εδώ Βρυξέλλες

>> Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», το 2007 σκοτώθηκαν 86 δημοσιογράφοι, ενώ απειλήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση 1.511 άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κατά το 2007 σημειώθηκε ρεκόρ δολοφονιών κατά των ανθρώπων των ΜΜΕ, με το 90% των δημοσιογράφων να έχουν σκοτωθεί στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ο αριθμός των δημοσιογράφων που λογοκρίθηκαν ανέρχεται στους 528, ενώ απήχθηκαν 67. Για το 2007, οι δημοσιογράφοι σε καθεστώς κράτησης ανήλθαν στους 887. Τα παραπάνω στοιχεία έθεσε υπ’ όψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομμάτης, ζητώντας συντονισμένη εκστρατεία της Κομισιόν σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου. Και ειδικότερα των δημοσιογράφων που εργάζονται σε τρίτες χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

>> «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας σήμερα ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει πλέον να καταναλώνουμε ενέργεια που δεν χρειάζεται. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τα κτίριά μας ώστε να είναι λιγότερο ενεργοβόρα, να επιλέγουμε αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές και ηλεκτρικές συσκευές που δεν καίνε πολύ ρεύμα. Για όλα αυτά πρέπει να δώσει πρώτος το καλό παράδειγμα ο δημόσιος τομέας, χρησιμοποιώντας το δημόσιο χρήμα για ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητες. Φυσικά δεν πρόκειται να πετύχουμε τον στόχο μας αν δεν εφαρμοστούν στα κράτη μέλη, χωρίς άλλη αναβολή, οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Νίκος Βακάλης μετά την υιοθέτηση της έκθεσης για την ενεργειακή απόδοση από την τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

>> Ενώ η παγκόσμια αλίευση ανέρχεται σε 83,8 εκατ. τόνους εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο απορρίπτονται ετησίως στη θάλασσα 7,3 εκατομμύρια τόνοι αλιευμάτων. Οι λόγοι για τους οποίους οι αλιείς απορρίπτουν ποσοστό των αλιευμάτων τους στη θάλασσα, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Γκλαβάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, είναι είτε για να μην υπερβούν τις επιτρεπόμενες ποσοστώσεις είτε για να μην υποστούν κυρώσεις για τα νεαρά ψάρια ή γόνο που έχουν αλιεύσει με παράνομα δίκτυα είτε για να διατηρήσουν τις τιμές ορισμένων ειδών σε υψηλά επίπεδα.

Ο έλληνας ευρωβουλευτής πρότεινε τη χρήση επιλεκτικών εργαλείων και την ενίσχυση και επέκταση των θαλάσσιων πάρκων προκειμένου να προστατευθεί ο γόνος και να ανακάμψουν τα αποθέματα.

>> Περιορισμένη εμφανίζεται η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Μόνο το 3% περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μάλιστα, διαθέτει θυγατρικές, υποκαταστήματα ή κοινοπραξίες σε άλλα κράτη μέλη, όπως προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Παπαστάμκου. Το γεγονός αυτό αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στα φορολογικά εμπόδια που αν και είναι κοινά για όλες τις επιχειρήσεις, εντούτοις ο αντίκτυπος των όποιων φραγμών στη διασυνοριακή οικονομική δραστηριότητα είναι σαφώς μεγαλύτερες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

>> Η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής έρευνας εξέτασης της υγείας (EHES), που θα επιτρέπει την πλήρη επισκόπηση της συχνότητας εμφάνισης της παχυσαρκίας και των συνδεδεμένων με αυτή παραγόντων κινδύνου και των εξαρτημένων μεταβλητών, περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εξασφαλισμένα τα κονδύλια για την πιλοτική φάση, αναφέρεται στην απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου κ. Κυπριανού σε σχετική, γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Τρακατέλλη. Ωστόσο, η εφαρμογή του νέου αυτού τυποποιημένου συστήματος ελέγχου, που θα προσεγγίζει, όσον αφορά τη μεθοδολογία και τις μετρήσεις υγείας, τα ισχύοντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραπέμπεται στο μέλλον, καθώς χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δαπανηρή.


Σχολιάστε εδώ