ο Δαίμονας των δημαρχείων

Και διαπίστωσα ότι υπάρχει φως στο τούνελ. Η ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ήταν ότι οι ΧΥΤΑ θα πρέπει ν’ αποτελέσουν παρελθόν. Τα εργοστάσια ανακύκλωσης είναι η μόνη λύση και φυσικά οι περιοχές Κερατέας και Γραμματικού θα πρέπει να διαχειριστούν τα δικά τους σκουπίδια όχι ως τόπους ταφής αλλά μεταφόρτωσης. Πρέπει να σας πω ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών σέρνεται από υπουργείο σε υπουργείο επί τριάντα χρόνια. Πρώτη φορά όμως τέθηκε σε σοβαρή βάση, επί δύο ημέρες, και με παρόντες όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς μισόλογα. Το μεγάλο πρόβλημα αναδείχθηκε σε όλο του το μέγεθος. Βέβαια, για να κρατάμε και μικρό καλάθι, για να υλοποιηθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν, θα πρέπει η πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, γιατί είναι αλήθεια ότι επί αυτού του θέματος η αξιοπιστία της είναι τραυματισμένη. Πάντως, αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές γι’ αυτήν την πρωτοβουλία.

***
Ένα σχόλιο που έκανα την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων που ανήκουν στα μέλη του ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ, και πληρώνονται από το ταμείο της Ένωσης, δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις σε πολλούς δημάρχους. Βέβαια έκανα ένα μικρό λάθος και οφείλω να το παραδεχθώ. Τώρα εάν το λάθος είναι δικό μου ή της οικονομικής υπηρεσίας της Ένωσης, είναι άλλο θέμα. Σύμφωνα λοιπόν με μια απόφαση του ΔΣ που μου έστειλε ένας φίλος, υπάλληλος της Ένωσης, το λογιστήριο καλύπτει μέχρι εκατό ευρώ στον λογαριασμό του κάθε κινητού. Όλως περιέργως όμως οι λογαριασμοί πληρώνονται εξ ολοκλήρου. Φυσικά κατά παράβαση της απόφασης του ΔΣ. Τι άραγε συμβαίνει; Θέλω να πιστεύω ότι από αβλεψία οι οικονομικές υπηρεσίες έχουν κάνει αυτήν την παρατυπία και όχι από πρόθεση.

***
Στο διήμερο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ για τη διαχείριση απορριμμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη στο «Κάραβελ», εκείνο που τόνισαν όλοι οι ομιλητές είναι το ότι ελάχιστα η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ασχοληθεί με το θέμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος δυσβάστακτων προστίμων από την ΕΕ. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, για να λυθεί το πρόβλημα απαιτείται ενότητα και συμφωνία, γιατί το περιβάλλον δεν έχει σύνορα. Το ζητούμενο βέβαια είναι πώς θα βρεθεί φόρμουλα για να υπάρξει συμφωνία. Γιατί μέχρι στιγμής τα μέλη της ΤΕΔΚΝΑ εκείνο που γνωρίζουν είναι το πού διαφωνούν και όχι πού συμφωνούν. Αν συμφωνούν κάπου…

***
Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας τοποθέτησής του στο συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ ο νομάρχης ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής δήλωσε ότι διαφωνεί κάθετα με τον περιφερειακό σχεδιασμό και διερωτήθηκε γιατί ο περιφερειάρχης Αττικής Μ. Μανιάτης έλαμψε διά της απουσίας του σε μια ημερίδα μ’ ένα τόσο κρίσιμο και επίκαιρο θέμα που θα το βρουν… μπροστά τους όλοι στην Αττική. Επίσης, κατήγγειλε την κεντρική εξουσία ότι αποφεύγει τον διάλογο και δυσχεραίνει τις όποιες προσπάθειες γίνονται για αντιμετώπιση του προβλήματος.

***
Πρόταση για την ίδρυση Παναττικού Μουσείου υπό την αιγίδα της ΤΕΔΚΝΑ, το οποίο θα αναδείκνυε και θα αξιοποιούσε το πολιτιστικό και πολιτισμικό στοιχείο των δήμων της Αττικής, κατέθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού της Ένωσης, δήμαρχος Ν. Ηρακλείου Σταύρος Γεωργόπουλος. Στην πρόταση τονίζεται ότι είναι καιρός να βγουν από την αφάνεια και τη λήθη περιοχές που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην παγκόσμια ιστορία, όπως ο Μαραθώνας, το Λαύριο, η Ελευσίνα, τα Μέγαρα, η Σαλαμίνα κ.ά.
Η πρόταση έτυχε ευμενέστατης υποδοχής και γενικότερης αποδοχής, καθώς πολλοί δήμαρχοι δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν εκτάσεις στις περιοχές τους για την ίδρυση του μουσείου.

***
Όταν γράφουμε για τον «δημοτικό ευεργέτη» του Δήμου Αγίου Δημητρίου, εννοώντας το σούπερ μάρκετ «Δούκας», δεν το κάνουμε από κακοπροαίρετη διάθεση αλλά γιατί φτάνουν στ’ αφτιά μας πολλά και περίεργα, που αφορούν την ανοχή του δήμου σχετικά με διάφορες «εξυπηρετήσεις» που μεταφράζονται σε οικονομικό όφελος της επιχείρησης. Ο καλός επιχειρηματίας κάθε χρόνο βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη και επιχορηγεί διάφορες εκδηλώσεις του δήμου. Μάθετε τώρα τι έγινε. Ύστερα από επώνυμη καταγγελία, υπάλληλοι της Πολεοδομίας Αργυρούπολης πήγαν στην έδρα της επιχείρησης για να ελέγξουν τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις. Οι πληροφορίες έλεγαν για εκατοντάδες τετραγωνικά αυθαίρετης δόμησης. Ο επιχειρηματίας δεν επέτρεψε την είσοδο στους υπαλλήλους-ελεγκτές γιατί ήθελε να είναι μαζί και ο μηχανικός του. Η Πολεοδομία έστειλε νέο έγγραφο, που όριζε νέα ημερομηνία ελέγχου μετά από είκοσι ημέρες, για να ικανοποιηθεί και το αίτημα του επιχειρηματία. Πήγαν λοιπόν ξανά οι υπάλληλοι, αλλά πάλι δεν τους επέτρεψε την είσοδο ο επιχειρηματίας επειδή, όπως τους είπε, ο μηχανικός του έπαθε… εγκεφαλικό. Καταλάβατε; Έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Μου λένε ότι κάποιοι από τον Δήμο Αγίου Δημητρίου παρεμβαίνουν στην Πολεοδομία για να δέχεται αυτές τις αστείες δικαιολογίες, που φυσικά εκθέτουν και τον νομάρχη Αθηνών, που φυσικά δεν γνωρίζει τίποτα, αφού απλώς εποπτεύει την Πολεοδομία. Η υπόθεση έχει πολύ ψωμί και θα επανέλθουμε. Μου είπαν επίσης ότι ο δήμος έστειλε νέα πρόταση χορηγίας από την επιχείρηση για το καρναβάλι που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες. Καταλάβατε ή να το κάνω πιο λιανά για το «παιχνίδι» που παίζεται;

***
Το ράβε ξήλωνε έχει γίνει καθημερινό σπορ στον Δήμο Αλίμου. Πριν από αρκετούς μήνες τελείωσε το έργο «Ανάπλαση κέντρου πόλης», που περιλάμβανε πεζοδρομήσεις και άλλα έργα και φυσικά στοίχισε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Το έργο, όπως ήταν φυσικό, το έκανε ο ευνοούμενος εργολάβος, που έχει κάνει σχεδόν όλα τα έργα του δήμου. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που έχει και ροζ απόχρωση… και είναι γνωστή στους πάντες. Πάμε όμως στην ουσία. Για το έργο αυτό είχαν διαμαρτυρηθεί οι καταστηματάρχες της περιοχής και προεκλογικά ο σημερινός δήμαρχος είχε υποσχεθεί να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, όπου χρειάζεται. Άρχισε λοιπόν πριν από λίγες εβδομάδες το ξήλωμα των προηγούμενων έργων. Αυτήν τη φορά η γυναίκα εργολάβος πήρε κασμάδες και φτυάρια και άρχισε τις παρεμβάσεις. Το προηγούμενο διάστημα όμως η τεχνική υπηρεσία του δήμου έστελνε τα συνεργεία του δήμου και έκαναν κάποιες εργασίες για αποκατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των καταστηματαρχών. Η εργολάβος τι χρειαζόταν; Έλεος ρε παιδιά. Η παροιμία είναι παλιά και σοφή: Ξέρεις να κρυφτείς; Αν δεν ξέρεις, μην… Πρέπει να προσέχουμε και τις λέξεις για να μην κάνουμε παρέα στον Γιωτόπουλο.

***
Μια ιδιαίτερη τιμητική διάκριση για την ελληνική αυτοδιοίκηση αποτελεί η εκλογή του Δημήτρη Καλογερόπουλου στη θέση του αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διευρωπαϊκού Δικτύου Τοπικών Αρχών, στην Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες. Στην εκδήλωση, που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρευρέθηκαν 200 εκπρόσωποι από 15 κράτη-μέλη με δικαίωμα ψήφου. Η επιτροπή αυτή έχει σημαντικό ρόλο τη χάραξη της περιφερειακής πολιτικής, θεμάτων αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, σε όλη την Ευρώπη.

***
Βγήκαν τα μαχαίρια ανάμεσα στα «πράσινα» συντρόφια του Δήμου Σαλαμίνας. Με μια ανακοίνωσή του, ο πλειοψηφήσας δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσαβαρής δήλωσε ότι δεν θα ξαναπαραστεί σε καμία κομματική εκδήλωση, όσο θα είναι παρών και ο δήμαρχος. Επειδή ο τοπάρχης, όπως λέει στην ανακοίνωσή του ο φίλτατος Γιάννης, είχε απαιτήσει να αποχωρήσει από μια σύσκεψη που έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη, όταν σχεδιαζόταν η υποδοχή του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο νησί. Ομολογώ ότι αυτό δεν το ήξερα. Ο Τσαβαρής μιλά για «εκβιαστικές πρακτικές» εκ μέρους του δημάρχου, που προσβάλλουν τα κομματικά όργανα του νησιού. Έχουμε τα σκουπίδια που πνίγουν την πόλη, έχουμε την ακύρωση του τεράστιου διαγωνισμού για την αποχέτευση του νησιού, έχουμε τώρα και τα μαχαιρώματα με φόντο τον «πράσινο» ήλιο. Άντε να δούμε τι άλλο έρχεται.

***
Έριξα πολύ γέλιο. Πήγα προχθές στην κοπή της πίτας που έκανε ο δήμαρχος Κερατσινίου στο θέατρο της πόλης «Αντώνης Σαμαράκης». Ομολογώ ότι είχε πολύ κόσμο. Εκεί λοιπόν προβλήθηκαν και δύο DVD σε μια μεγάλη οθόνη. Το ένα αφορούσε το έργο του δημάρχου έως σήμερα, αλλά και ό,τι είχε κάνει σε παλαιότερες θητείες του. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το δεύτερο DVD όμως αφορούσε τον ίδιο, από τότε που γεννήθηκε μέχρι σήμερα. Σαν αυτά που δείχνουμε στους καλεσμένους μας όταν παντρευόμαστε. Μια κακογουστιά άνευ προηγουμένου. Σαν τους μεγάλους αυτοκράτορες που κυριάρχησαν στη Ρώμη και πρέπει να ξέρουμε τι χρώμα σορτσάκι φόραγαν στο Δημοτικό. Δεν ξέρω ποιος εμπνεύστηκε αυτήν τη βιντεοξεφτίλα, αλλά είναι κρίμα να «παγιδεύεται» έτσι ένας δήμαρχος, που μπορεί να μην έχει να δείξει κάποιο αξιόλογο έργο, αλλά τουλάχιστον είναι σοβαρός. Τα δυσμενή σχόλια πάντως ήταν έντονα, ακόμα και από τους πιο στενούς συνεργάτες του.

***
Επί μία δεκαετία σχεδόν ένας ιδιώτης εκμεταλλευόταν έναν δημοτικό χώρο στον Δήμο Καλλιθέας, μετατρέποντάς τον σε υπαίθριο πάρκινγκ. Χωρίς διαγωνισμό του είχε δοθεί αυτή η δυνατότητα και φυσικά ο άνθρωπος θησαύρισε. Με δικαστικούς αγώνες η σημερινή διοίκηση πήρε πίσω τον χώρο αυτόν για να κατασκευάσει δημοτικό υπόγειο πάρκινγκ. Ενώ αυτό έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, ο χώρος παραμένει συρματοπλεγμένος μέχρι να αναδειχθεί ο εργολάβος του έργου. Ακόμη δεν έχει βγει ούτε η προκήρυξη. Εδώ αρχίζει να συμβαίνει κάτι περίεργο. Πιο κάτω απ’ αυτόν τον περιφραγμένο χώρο βρίσκεται ένα άλλο ιδιωτικό πάρκινγκ που οι σταθμεύοντες πληρώνουν πανάκριβα την παραμονή τους, ενώ τουλάχιστον διακόσια αυτοκίνητα θα μπορούσαν να πηγαίνουν δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος στον δημοτικό χώρο μέχρι να γίνει το έργο. Μήπως κάποιοι εξυπηρετούν τον ιδιώτη; Πολλά ακούγονται.

***
Ο Δήμος Βούλας πήρε απόφαση να σφραγίσει το παραλιακό κέντρο «BO», εξαιτίας καταγγελίων ορισμένων κατοίκων. Θα πει κάποιος ότι ο δήμαρχος έπραξε το καθήκον του. Έλα όμως που δεν είναι έτσι. Το μαγαζί δουλεύει κυρίως το καλοκαίρι και συνεπώς το κλείσιμο είναι άνευ σημασίας, αφού συνήθως κάτω από τη βροχή δεν πίνει κανένας καφέ. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Ο επιχειρηματίες θα καταφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, και του χρόνου θα είναι πάλι με τα τραπεζοκαθίσματά του μέσα στη θάλασσα. Αυτά, για να μη μας περνάνε για Μοϊκανούς.

***
Τις τελευταίες του ημέρες μετράει στον Δήμο Αμαρουσίου ο ειδικός γραμματέας Μιχάλης Μπάρλας. Ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης έλεγε προχθές το βράδυ σε φιλική παρέα ότι ο Μιχαλάκης τού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που οδηγούν τον δήμο σε λάθος βήματα.

***
Έκθετος είναι ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στους Αγίους Αναργύρους κ. Πούλιος από τις τοποθετήσεις του στο θέμα του Προαστιακού. Ενώ πριν από λίγα χρόνια σε αρθρογραφία του σε τοπικό έντυπο που έβγαζε ο ίδιος υποστήριζε πως δεν πρέπει να χαθεί άλλο πράσινο για την περιοχή, τώρα υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, σε ανοιχτή εκδήλωση της δημοτικής οργάνωσης του «ΣΥΡΙΖΑ» για τον Προαστιακό, υποστήριξε πως τα πεύκα πρέπει να κοπούν για να προχωρήσει το έργο και θα κοπούν, προκαλώντας αρνητικά σχόλια όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για την παράταξή του.
Μάλιστα, οι αριστεροί πολίτες των Αγίων Αναργύρων, με γνωστή τη θέση τους υπέρ του περιβάλλοντος, είχαν δυσαρεστηθεί με αυτήν την τοποθέτησή του, η οποία προσβάλλει τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που έχουν κάνει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

***
Το γράφω και το ξαναγράφω, αλλά φαίνεται ότι ο έρωτας είναι τόσο μεγάλος που δεν «μαζεύεται». Μέρα μεσημέρι θα είναι όταν θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι εξαιτίας των καθημερινών καβγάδων του ερωτιάρη δημάρχου των βορείων προαστίων με την ερωμένη του, εργαζόμενη στον δήμο. Τους έχει πάρει χαμπάρι όλο το δημαρχείο. Ο Χρηστάρας ο γραμματέας άνοιξε πρώτος τον δρόμο. Εγώ το έγραψα και νίπτω τας χείρας μου.

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Πρέπει σήμερα να μάθετε την αλήθεια. Τόσα ακούσατε για τις μυστικές υπηρεσίες και την εφημερίδα μας και συνεπώς δεν μπορώ να κρύβομαι άλλο. Αυτή η στήλη μας έρχεται σε δισκέτα από τον Λευκό Οίκο, επειδή η αμερικανική πρεσβεία θέλει να βάλει δικούς της δημάρχους στην Αττική για να ελέγχουν τις άδειες των σουβλατζίδικων που εκδίδουν οι δήμοι. Δεν μπορούσα να το κρατήσω άλλο αυτό το μυστικό.


Σχολιάστε εδώ