Περί διαφθοράς

Το έλλειμμα εντοπίζεται στη συνειδητοποίηση των αιτιών που δημιουργούν τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, με ό,τι αυτά σημαίνουν σε μίζες, προμήθειες, γενικά σε διάπραξη διαφόρων εγκλημάτων.

1. Το υπ’ αριθμόν ένα στοιχείο της ανηθικότητας είναι η ταξική πολιτική, εκείνη που υπηρετεί το κεφάλαιο. Αυτή η πολιτική δεν χρειάζεται ανθρώπους που να είναι χωμένοι στις μίζες για να υλοποιηθεί. Η πολιτική πρακτική των κομμάτων του, ακριβώς επειδή περιέχει τη στήριξη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και σωρεύει ανέχεια, ανεργία, στέρηση δικαιωμάτων στους πολλούς, έχει αντικειμενικά το στοιχείο της ανηθικότητας. Αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα. Ας δει κανείς τις εκατοντάδες νεκρών και σακατεμένων κάθε χρόνο στους τόπους δουλειάς για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Ποια μέτρα παίρνονται από τις κυβερνήσεις υπέρ της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργατών και των εργατριών;

2. Ο ανταγωνισμός των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων για κυριαρχία είναι αναπόσπαστα δεμένος με τη μίζα, την εξαγορά, την προβοκάτσια κ.λπ. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν συμβιβάζονται ο ανταγωνισμός και η ηθική. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ο καπιταλισμός έχει προκαλέσει πολέμους και πολέμους, ακριβώς για τις σφαίρες επιρροής, για τα κέρδη.

3. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι ο πλούτος που παράγεται μόνο από τους εργαζόμενους, αλλά που συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια, είναι η πηγή της διαφθοράς και όχι το αντίθετο.

4. Η προσπάθεια να εμφανιστούν οι διάφορες επιτροπές της Βουλής και άλλοι αστικοί θεσμοί ως εξυγιαντές της σάπιας κατάστασης συνιστά επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού. Όποια περιθώρια υπάρχουν, όχι για να χυθεί φως (αυτό δεν γίνεται), αλλά για να αξιοποιηθούν προκειμένου κάτι να βγει και κυρίως για να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες των σκανδάλων, πρέπει να γίνονται βήμα διερεύνησης. Το ΚΚΕ, ως προς αυτό, κάνει ό,τι μπορεί, μέσα και έξω από τη Βουλή. Όμως δεν πρέπει να ξεχνιέται το κύριο.

5. Το κύριο, λοιπόν, είναι η πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Απεγκλωβισμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ισχυρό ΚΚΕ, λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία.


Σχολιάστε εδώ