ΑΛΛΑΞΑΝ… ΡΟΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Βέβαια, για αρκετά στελέχη, η εικόνα ενότητας που παρουσιάστηκε δεν είναι αρκετή, γιατί, όπως λένε, για να «μπορέσουμε να βαδίσουμε όλοι μαζί μπροστά, θα πρέπει ο καθένας μας να πάψει να κοιτάει την πάρτη του και μόνο».

Ωστόσο, όλοι πλέον οι εσωκομματικοί πόλοι του ΠΑΣΟΚ, υπό το βάρος και των κακών για την αξιωματική αντιπολίτευση δημοσκοπήσεων την ώρα που η κυβέρνηση όχι απλώς κλυδωνίζεται, αλλά ουσιαστικά είναι διαλυμένη, φαίνεται να υιοθετούν μια νέα λογική ενότητας και αυτοκριτικής.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου με βάση τα όσα λένε συνεργάτες του, αλλά και επώνυμα στελέχη, και στελέχη ακόμα που δεν τον στήριξαν στην εσωκομματική αναμέτρηση, αρχίζει να αναπτύσσει μια διαφορετική λογική ως ηγέτης. Εμφανίζεται πλέον πιο εξωστρεφής, ανθρώπινος και ενωτικός, όπως έδειξε με την παρουσία του στην εκδήλωση για το βιβλίο του Ε. Βενιζέλου, αλλά ταυτόχρονα και πιο αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί και το τελευταίο «παραθυράκι» αντιπολίτευσης, όπως έκανε την περασμένη Παρασκευή, αξιοποιώντας για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια την ώρα του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται πιο αποφασιστικός και άτεγκτος στα εσωκομματικά ζητήματα, κάτι που φάνηκε στον χειρισμό της υπόθεσης του ομίλου προβληματισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζουν στενοί του συνεργάτες, πρόκειται να ξεδιπλώσει νέες πρωτοβουλίες που θα συντείνουν στην ενίσχυση της ψυχικής και πολιτικής ενότητας του Κινήματος, αλλά και νέες κινήσεις «καλής θέλησης» προς την πλευρά Βενιζέλου, με την προϋπόθεση πως θα πρέπει και ο ίδιος να αισθανθεί ότι δεν υπονομεύεται από κανέναν και ότι κανένας δεν αναζητά ρεβάνς μέσα από μια νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να αλλάζει οριστικά πλέον ρότα και να κινείται πλέον στην κατεύθυνση του στελέχους «πρώτης γραμμής» που δουλεύει για το «όλον ΠΑΣΟΚ» και που χωρίς να προκαλεί τριβές θα γίνει ένα είδος «χρυσής εφεδρείας». Όπως λένε συνομιλητές του θεσσαλονικιού πολιτικού, ο ίδιος, μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές, πέρασε μια δύσκολη περίοδο, σκέφτηκε πολύ και αντιλήφθηκε μόνος του τα λάθη που έκανε. «Είναι αποφασισμένος να πορευτεί διαφορετικά, ενωτικά, και με μόνο αντίπαλο την κυβέρνηση», υπογράμμιζε συνεργάτης του κ. Βενιζέλου. Κυρίως όμως αντελήφθη, όπως λένε στελέχη που τον στήριξαν, ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ τον θεωρεί στέλεχος με κύρος, εμβέλεια και προοπτική, αλλά δεν θα του συγχωρούσε κινήσεις που θα οδηγούσαν στη διάσπαση ή έστω σε κλυδωνισμούς το Κίνημα. Μέσα απ’ αυτό το πρίσμα εξηγούνται και οι κινήσεις του κ. Βενιζέλου το τελευταίο διάστημα, όπως το ότι δεν προχώρησε εντέλει στη δημιουργία ομίλου προβληματισμού.

Την ίδια ώρα και ο Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με στελέχη που τον επισκέφτηκαν και συνομίλησαν μαζί του, φαίνεται ότι κινείται σε λογική αυτοκριτικής και ενωτικής πορείας. «Προέχει η νίκη και η ενότητα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές», επισημαίνει σε όσα στελέχη τον επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος φαίνεται να έχει κάνει «δεύτερες σκέψεις» για την εμπλοκή του στις εσωκομματικές διεργασίες, τις πρώτες μέρες μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και όταν τέθηκε θέμα ηγεσίας.

Ο κ. Σημίτης, ο οποίος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο την ερχόμενη Πέμπτη, παρακολουθεί με ανησυχία μια ακόμη προσπάθεια απαξίωσης του έργου των κυβερνήσεών του, αλλά και σπίλωσης του ίδιου με αφορμή τα όσα συζητούνται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για την υπόθεση της Ζήμενς. Στέλεχος που συνομιλεί μαζί του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κ. Σημίτης να θελήσει να απαντήσει ο ίδιος κατά την παρουσίαση του βιβλίου του.

Η αλήθεια είναι πως όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δέχονται πλέον ισχυρές πιέσεις και από την οργανωμένη βάση, τα μεσαία κομματικά στελέχη και τους βουλευτές, καθώς όλοι απαιτούν από τους εσωκομματικούς πόλους να αφήσουν στην άκρη γκρίνιες, διαφορές, ρεβανσισμούς και αμφισβητήσεις και να προσηλωθούν στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την κάλυψη του χαμένου εδάφους και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Το τελευταίο διάστημα, υψηλόβαθμοι παράγοντες της Χ. Τρικούπη έχουν γίνει αποδέκτες έντονων παραπόνων από βουλευτές και από την κομματική βάση της περιφέρειας.


Σχολιάστε εδώ