Κάτω στον Πειραιά

Το σχολείο έκλεισε για μια ημέρα και θα έκλεινε για περισσότερο, αν δεν επενέβαινε άμεσα ο δήμος, που ξεπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια έσπευσε να αποκαταστήσει το ίδιο βράδυ τις ζημιές. Συγκεκριμένα το ίδιο βράδυ έγινε σύσκεψη όλων των αρμόδιων παραγόντων του δήμου και του σχολείου, μπήκαν οι απαραίτητες υπογραφές, εγκρίθηκαν τα ανάλογα κονδύλια και όλη τη νύχτα συνεργείο επισκεύασε όλη την οροφή και προληπτικά τις οροφές όλων των ταβανιών, για να μην υπάρχει πρόβλημα με τις βροχοπτώσεις που αναμένονταν. Έτσι, μετά από μια μέρα το σχολείο λειτούργησε κανονικά και τα παιδιά δεν έχασαν άλλη μέρα μαθημάτων.

// Σύσκεψη με τους αντιδημάρχους θα έχει αύριο ο γενικός γραμματέας του δήμου Γ. Οικονομόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα URBAT. Το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 64 εκατ. ευρώ και θα γίνει σε συνεργασία με άλλους δήμους μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και ενδεχομένως και του Δήμου Αθηναίων. Οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται το πρόγραμμα είναι: Ανάπτυξη, απασχόληση, ελκυστικότητα των πόλεων και συνοχή.

// Μια που μιλάμε όμως για αντιδημάρχους θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων θα γίνει μέσα στον Μάρτιο. Την ίδια περίοδο θα γίνουν και οι αλλαγές στις υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις. Πάντως δεν υπάρχει ιδιαίτερη… πρεμούρα στον έβδομο όροφο για τις αλλαγές αυτές. Που σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν και αργότερα…

// Πνέουν μένεα στον Δήμο Πειραιά με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών κ. Βιτζηλαίο. Η αξίωσή του να παρακρατάει από τους θεσμοθετημένους πόρους του δήμου ένα μεγάλο ποσοστό έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα, τα οποία θα πολλαπλασιαστούν, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, και μοιραία ο δήμος θα φτάσει σε οικονομικό μαρασμό.

Βέβαια ο δήμαρχος δεν πρόκειται να επιτρέψει να φτάσει ο δήμος στην οικονομική κατάσταση που τον παρέλαβε, γι’ αυτό και είναι αποφασισμένος να αντιδράσει δυναμικά.

// Το τραμ τελικά θα φτάσει μέχρι τον Πειραιά. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την τελική απόφαση για την προέκταση της γραμμής μέχρι το λιμάνι και μάλιστα είπε και κάτι πολύ σημαντικό: Ότι δηλαδή πριν από 10 χρόνια διακινούνταν στον Πειραιά 1.000 οχήματα την ώρα και σήμερα διακινούνται 2.200! Υπάρχει δηλαδή τεράστια ανάγκη αποσυμφόρησης της πόλης από τα ΙΧ.

Όσον αφορά τη θέση της δημοτικής αρχής, είναι ξεκάθαρο πως η γραμμή του τραμ δεν πρέπει να αλλάξει ούτε… εκατοστό από τον σχεδιασμό που έχει αποδεχτεί το δημοτικό συμβούλιο.

Δηλαδή θα γίνει κανονικά η υπογειοποίηση στη σημερινή γέφυρα Καλαμάκη και μέχρι τον Πειραιά, θα ιδρυθεί σταθμός του ΗΣΑΠ στα Καμίνια (στο ύψος της Στατιστικής και της νέας Ραλλείου) κ.λπ.

Μοναδική αντίδραση που έχει διατυπωθεί είναι αυτή των κατοίκων της Ευαγγελιστρίας και του δεσπότη του Πειραιά, που δεν θέλουν να περάσει το τραμ από την περιοχή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η γραμμή του τραμ στη Γρηγορίου Λαμπράκη θα είναι μονή και θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή των βαγονιών στο Φάληρο, μια και η άνοδος θα είναι από την 34ου Συντάγματος.

// Πάντως με την ευκαιρία της έλευσης του τραμ καλό θα είναι να κατεδαφιστούν και κάποια παλιά κτίρια στην Ομηρίδου Σκυλίτση και την 34ου Συντάγματος πριν… πέσουν από τους κραδασμούς που θα προκαλεί η διέλευση των βαγονιών.

// Μια καλή αρχή έγινε τις τελευταίες ημέρες στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά. Από τα μεσάνυχτα και μετά υδροφόρα οχήματα βγαίνουν και υπάλληλοι του δήμου πλένουν με μάνικες το οδόστρωμα, αλλά και τα πεζοδρόμια. Πραγματικά με τα πρώτα πλυσίματα πολλά κεντρικά πεζοδρόμια που είχαν τα… χάλια τους και απέφευγε να περάσει κανείς από αυτά, άλλαξαν όψη και τώρα… λάμπουν! Κι όλα αυτά χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο. Με ένα καλό πλύσιμο με νερό υπό πίεση. Το μέτρο, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, θα επεκταθεί αρχικά σε όλο το Βʼ Διαμέρισμα και στη συνέχεια και στις συνοικίες. Στο μεταξύ έχει αρχίσει και το πρόγραμμα της αντικατάστασης των παλαιών κάδων με νέους από συμπιεσμένο πλαστικό, που δεν κάνουν όσο θόρυβο έκαναν οι μεταλλικοί, αλλά και έχουν πιο ζωηρά χρώματα, που δίνουν άλλον… τόνο στη συνολική εικόνα της πόλης.

// Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της ΔΗΡΑΠ με τον νέο διευθυντή Γιάννη Τριάντη συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Όπως μαθαίνουμε, στόχος της νέας ηγεσίας του δημοτικού ραδιοσταθμού είναι να πλαισιωθεί με γνωστούς δημοσιογράφους, όπως ο Κώστας Καββαδάς και ο Σταύρος Λυγερός, που θα αναλάβουν και το δύσκολο έργο της ανάκαμψής του. Καλές εντυπώσεις έχει αφήσει σε όλους τους εργαζομένους και η νέα πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Σταυρούλα Καρύδη. Βέβαια όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αλλά μέχρι τώρα οι ενδείξεις είναι θετικές και μακάρι να είναι έτσι μέχρι το τέλος.

// Ένα καλάθι με ακριβά ποτά έστειλε μαζί με τις ολόθερμες ευχές του για απόλυτη επιτυχία στο νέο του πόστο στον παλιό συμπαίκτη και φίλο του Παναγιώτη Γιαννάκη που μόλις ανέλαβε προπονητής του Ολυμπιακού στο μπάσκετ, ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας. Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος από την αρχή του καλοκαιριού είχε πει σε παλιούς συναδέλφους του και φίλους του ότι ο Γκέρσον δεν κάνει για τον Ολυμπιακό, γιατί μια ομάδα με τους στόχους και το μπάτζετ του «Θρύλου» χρειάζεται πειθαρχία και οργάνωση τόσο εντός όσο και εκτός του αγωνιστικού χώρου, πράγμα που ο ισραηλινός προπονητής δεν μπόρεσε να καταφέρει, αφού τόσο ως επαγγελματίας όσο και ως άνθρωπος ήταν ιδιαίτερα χαλαρός. Ο «ψηλός» λοιπόν δικαιώθηκε, ο φίλος του ο Γιαννάκης κατέβηκε κι αυτός στο λιμάνι και η παλιά «ντριμ τιμ» του ελληνικού μπάσκετ αρχίζει και ξανασυγκροτείται, επί… πειραϊκού εδάφους αυτήν τη φορά.

// Με τη συμμετοχή δεκάδων εκατοντάδων δημοτών και εκπροσώπων μαζικών φορέων της πόλης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του νέου συγκροτήματος του 1ου – 2ου Λυκείου η εκδήλωση για την κοπή πίτας του Δήμου Κορυδαλλού.

«Χωρίς έπαρση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με πολλή δουλειά, με φρόνηση και δύναμη χτίζουμε τον Κορυδαλλό της νέας εποχής» υπογράμμισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης. «Έχουμε το προνόμιο να μη χρωστάμε σε κανέναν εκτός βεβαίως από τους δημότες μας. Σεβόμαστε και τιμούμε τους πάντες, αλλά είμαστε απέναντι σε όποιον διανοηθεί να θίξει τα συμφέροντα της πόλης μας. Όποιος και να είναι. Οι σχέσεις μας με την όποια εξουσία είναι σχέσεις συνεργασίας, διεκδίκησης, αλλά αν χρειαστεί και σύγκρουσης», τόνισε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Σταύρος Κασιμάτης έκανε έναν σύντομο απολογισμό της κατάστασης αποδιοργάνωσης, στην οποία παρέλαβε τον δήμο και του έργου που υλοποιήθηκε την πρώτη χρονιά, παρουσιάζοντας ξεκάθαρα και με σαφήνεια και τις εξελίξεις και τις προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη.

// Μπορεί ο δήμαρχος να έχει εξασφαλίσει την εκτίμηση των δημοτών, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με ορισμένους αντιδημάρχους του, οι οποίοι έχουν καβαλήσει το καλάμι και δεν… σηκώνουν ούτε το τηλέφωνο όταν τους καλούν οι φίλοι και οι ψηφοφόροι τους. Ας αλλάξουν λοιπόν… πορεία όσο είναι καιρός γιατί στις επόμενες εκλογές οι άλλοι θα έχουν κλειστά τα κινητά τους. Συνεννοηθήκαμε;


Σχολιάστε εδώ