Παρατείνεται η αγωνία για τον διάδοχο του Μπους

Το αδιαμφισβήτητο φαβορί των Δημοκρατικών, κερδίζοντας την πλειοψηφία των αντιπροσώπων σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, απέκτησε μεν (με 845 εκλέκτορες) ένα προβάδισμα στους αντιπροσώπους έναντι του αντιπάλου της Μπάρακ Ομπάμα (765), αυτός ο αριθμός ωστόσο απέχει σημαντικά από το να προεξοφλεί μια άνετη επικράτησή της. Έτσι η αγωνία μεταφέρθηκε στις προκριματικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για χτες Σάββατο (Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Ουάσινγκτον και Βέρτζιν Άιλαντ), σήμερα Κυριακή (Μάιν), μεθαύριο Τρίτη 12 Φεβρουαρίου (Βιρτζίνια, Μέριλαντ και Κολούμπια) και κυρίως για τις 4 Μάρτη, όταν αναμένεται να εκλεγούν 444 αντιπρόσωποι από το Οχάιο, το Τέξας, το Βέρμοντ και το Ρόουντ Άιλαντ. Τότε οριστικά πια αναμένεται να κριθεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ασυνήθιστα υψηλή δημοτικότητα και τα μεγάλα ποσοστά συσπείρωσης που εμφανίζουν και οι δύο διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος καθιστούν πολύ πιθανό ο ηττημένος να μην αποστρατευτεί αλλά να προσκληθεί να υπηρετήσει τον δημοκρατικό υποψήφιο πρόεδρο από τη θέση του αντιπροέδρου. Ενδεχόμενο που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα των Δημοκρατικών κάνοντας πιο βέβαιη τη νίκη τους.

Στο άλλο στρατόπεδο, των Ρεπουμπλικανών, η αγωνία τερματίστηκε την Τρίτη, καθώς το πρόκριμα που πήρε σε αντιπροσώπους ο βετεράνος του Βιετνάμ και υπέρμαχος της εισβολής στο Ιράκ, Τζον Μακ Κέιν, χαρακτηρίζεται επαρκές για να του προσφέρει το χρίσμα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, που θα γίνει το καλοκαίρι.


Σχολιάστε εδώ