Μέχρι τις 20 Μαρτίου θέλει να έχει «κλείσει» το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση

Η επικράτηση του σεναρίου αυτού σαρώνει ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται από την Παρασκευή στα χέρια του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είχε δώσει και την εντολή «ούτε βήμα πίσω» από το αρχικό «σχέδιο Μαγγίνα» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνίας Προστασίας, με συνέπεια η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά να αποτύχει να εξασφαλίσει τις ισορροπίες που επιδίωκε για άμβλυνση των κοινωνικών αντιστάσεων και αντιδράσεων.

Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη:

• Με την ίδια την κοινωνία, που προ πολλού εξάντλησε κάθε όριο οικονομικής αντοχής.

• Με το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που προετοιμάζονται για εντονότατη αντιπαράθεση την Παρασκευή στη Βουλή, οπότε και θα προβάλουν (ξανά) τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου, ίσως, κοινωνικού προβλήματος της εποχής. Και

• Με τα Συνδικάτα (ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ) που προετοιμάζουν απεργιακή θύελλα για να ματαιωθεί η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, το νομοσχέδιο πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους, το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου, και αυτό πέραν των αντιδράσεων που εκδηλώνονται τόσο από βουλευτές όσο και από κομματικά στελέχη της ΝΔ. Ενδεικτική είναι και η στάση της ΔΑΚΕ που, επίσης, γνωρίζει ότι το επικρατέστερο σενάριο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι το πιο «σκληρό» που έχει κατατεθεί. Στελέχη της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα δηλώνουν ότι θα συμπαραταχθούν με όλες τις δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος για να ματαιωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι στους κόλπους της ΔΑΚΕ εκφράζεται ακόμη και τώρα η άποψη πως «δεν έχει κλείσει το σενάριο και της ήπιας μεταρρύθμισης», υπολογίζοντας κυρίως στο πολιτικό κόστος που θα προκληθεί από τη διαφαινόμενη σκληρή μεταρρύθμιση. Τα ίδια στελέχη της ΔΑΚΕ υπενθυμίζουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, σύμφωνα με τις οποίες «το ασφαλιστικό σύστημα απαιτεί συνεχείς παρεμβάσεις και δεν είναι έργο μόνο μιας κυβέρνησης…».

Τα ίδια συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ αποκλείουν πάντως επίσημες διαφοροποιήσεις από βουλευτές, καθώς όπως λένε «η πλειοψηφία των 151» δεν επιτρέπει το παραμικρό ρήγμα στις τάξεις της κυβέρνησης. Ως προς τις δηλώσεις του υφυπουργού Θ. Ξανθόπουλου, που προκάλεσαν αίσθηση και αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αποδίδονται στη συντεχνιακή λογική, καθώς έγιναν στη διάρκεια συνάντησής του με συναδέλφους του μηχανικούς.

Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ

Παραμονές της κρίσιμης συνεδρίασης στη Βουλή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) καταγγέλλει πως η κυβέρνηση «επιχειρεί σήμερα, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της, το τελικό κτύπημα με την επαναφορά, όπως φαίνεται, όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων του παλαιού νόμου Σιούφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Και καταλήγει το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Οι μάσκες πέφτουν, το αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή αποκαλύπτεται, ο κοινωνικός διάλογος ακυρώνεται…».

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ προτίθενται να καταγγείλουν τον πρωθυπουργό για εφαρμογή ενός επιθετικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου και, αφού παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, θα προειδοποιήσουν για ευρείας έκτασης απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σκληρή απάντηση πρόκειται να δώσει και η ΓΣΕΕ, η ηγεσία της οποίας, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, θα αποφασίσει και θα κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις «που δεν θα επιτρέψουν την ψήφιση ενός αντιασφαλιστικού νόμου…». Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας», η ΓΣΕΕ διεκδικεί:

• Εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

• Καταβολή και εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του κράτους και των εργοδοτών που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

• Σταδιακή επιστροφή των καταληστευθέντων πόρων, με χρέωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων που ωφελήθηκαν από τη λεηλασία αυτών των πόρων.

• Δημιουργία Ειδικού Κοινωνικού Ασφαλιστικού Αποθεματικού, με ειδική φορολόγηση της υψηλής κερδοφορίας, των χρηματιστηριακών πράξεων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλων δραστηριοτήτων.


Σχολιάστε εδώ