Γυρίζει σελίδα σήμερα ο ΣΥΝ

Το συνέδριο του ΣΥΝ ολοκληρώνεται σήμερα με την μάλλον αναμενόμενη άνετη επικράτηση του Α. Τσίπρα και το ζητούμενο είναι ο βηματισμός του κόμματος το επόμενο διάστημα, με πρώτο σημείο στον «οδικό χάρτη» τις Ευρωεκλογές του 2009. Εκεί θα καταγραφεί «σε πραγματικές συνθήκες» η εκλογική δύναμη του κόμματος και θα φανεί εάν η -πρωτοφανής για τα πολιτικά πράγματα- δυναμική που καταγράφει ο ΣΥΝ στις δημοσκοπήσεις αντέχει σε σχετικό βάθος χρόνου ή είναι ένα πυροτέχνημα που προκλήθηκε από τις εντυπώσεις που προκάλεσε η διαδικασία ανάδειξης ενός νέου προσώπου στην ηγεσία του.

Στο διάστημα αυτό θα δοκιμαστεί επίσης η δυναμική του δίπολου «Αλαβάνος – Τσίπρας» και θα φανεί εάν επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι το δίπολο αυτό θα αποβεί ιδιαίτερα ελκυστικό στους ψηφοφόρους όχι μόνο της Αριστεράς αλλά και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο προοδευτικών ψηφοφόρων.

Οι αισιόδοξοι δηλώνουν ότι, όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πράγματα, η επιτυχία είναι σίγουρη αφού «ο Αλέκος (Αλαβάνος) θα μιλάει στη Βουλή και ο Αλέξης (Τσίπρας) στην κοινωνία».

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ -του οποίου επικεφαλής μέχρι τις επόμενες εκλογές στην Βουλή θα είναι ο Α. Αλαβάνος- θα συνεχίσει την επιτυχημένη αντιπολιτευτική του τακτική, η οποία και ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και διαφοροποιείται από την «πλαδαρή αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ. Έτσι η δημόσια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος που πολλές φορές αναλαμβάνει στη Βουλή ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να επηρεαστεί στο παραμικρό, παρά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΝ.

Από την άλλη ο Α. Τσίπρας απαλλαγμένος από κοινοβουλευτικά καθήκοντα θα έχει την ευχέρεια να απευθύνεται στο ευρύτερο εκλογικό κοινό και τα κοινωνικά κινήματα επιχειρώντας και λόγω ηλικία να πείσει ότι κάτι πραγματικά καινούργιο γεννιέται στον χώρο της Αριστεράς.

Όλο το διάστημα μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οπότε και ο Α. Τσίπρας θα μπει στην Βουλή και φυσιολογικά θα αναλάβει αυτός επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρίσκεται κάτω από τις προστατευτικές φτερούγες του μέντορά του, Α. Αλαβάνου, ο οποίος και θα τον προστατεύει από το κάθε στραβοπάτημα. Κάθε κριτική στον Α. Τσίπρα θα θεωρείται ότι απευθύνεται στον Α. Αλαβάνο, είναι το επιχείρημα που επιστρατεύουν οι υποστηρικτές του.

Ποιος είναι με ποιον. Όπως είναι φυσικό, όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος πήραν θέση κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Υπέρ του εκλεκτού του Α. Αλαβάνου τάχθηκε το πανίσχυρο και κυρίαρχο εσωκομματικό «Αριστερό Ρεύμα», το οποίο έχει και την πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Ο γραμματέας της Ν. Χουντής, ο Π. Λαφαζάνης, ο Γ. Δραγασάκης, ο Ν. Βούτσης είναι μερικά από τα κορυφαία στελέχη που τάχθηκαν υπέρ του Α. Τσίπρα. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι υπέρ του τάχθηκε και ο στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου, Σ. Πιτσιόρλας, καθώς και το κεντρικό στέλεχος των ανανεωτικών Κ. Πουλάκης.

Στο πλευρό του Φ. Κουβέλη στάθηκαν οι βουλευτές Μ. Παπαγιαννάκης, Ν. Τσούκαλης, Θ. Λεβέντης, Α. Φιλίνη και ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης. Από την Πολιτική Γραμματεία μαζί του βρέθηκαν οι Δ. Χατζησωκράτης, Θ. Μαργαρίτης και ο Μ. Σαμπατακάκης. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η στήριξη που έδωσε στον Φ. Κουβέλη το ιστορικό στέλεχος της παράταξης Λ. Κύρκος.

Ο ΣΥΝ και υπό τη νέα ηγεσία του θα έχει μπροστά του το θέμα της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξαφνικά το έθεσε πριν από λίγο καιρό ο απερχόμενος πρόεδρός του Α. Αλαβάνος. Η πρόταση αυτή δεν είναι αυτή τη στιγμή ορατή με βάση τον υπάρχοντα πολιτικό συσχετισμό και την ακολουθούμενη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη του ΣΥΝ δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν με σαφήνεια με ποιους θα πορευθούν σήμερα γι’ αυτήν την εναλλακτική διακυβέρνηση, αφού αποκλείουν κάθε συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Γενικά και αόριστα κάνουν λόγο για συμπόρευση με δυνάμεις σοσιαλιστικής προέλευσης επικαλούμενοι το προηγούμενο της Γερμανίας, όπου δημιουργήθηκε κοινό αριστερό κόμμα από τους πρώην κομμουνιστές και τους «προωθημένους σοσιαλδημοκράτες» του πρώην προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Ο. Λαφοντέν. Στα καθ΄ ημάς τέτοια κινητικότητα δεν υπάρχει προς το παρόν και έτσι διάφορα στελέχη του ΣΥΝ άρχισαν τις μεγαλεπήβολες συγκρίσεις του κόμματός τους με το ΠΑΣΟΚ της περιόδου του 1975. Όπως λένε, τότε ο Α. Παπανδρέου αρνήθηκε να συνεργασθεί με την θνήσκουσα Ένωση Κέντρου και την παραδοσιακή Αριστερά και είπε ότι θα προχωρήσω με το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξω το πολιτικό σκηνικό, έτσι και ο ΣΥΝ σήμερα θα προχωρήσει σε μια πορεία που θα φέρει στο προσκήνιο νέες ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Με βάση αυτό το σκεπτικό η συνεχώς αυξανόμενη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ θα συσπειρώνει γύρω του ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, που θα εγκαταλείπουν άλλα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, και έτσι θα δημιουργηθεί ο καινούργιος και δυναμικός πόλος, ο οποίος θα θέσει και το θέμα της διακυβέρνησης.

Αναμφίβολα πρόκειται για αρκετά φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο όμως προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να καταγράφει ανοδική εκλογική τάση, κάτι που δεν είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι η σημερινή δημοσκοπική του δύναμη οφείλεται κυρίως στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ