Κορυφώνει την κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο Περισσός!

Έτσι τα κορυφαία στελέχη του θέλοντας να αποτρέψουν μια ανατροπή των ενδοαριστερών συσχετισμών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στρέφουν τα βέλη τους κατά του κόμματος αυτού και μάλιστα με σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Θεωρούν ότι ένα κομμάτι της κυρίαρχης (εκδοτικής και οικονομικής) τάξης για τους δικούς της λόγους προωθεί και προβάλλει «σκανδαλωδώς» τον ΣΥΝ και ιδιαίτερα τον μελλοντικό του πρόεδρο Α. Τσίπρα. Η προβολή αυτή εκτιμούν ότι εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ανασχεδιασμό του πολιτικού σκηνικού όπως το γνωρίσαμε μέχρι σήμερα με την αντικατάσταση του κλασικού δικομματισμού από έναν διπολισμό κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς κατά τα πρότυπα της Ευρώπης.

Τα στελέχη του ΚΚΕ ισχυρίζονται και μάλιστα με περισσή βεβαιότητα ότι στα σχέδια αυτά εντάσσεται και ο ΣΥΝ με αυξημένο ρόλο. Τόσο ο σημερινός πρόεδρος, λένε, όσο και ο υποψήφιος Α. Τσίπρας δηλώνουν πρόθυμοι να βάλουν πλάτη στη διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, παρά τις λεκτικές επιθέσεις που κάνουν στον δικομματισμό. Για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους επικαλούνται τις πρόσφατες δηλώσεις του Α. Αλαβάνου για την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με επίκεντρο τον ΣΥΝ, που κατά τον Περισσό δεν είναι τίποτα άλλα παρά μια συγκαλυμμένη πρόταση συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ.

Στον Περισσό δεν περνάει απαρατήρητη η τάση που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και δείχνει συνεχή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και ευρεία αποδοχή του Α. Τσίπρα στο αριστερό αλλά και το ευρύτερο νεανικό κοινό. Γι’ αυτό κάνουν λόγο για προσπάθεια εκδοτικών συγκροτημάτων και μερίδας του κατεστημένου να μεταδώσουν μια τεχνητή εικόνα ανανέωσης του κόμματος αυτού στηριγμένοι στην υπερπροβολή του Α. Τσίπρα λόγω της ηλικίας του και επειδή «γράφει στο τηλεοπτικό γυαλί».

Για τα στελέχη του ΚΚΕ, παρά την αλλαγή της ηγεσίας στον ΣΥΝ, οι προγραμματικές διαφορές των κομμάτων παραμένουν αγεφύρωτες και δεν αφήνουν την παραμικρή χαραμάδα συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων. Μάλιστα, σε κάθε ευκαιρία θυμίζουν στο κομματικό ακροατήριο ότι τα σημερινά ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ «δραπέτευσαν από το ΚΚΕ, όταν δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για τη μετάλλαξη του κόμματος».

Ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος στα χνάρια αντίστοιχων δηλώσεων της Α. Παπαρήγα, τόνισε πρόσφατα σε ομιλία του ότι η ηγεσία του ΣΥΝ δεν μπορεί να ξεφύγει «από μια αντιΚΚΕ εμπάθεια, από ένα κόμπλεξ, έναν ρεβανσισμό, για ό,τι δεν κατάφερε το 1989-1991 ενάντια στο ΚΚΕ». Μάλιστα, η κριτική πάει και πιο πίσω, αφού σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση «τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ, είτε προέρχονται από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 είτε από τη διάσπαση του 1989 και του 1991, συνεχίζουν την υπονομευτική τους δουλειά ενάντια στο ΚΚΕ».

Με βάση τις εκτιμήσεις που κάνουν στο ΚΚΕ βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του δικομματισμού. Θεωρούν ότι επιχειρείται η δυσαρέσκεια αυτή να μην κατευθυνθεί στο ΚΚΕ, αλλά να αποκτήσει πολιτική υπεροχή «το οπορτουνιστικό ρεύμα που εκφράζεται από τον ΣΥΝ». Με την ενίσχυση αυτού του ρεύματος, τονίζουν, θα προωθηθούν πιο άνετα οι «αριστερές συμμαχίες», που οδηγούν «στην ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος, στον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας». Ο ΣΥΝ, λένε, εμφανίζεται ως δύναμη που θέλει να παίξει στο μασκάρεμα του σημερινού συστήματος και γι’ αυτό το πρόγραμμα που προβάλλει είναι ακριβώς ένα πρόγραμμα διαχείρισης του συστήματος αυτού και όχι ανατροπής του.

Το σίγουρο είναι ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα, εκτός από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής που έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, θα γίνουμε μάρτυρες και ενός έντονου «ενδοαριστερού πολέμου» με τρόπαιο την πρωτοκαθεδρία στον συνεχώς ανερχόμενο αριστερό χώρο.


Σχολιάστε εδώ