Από την 1η Φεβρουαρίου γνώριζε η Πολιτεία για τον σεισμό της Πάτρας και δεν έκανε τίποτε!
Άλλωστε το «ΠΑΡΟΝ» είχε προϊδεάσει τους αναγνώστες του για το ότι κάτι περίμενε η ομάδα ΒΑΝ, όταν στις 13 Ιανουαρίου γράφαμε πως ο κ. Βαρώτσος δεν θα παρευρεθεί σε συνέδριο σεισμολογίας στη Νέα Υόρκη «παρότι είχε κληθεί, γιατί πρέπει να αναβαθμιστούν οι σταθμοί Πάτρας και Πύργου και να προστεθούν μαγνητόμετρα – αν αυτό σημαίνει κάτι για τους ανησυχούντες…».
Με διαδοχικές ενημερώσεις της εργασίας του που έχει καταθέσει από τις 23 Νοεμβρίου 2007 στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Cornell (Π. Βαρώτσος, Ν. Σαρλής, Κ. Σκορδάς) και αφορά την καταγραφή της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή από Ζάκυνθο έως το Κορινθικό, επεσήμανε εγκαίρως αυτό που θα συνέβαινε.
Στην εν λόγω βάση δεδομένων (www.arxiv.org) οι σεισμολόγοι καταθέτουν κάθε νέα πρόοδο της επιστήμης τους και άρα δεν δικαιολογούνται δηλώσεις όπως αυτή του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, κ. Σταυρακάκη, ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΒΑΝ, τις οποίες έμαθε από τους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη, καθηγητή Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Π. Βαρώστου έπεσε μέσα στις προβλέψεις, και μάλιστα πέντε μέρες πριν από τους δίδυμους σεισμούς 5,4 και 5,5 της κλίμακας Ρίχτερ, τη νύχτα της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου, νότια της Πάτρας, στην περιοχή Χαλανδρίτσα.
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο – ερευνητή κ. Γ. Χουλιάρα, η ομάδα ΒΑΝ από τις 23 Νοεμβρίου, με σχετική μελέτη στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Cornell, είχε κάνει εκτίμηση για επερχόμενη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή από τη Ζάκυνθο έως τον Κορινθιακό κόλπο και σημειώνει ότι ήδη είχαμε τον σεισμό 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 30ής Δεκεμβρίου στη Ζάκυνθο και εκείνον των 6,5 βαθμών της 6ης Ιανουαρίου στο Λεωνίδιο. Πάντως, με βάση τις εκτιμήσεις του καθηγητή Άκη Τσελέντη, αν υπάρξει άλλος σεισμός, θα είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τους δίδυμους προηγούμενους.
Παραθέτουμε γραφήματα από τη μελέτη του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου στη βάση δεδομένων του Cornell, όπου φαίνεται η έγκαιρη καταγραφή της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.