Βράζουν στο καζάνι του… Σχεδίου Ανάν και της λύσης – εξπρές

Υποστήριξε τη δημιουργία «δύο κρατών στην Κύπρο», όπως προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο η τουρκική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν θα αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες λύσης του Κυπριακού. Ο κ. Ταλάτ έκανε και ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας ότι εάν η νέα πρωτοβουλία, η οποία εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί με κινητικότητα των Ην. Εθνών και των Αγγλοαμερικανών μετά τις προεδρικές εκλογές, καταλήξει σε αποτυχία, τότε η διχοτόμηση της Κύπρου θα εξελιχθεί από ντε φάκτο σε ντε γιούρε. Τι λέει με απλά λόγια ο κ. Ταλάτ; Ισχυρίζεται ότι οι Ελληνοκύπριοι είτε θα αποδεχθούν τη διχοτόμηση στην πρακτική μιας άλλης μορφής του Σχεδίου Ανάν είτε θα οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο και στη νομιμοποίηση της υφιστάμενης διχοτόμησης. Αυτή η διαδικασία καθορίζεται από τον κ. Ταλάτ ως εξπρές. Ως την άνοιξη του 2009.

Στη γραμμή Ταλάτ

Το ανησυχητικό δεν είναι μόνο ό,τι δηλώνει ο κ. Ταλάτ, αλλά και ό,τι δηλώνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι ή εκπρόσωποι των υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτά που δηλώνουν αποκαλύπτουν την πρόθεσή τους για επιστροφή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα και είναι εναρμονισμένα με την τουρκική λογική, όπως αυτή εκφράζεται μέσω Ταλάτ.

• Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας είπε ότι το Σχέδιο Ανάν κοιμάται. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αντίδρασή του, όταν ακόμη συνεταίρος του Προέδρου Παπαδόπουλου, όταν συγκατοικούσε μαζί του στην εξουσία, μετά από τις δηλώσεις των συνεργατών τού Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν νεκρό και ότι βρίσκεται στο νεκροτομείο. Ο κ. Χριστόφιας δεν θεωρεί ότι το Σχέδιο Ανάν είναι νεκρό. Αντιθέτως, μάλλον δείχνει πρόθεση να βοηθήσει στην αφύπνισή του, εφόσον ποτέ δεν ήταν πολέμιός του. Αρχικώς ήταν υποστηρικτής του και μόνο υπό την πίεση των ψηφοφόρων και των στελεχών του ΑΚΕΛ νέρωσε το κρασί του. Η απόφαση του ΑΚΕΛ δεν ήταν εναντίον του Σχεδίου Ανάν. Η απόφαση έλεγε ότι θα έπρεπε να δοθεί χρόνος για διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Ανάν, ώστε να δοθούν κάποιες διασφαλίσεις από τα Ην. Έθνη. Εάν αυτές οι μερικές μικρές αλλαγές δεν γίνονταν, το ΑΚΕΛ θα έλεγε όχι.

Η επιδιαιτησία

• Ανάλογη παράταση για περαιτέρω διαπραγμάτευση ζητούσε και ο άλλος υποψήφιος Πρόεδρος Ι. Κασουλίδης. Από τη μια, η καμπάνια Κασουλίδη κατηγορεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι αποδέχθηκε την επιδιαιτησία και από την άλλη, ο πολιτικός του μέντορας, πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ήταν ο πρώτος που είχε πει «ναι» και στην επιδιαιτησία και στο Σχέδιο Ανάν, χωρίς ποτέ, όπως και ο κ. Κασουλίδης, να πουν ότι έσφαλαν. Απλώς, ο κ. Κασουλίδης για προεκλογικούς λόγους ισχυρίζεται ότι αποδέχεται την ετυμηγορία του λαού. Από την άλλη, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και κ. Αναστασιάδης έχουν ένα μόνιμο φλερτ με την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα.

Φλερτ με ΑΚΕΛ

• Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδης υποστηρίζει, όπως και ο κ. Ταλάτ, τη λύση εξπρές και κατηγορεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι δεν δεσμεύεται πως θα ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή της λύσης – εξπρές. Πώς, όμως, θα εξευρεθεί η λύση εξπρές όταν υπάρχει ακόμη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών και όταν η βάση της λύσης δεν θα είναι η προηγούμενη εργασία του Γ.Γ. των Ην. Εθνών και το Σχέδιο Ανάν; Η ουσία, όπως υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης, είναι να βρεθεί λύση. Ακούγεται ορθή θέση. Ποια όμως λύση; Αυτή του Σχεδίου Ανάν, την οποία ο κ. Αναστασιάδης ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζει ως χαμένη ευκαιρία. Λίγο μετά το δημοψήφισμα της 26ης Απριλίου του 2004 και το «όχι» ήθελε νέο δημοψήφισμα με την προσδοκία ότι θα έλεγαν «ναι» οι Ελληνοκύπριοι. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος δήλωνε τότε, επί δημοψηφίσματος, ότι η λύση με βάση το Σχέδιο Ανάν εξαρτάται από το ΑΚΕΛ. Ο ΔΗΣΥ ήταν και θέλει να δείχνει ότι είναι έτοιμος για το «ναι». Δεδομένος. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι που οι Αμερικανοί ευνοούν περισσότερο την εκλογή Χριστόφια από εκείνην του κ. Κασουλίδη. Πότε, για παράδειγμα, ολόκληρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Κόλιν Πάουελ, πήρε τηλέφωνο γενικό γραμματέα κομμουνιστικού κόμματος για να συζητήσουν εάν θα αποδεχόταν ή όχι στο Σχέδιο Ανάν; Τηλεφωνούσε και στον Κάστρο ο κ. Πάουελ με την ίδια ευκολία που τηλεφωνούσε στον κ. Χριστόφια;

Ο «ευέλικτος» και η εκδίκηση

Στο σκηνικό βρίσκεται και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, πατέρας της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, στην οποία δεν αξίζει τον κόπο να απονέμει κάποιος δάφνες. Όμως, αποτελεί διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί νέα βάση λύσης του Κυπριακού, σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ. Αυτή την εξέλιξη είναι που φοβούνται οι Τούρκοι και την πιθανότητα να πληρώσουν αυτοί το κόστος του αδιεξόδου. Έτσι, ο σημερινός σχεδιασμός τους, που στηρίζεται στο Σχέδιο Ανάν και στο ότι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι «ευέλικτος» και «αρεστός», άρα υπάκουος στους ξένους, θα αποτύχει παταγωδώς. Ο Παπαδόπουλος δεν μπαίνει μέχρι στιγμής σε αυτές τις πολιτικές λογικές και είναι γι’ αυτό που εναγωνίως και μανιωδώς οι Τούρκοι, αλλά και οι Βρετανοί, όπως και ημέτεροι, θέλουν να τον δουν να χάνει στις εκλογές. Θα είναι πιο εύκολη η δουλειά τους. Ειδικότερα για τους Βρετανούς θα είναι μιας πρώτης τάξης εκδίκηση για το «όχι»!


Σχολιάστε εδώ