθανότητα τεχνικής αντίδρασης ή και ενορχηστρωμένης στήριξης της αγοράς πριν από αυτά τα επίπεδα, αλλά ουδείς μπορεί να βαδίσει με βάση αντικρουόμενες προβλέψεις, πολύ περισσότερο εάν πίσω του δεν έχει ένα fund (!) ή ρευστότητα ικανή να του επιτρέψει αγορές μετοχών στα τρέχοντα επίπεδα με ορίζοντα 2ετίας! Γιατί εάν… διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις των εκθέσεων – συστάσεων που κυκλοφορούν, εύκολα θα κατανοήσει ότι αρκετοί είναι οι διαχειριστές εκείνοι που εστιάζουν στις αποδόσεις των μετοχών που οι ίδιοι αναλύουν όχι για φέτος (2008) αλλά για το 2009 ή το 2010!

Με βάση αυτές τις συνθήκες λοιπόν το να θεωρεί κανείς πως μπορεί να αποκομίσει υπεραξίες από τις τωρινές του κινήσεις προϋποθέτει τουλάχιστον δύο βασικές παραμέτρους: την ύπαρξη ικανής ρευστότητας και κυρίως την καθημερινή, προσεκτική και μεθοδική διαχείριση του χαρτοφυλακίου του. Εάν συγκεντρώνετε αυτές τις προϋποθέσεις, καλό βόλι…

Y.Γ: Για να μην ξεχνιόμαστε και για να ξέρουμε τι ακριβώς «παίζει» στην αγορά. Τα στοιχεία του Αποθετηρίου είναι σαφέστατα: Τον Ιανουάριο οι έλληνες επενδυτές πούλησαν! Μετά μανίας θα έλεγε κανείς, αφού οι συνολικές εκροές από τα εγχώρια χαρτοφυλάκια άγγιξαν τα 118 εκατομμύρια ευρώ. Και μπορεί μεν η συμμετοχή των ξένων επενδυτών να υποχώρησε σχετικά (51,3% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑΑ από 51,8% τον Δεκέμβριο), αλλά ήταν σημαντικότατη η αύξηση της συμμετοχής των ξένων στις μετοχές του Small Cap 80 φθάνοντας το 43,3% από 40,2%. Λέτε αυτοί να μην ξέρουν;


Σχολιάστε εδώ