Ποιος καλύπτει ποιον στη Δικαιοσύνη;

Ήδη, στην υπόθεση αυτή, κατετέθη νέα μηνυτήρια αναφορά για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, αυτήν τη φορά κατά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Βλάσση. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Αντωνιάδης, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4207/9.5.2007 αναφορά του προς τον κ. Σανιδά, κατήγγειλε τον 1ο ειδικό ανακριτή ότι, κατά τη διενέργεια κυρίας ανακρίσεως, διέπραξε κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δύο κατηγορουμένων-εντολέων του κ. Αντωνιάδη, διά της απαγγελίας ανυπόστατων, εν πλήρει γνώσει του ανακριτή, κατηγοριών. Ο Νίκος Αντωνιάδης με την αναφορά του κατά του κ. Λευκού κατέθεσε στον κ. Σανιδά και τα έγγραφα αποδεικτικά της ενοχής του ανακριτή στοιχεία. Ο κ. Σανίδας ανέθεσε τον χειρισμό της αναφοράς του κ. Αντωνιάδη στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 1965/12.6.2007 έγγραφό του, έθεσε την αναφορά κατά του ανακριτή Λευκού στο αρχείο, επί της ουσίας μεν, όπως ο ίδιος διατείνεται, πλην όμως χωρίς να αναφέρει ούτε μία λέξη για την ουσία αυτή, δηλαδή για όλα αυτά τα αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά της ενοχής του ανακριτή στοιχεία, τα οποία ήταν σε γνώση του.

Μετά ταύτα, ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης κατέθεσε στον κ. Σανιδά μηνυτήρια αναφορά κατά του αντιεισαγγελέα Αναστασίου Κανελλόπουλου για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ανέθεσε στον συνάδελφο του κ. Κανελλόπουλου, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Χρυσό.

Ο κ. Χρυσός εξέτασε ενόρκως τον κ. Αντωνιάδη, ο οποίος την 8.11.2007 κατέθεσε στον κ. Σανιδά αίτηση εξαιρέσεως κατά του αντιεισαγγελέα, καταγγέλλοντας ότι ο κ. Χρυσός επέδειξε ακραία αντιδικονομική και μεροληπτική υπέρ του συναδέλφου του συμπεριφορά κατά την εξέταση του μηνυτή-δικηγόρου, παρουσία μάλιστα και ετέρου, ασχέτου με την προκαταρκτική εξέταση, αντεισαγγελέα.

Ο κ. Σανιδάς ανέθεσε την αίτηση εξαιρέσεως στον συνάδελφο των αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Κανελλόπουλου και Χρυσού, αντιεισαγγελέα Γεώργιο Βλάσση.

Επί σαράντα ημέρες ο κ. Βλάσσης δεν έπραξε το παραμικρό. Αίφνης, ο κ. Χρυσός επικαλείται λόγους ευπρέπειας και καταθέτει δήλωση αποχής, η οποία γίνεται δεκτή από τον κ. Σανιδά. Εύλογες οι απορίες που δημιουργούνται εν προκειμένω:

Χρειάστηκαν σαράντα ημέρες για να διαπιστώσει ο κ. Χρυσός ότι εθίγη από την αίτηση εξαιρέσεως; Και πάντως ένα είναι βέβαιον: Μετά την έστω αδικαιολόγητα καθυστερημένη δήλωση αποχής του κ. Χρυσού, ο κ. Βλάσσης δεν χρειάστηκε να κρίνει την αίτηση εξαιρέσεως και τις σχετικές καταγγελίες του κ. Αντωνιάδη. Ό,τι αυτό σημαίνει…

Ο κ. Σανιδάς δίδει εντολή στον ίδιο αντιεισαγγελέα, Γεώργιο Βλάσση, να συνεχίσει την προκαταρκτική επί της μηνυτήριας αναφοράς του Νίκου Αντωνιάδη κατά του Αναστασίου Κανελλόπουλου.

Με την υπ’ αριθμ. 1/16-1-2008 διάταξη, ο κ. Βλάσσης απορρίπτει τη μηνυτήρια αναφορά, με τρόπο που πραγματικά προσβάλλει το κύρος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Δικαιοσύνης γενικότερα στη χώρα. Ουδέν, και αυτός, επί της ουσίας, αρκούμενος στο να επαναλάβει αυτολεξεί (όσο και εάν ακούγεται απίστευτο) το περιεχόμενο της απορριπτικής διάταξης του… κ. Κανελλόπουλου, το οποίο χαρακτηρίζει έτσι απλά… ορθό και θέτει τη μήνυση εναντίον του στο αρχείο!

Κατόπιν τούτου, ο Νίκος Αντωνιάδης κατέθεσε μήνυση κατά (και) του αντιεισαγγελέα Βλάσση, σημειώνοντας το αυτονόητο:

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο ανώτατο αυτής επίπεδο, οφείλει να ερευνήσει ουσιαστικά τις καταγγελίες και να διασώσει το ήδη βαρύτατα πληγέν κύρος της.


Σχολιάστε εδώ