Ζητείται αρμόδιος…

Ο υπουργός Μεταφορών του απάντησε ως εξής: «Σας πληροφορούμε ότι το θιγόμενο θέμα δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών». Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος απάντησε επίσης λακωνικά ότι «το θιγόμενο θέμα είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, προς το οποίο κοινοποιούμε αντίγραφο της ερώτησης».

Παρά τη… φιλότιμη προσπάθεια του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ να τον… διαφωτίσει για το… θιγόμενο θέμα, η ερώτηση του κ. Οικονόμου δεν είχε καλύτερη τύχη από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, όπου σύμφωνα με τον υφυπουργό Θαν. Νάκο «το θέμα είναι αρμοδιότητας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ερώτηση κατατέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, προς το παρόν ούτε ο βουλευτής φωτίστηκε ούτε φυσικά και ο… δρόμος.

νΕντυπωσιακή η κόμμωση της προέδρου της επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά την ημέρα της επεισοδιακής συνεδρίασης. Πραγματικά θα της πήρε πολλή ώρα για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από την κληθείσα στην επιτροπή πρώην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά…

Να υποθέσουμε ότι δεν της έμεινε καθόλου χρόνος να φρεσκάρει και τη μνήμη της σχετικά με τα ονόματα των μελών της επιτροπής; Έτσι φαίνεται, γιατί αλλιώς ποιο λόγο είχε να τους αποκαλεί «ο κύριος του ΠΑΣΟΚ», «ο κύριος του ΣΥΡΙΖΑ», «ο κύριος του ΚΚΕ» ή «ο κύριος του ΛΑΟΣ»; Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν απρέπεια προς συναδέλφους.

νΤρεις κι ο κούκος έμειναν να υποβάλουν ερωτήματα στην κ. Πετραλιά σχετικά με τα έργα και τις ημέρες στο υπουργείο Πολιτισμού μετά την αποχώρηση ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Εύστοχη λοιπόν η παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρη Ψαριανού: «Αυτό που γίνεται εδώ είναι σύσκεψη στελεχών της ΝΔ και εσωκομματική διαδικασία! Σας συγχαίρω για τις σκληρές σας ερωτήσεις προς την κ. Φ. Πετραλιά του τύπου ʽʽτι χάος παραλάβατε από το ΠΑΣΟΚʼʼ»!

νΛοιπόν, είναι λάθος να μιλάμε για σκάνδαλο της Siemens, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης. Και αν στο τέλος μιλήσουμε, θα πρέπει να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή, διότι αυτή η υπόθεση αφορά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και όχι της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή είναι η αντικειμενική άποψη του υπουργού προς επίρρωσιν της οποίας επικαλείται έγκριτες εφημερίδες: Η έγκυρος «Καθημερινή» λέει: «Μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ για τη Siemens». Το έγκυρο «Βήμα» λέει: «Δεν θα ξαναγίνω η Ιφιγένεια της παράταξης, λέει ο Μαλέσιος με επιστολή του». Η εξίσου έγκυρη εφημερίδα «Τα Νέα» λέει: «ΠΑΣΟΚ εναντίον ΠΑΣΟΚ για τη Siemens». Η έγκυρη εφημερίδα «Απογευματινή» γράφει: «Μαίνεται ο εμφύλιος του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Siemens». Η έγκυρη εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» λέει: «Μεταξύ κυβέρνησης και Μονάχου, Siemens-Μαλέσιος, δεν θα ξαναγίνω Ιφιγένεια». Επίσης, η έγκυρη εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» γράφει: «Μαλέσιος, Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης είχαν την ευθύνη».

Έτσι επιχείρησε να δικαιολογήσει ο κύριος υπουργός γιατί η ΝΔ δεν δέχεται εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει το θέμα, την ώρα που υπάρχει μια προανακριτική διαδικασία. Μα για να διαφυλάξει το κύρος του πολιτικού κόσμου και πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ φυσικά… Από την άλλη, πληροφορούμαστε ότι ο κ. Σημίτης φέρει βαρέως όχι το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και υπουργοί των κυβερνήσεών του αλληλοκατηγορούνται, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο την ευθύνη για την υπόθεση της Siemens, αλλά διότι στο τέλος ρίχνουν σε εκείνον το μπαλάκι λέγοντας ότι σε τελευταία ανάλυση «εμείς τι δουλειά έχουμε; Το ΚΥΣΕΑ έπαιρνε τις αποφάσεις»! Λέγεται μάλιστα ότι δεν θα κρατήσει για πολύ αμυντική στάση, θα απαντήσει ίσως και από την εκδήλωση του ΟΠΕΚ την προσεχή Πέμπτη, όπου ενδέχεται να παραβρεθεί.

Δεν είναι όμως μόνο η Siemens ο λόγος που δοκιμάζονται τα νεύρα του πρώην πρωθυπουργού. Μόλις τάχθηκε στο Λονδίνο υπέρ της ειδικής σχέσης Ευρώπης-Τουρκίας (όπως υποστηρίζουν και οι Γερμανοί), έσπευσε ο Πάνος Μπεγλίτης να του θυμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει θέση και παραμένει υπέρ της πλήρους ένταξης της χώρας.

Φταίει άρα και ο Μπεγλίτης…

νΗ χαρά των βουλευτών του ΛΑΟΣ ήταν η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διοίκηση και τη διαχείριση των Βακουφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και των περιουσιών τους. Πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προβάλλουν ως μόνοι πατριώτες, ενώ μέχρι και ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλαν.

Χαρακτηριστική η κόντρα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Δρίτσα:

– Κ. Βελόπουλος: «Δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς το θύμα γίνεται θύτης! Δηλαδή ποιος προκαλεί; Η Τουρκία ή η Ελλάδα στις αντιπαραθέσεις που έχουμε; Να το καταλάβω εγώ!»

– Θ. Δρίτσας: «Δεν μάθατε τίποτα εσείς όλα αυτά τα χρόνια;»

– Κ. Βελόπουλος: «Προκαλούμε εμείς; Πετάνε τα αεροπλάνα μας πάνω από τη Σμύρνη; Πετάνε τα αεροπλάνα μας πάνω από την Αττάλεια; Πετάνε τα αεροπλάνα μας στην Κωνσταντινούπολη; Τα τουρκικά φθάνουν μέχρι τη Μύκονο, μέχρι τη Σκύρο! Τα τουρκικά φθάνουν μέχρι την Εύβοια!».

– Θ. Δρίτσας: «Πείτε και άλλα να τρομάξετε τον κόσμο! Πείτε για τα χριστιανόπουλα! Πατριώτες!».

– Κ. Βελόπουλος: «Άρα, λοιπόν τον φερετζέ δεν τον βγάλαμε εμείς, γιατί δεν φοράμε φερετζέ».

– Θ. Δρίτσας: «Θα τον βγάλετε, όμως!».

– Κ. Βελόπουλος: «Απλώς, εσείς βάζετε φέσι και στη λογική μας και στη Θράκη. Εξεπλάγην ακούγοντας τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, το οποίο, κύριε συνάδελφε, λέει ακριβώς τα ίδια που λέτε κι εσείς».

– Θ. Δρίτσας: «Τα ίδια λένε και οι Γκρίζοι Λύκοι μ’ αυτά που λέτε εσείς»… Στη συνέχεια μπήκε στον καβγά και η Νέα

Δημοκρατία:

– Θ. Πλεύρης: «Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο. Θεωρούμε ότι είναι προϊόν συναλλαγής απευθείας με την κυβέρνηση της Τουρκίας και δεν είναι δυνατόν εμείς να το υπερψηφίσουμε».

– Τ. Καραμάριος: «Δυστυχώς, εκείνο που έμεινε είναι να μας πει να πάρουμε και τα άρματα για να πάρουμε την Κωνσταντινούπολη».

– Γ. Καρατζαφέρης: «Έλεος! Να ακούμε τέτοια πράγματα και μάλιστα από Δωδεκανήσιο;».

– Τ. Καραμάριος: «Αφήστε τους πατριωτισμούς, διότι εσείς δεν είστε περισσότερο πατριώτης από εμένα. Εγώ ήμουν υπό κατοχή δύο χιλιάδες χρόνια, κύριε Καρατζαφέρη κι εσείς ήσασταν ελεύθερος. Μη μου λέτε, λοιπόν, εμένα για πατριωτισμό» (…).


Σχολιάστε εδώ