Σε αναβρασμό η Τράπεζα της Ελλάδος

Δεν αποδέχονται το κλείσιμο του καταστήματος, γιατί αυτό θα πλήξει την ευρύτερη διοικητική και οικονομική περιφέρεια, όπως είχε γίνει αποδεκτό και από το πρώτο πόρισμα των συζητήσεων για την αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως τονίζουν συνδικαλιστές της τράπεζας, αυτό είναι αναγκαίο για μια κεντρική τράπεζα με ουσιαστικό ρόλο και παρέμβαση σε όλες τις διοικητικές και οικονομικές περιφέρειες της χώρας, για την σωστή περιφερειακή ανάπτυξη και τον έλεγχο των τραπεζών. «Εάν “πέσει” η Κέρκυρα –υποστηρίζουν– δεν θα είναι μόνο μια καταστροφή για τους συναδέλφους μας εκεί και μια προφανής υποβάθμιση αυτής της μεγάλης και ζωτικής σημασίας οικονομικής και διοικητικής περιφέρειας. Η τύχη των υπολοίπων πλέον υποκαταστημάτων μας, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα θα είναι προδιαγραμμένη… Δεν κλείσαμε τα μάτια σε νέες ανάγκες και δεν μείναμε οχυρωμένοι στο χθες, αλλά δεν συναινέσαμε και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε, σε αποσπασματική και φέτα – φέτα παράδοση της Τράπεζας της Ελλάδος έναντι ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και ευτελών και αναξιοπρεπών συμφωνιών… Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των συναδέλφων μας, που είναι αγώνας ΟΛΩΝ μας. Σίγουρα ό,τι και να τους λένε διάφοροι καλοθελητές, οι ίδιοι γνωρίζουν. Ο αγώνας τους και δίκαιος είναι, αλλά και αναγκαίος για ολόκληρη την περιφέρειά τους. Μόνο γι’ αυτούς που έχουν βάλει στόχο το κατάστημά τους δεν είναι καλός ο αγώνας τους…»

Άλλοι συνδικαλιστικοί κύκλοι της τράπεζας τονίζουν και τα εξής: «Θύματα της ιδιόμορφης περιφερειακής κατανομής, που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, οι συνάδελφοι του καταστήματος της Κέρκυρας, καθώς κατά τη συναλλαγή από τα δώδεκα καταστήματα που θα “αναβαθμίζονταν” προέκυψαν μόνο έξι, για να παραμείνουν ως έχουν τα καταστήματα των ψηφοφόρων, των κολλητών και των κουμπάρων. Η γεωγραφική κατανομή των καταστημάτων που “αναβαθμίζονται” και παραμένουν ως έχουν πείθει και τους πλέον δύσπιστους. Γι’ αυτό αποφεύγουν ακόμη και σήμερα να ανακοινώσουν τα κριτήρια που κυριάρχησαν στην τελική τους επιλογή. Συνδικαλιστικές σκοπιμότητες ενέταξαν στο παρά πέντε τα καταστήματα Κέρκυρας και Φλώρινας σε αυτά που μεταλλάσσονται.

Η Συνδικαλιστική Ανανέωση συμπαρίσταται και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων του καταστήματος Κέρκυρας, οι οποίοι με την αποχή από την εργασία τους από τις 11/2/2008, με τη στήριξη του εργατικού κέντρου Κέρκυρας, υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο καταγωγής τους, καθώς η πλειοψηφία του ΣΥΤΕ περί άλλα τυρβάζει. Τα θλιβερά γεγονότα που συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία (Δομημένα, Ζωνιανά, “Ζαχοπουλειάδα” κ.λπ.) αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, στο σύνολό της.

Είναι καιρός να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε η περιφερειακή οργάνωση και η λειτουργική ανασυγκρότηση της Τράπεζας να συμβάλουν ουσιαστικά στο να εμπεδωθεί η αξιοπιστία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην ΤτΕ έχει ανατεθεί η ευθύνη να προλαμβάνει και όχι να ακολουθεί τα γεγονότα, όπως δυστυχώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Από παραγωγός εγκυκλίων, που απλώς ενσωματώνουν τις κοινοτικές οδηγίες στο εσωτερικό δίκαιο, οφείλει με τη δράση της και με την πανελλαδική της παρουσία να δικαιώνει τον ρόλο της.

Ο κοινωνικός (διαφάνεια συναλλαγών) και εποπτικός ρόλος (διακίνηση χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες) των καταστημάτων είναι ουσιαστικός και αναντικατάστατος, γι’ αυτό και ο αγώνας των συναδέλφων του καταστήματος Κέρκυρας υπερβαίνει τα όρια της Τράπεζας, ενώ συμβάλλει και στην αποκατάσταση του “λάθους” που διέπραξαν οι συμβαλλόμενοι, όπως οι ίδιοι ομολογούν, κατά τη διαδικασία κατηγοριοποίησης των καταστημάτων.

Άξιοι στήριξης και συμπαράστασης είναι και όλοι εκείνοι οι συνάδελφοι που υπήρξαν θύματα αυτών των αλλαγών, μετά τη μετεξέλιξη των καταστημάτων τους σε θυρίδες, για την τύχη των οποίων κανένας δεν φρόντισε να μας ενημερώσει».


Σχολιάστε εδώ