Λυσσαρίδης: Όχι σε ενδοτικές ηγεσίες!

Κατά την ομιλία του, ο Βάσσος Λυσσαρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Απορρίπτουμε ηγεσίες έτοιμες να αποδεχθούν κρυπτοδιχοτομικά σχέδια υπό νεο-ανανική ονομασία, τα οποία θα οδηγούν σ’ ένα πολυκηδεμονευόμενο συνομοσπονδιακό μόρφωμα με ξένες κηδεμονίες, ξένους στρατούς, φυλετικές διακρίσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προκρίνουμε, αντίθετα, ηγεσίες που θα υλοποιούν την ήδη εκφρασθείσα λαϊκή ετυμηγορία».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο καθηγητής κ. Βαγγέλης Κουφουδάκης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά:

«Το Κυπριακό ήταν, είναι και παραμένει ένα πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σειρά ελληνοκυπριακών υποχωρήσεων, κάτω από αγγλοαμερικανικές πιέσεις και εισηγήσεις, έφεραν την Κυπριακή Δημοκρατία μπροστά στο καταστρεπτικό Σχέδιο Ανάν, που σωστά απέρριψε ο κυπριακός λαός στις 24 Απριλίου 2004.

Η επίκληση ότι η Κύπρος έχει ανάγκη από ʽʽΠρόεδρο λύσηςʼʼ απενοχοποιεί την Τουρκία και την τουρκική κατοχή και ρίχνει την ευθύνη για το κυπριακό αδιέξοδο στο θύμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Αυτή φυσικά είναι και η γραμμή των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Τουρκίας». Πρόσθεσε επίσης πως «Είναι θλιβερό ότι ορισμένοι υποψήφιοι ανταγωνίζονται γύρω από το ποιος θα αποδεχθεί μια λύση πάνω στο πρότυπο του 5ου Σχεδίου Ανάν». Ακολούθησαν παρεμβάσεις του δημοσιογράφου Σταύρου Λυγερού, ο οποίος χαρακτήρισε καταστροφική τη γραμμή περί διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχει αποκτήσει, και του κ. Γ. Ρακκά, ο οποίος έκανε λόγο για «διολίσθηση της ελληνικής πλευράς σε ρόλο ʽʽεπιδιαιτητήʼʼ μεταξύ ΗΠΑ – Αγγλίας, των τούρκων κατακτητών και των κύπριων κατακτημένων».


Σχολιάστε εδώ