Ένα απέραντο θέατρο…

Στην κατάθεσή του ο Γ. Ανδριανός ναι μεν έχει κατονομάσει τον Θ. Αναστασιάδη ως κομιστή του DVD, ωστόσο είπε ότι δεν του ζήτησε ανταλλάγματα. Ο Γ. Αγγέλου κατέθεσε ότι δεν γνώριζε το όνομα του δημοσιογράφου και πως ο Χρ. Ζαχόπουλος του είχε πει ότι δεχόταν πιέσεις αλλά όχι ότι τον εξεβίαζαν κάποιοι. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο Κ. Κουκοδήμος είπε στον εισαγγελέα ότι δεν μεσολάβησε στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο για λογαριασμό του Σπ. Κλαδά και ότι όλα οφείλονται σε μια… παρεξήγηση. Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκομένων στην υπόθεση, όπως επίσης επικριτικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μυστικές συμφωνίες. Σε δυσχερή θέση, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, ο εργατολόγος Χρ. Νικολουτσόπουλος για τον οποίο οι εμπλεκόμενοι δημοσιογράφοι έχουν καταθέσει ότι ζητούσε χρήματα για λογαριασμό της 35χρονης. Στην αντιπαράθεση υψηλών τόνων που είχαν στη Βουλή Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου και στην πρόκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «τι φοβάται και δεν προσέρχεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων» ο πρωθυπουργός, τον κάλεσε να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια και τότε θα δώσει όλες τις απαντήσεις.

Με την εκλογή του Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου στη θέση του Αρχιεπισκόπου, η Εκκλησία γυρίζει σελίδα, αλλά είναι βέβαιο ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι σαν την προηγούμενη. Στην εκκίνηση της κούρσας ο Μητροπολίτης Σπάρτης είχε ένα προβάδισμα, ωστόσο στην πορεία ο Θηβών αντέστρεψε την πορεία των πραγμάτων και με 45 ψήφους (σε σύνολο 74) στη δεύτερη ψηφοφορία εξελέγη Αρχιεπίσκοπος. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο κ. Ιερώνυμος θα κινηθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος και θα αποφεύγει να εμπλέκεται σε πολιτικά θέματα και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν λιγότερες προστριβές με το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση.

Αναταράξεις

Τα… ψέματα με το Ασφαλιστικό τελειώνουν. Την προσεχή Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική απεργία και δυο μέρες αργότερα η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός θα εκθέσει τις οριστικές θέσεις της κυβέρνησης. Από τις τελευταίες επαφές της υπουργού Απασχόλησης δεν προέκυψε κανένα σημείο προσέγγισης και κατά τα φαινόμενα η απεργία της Τετάρτης δεν θα είναι η τελευταία με αφορμή το Ασφαλιστικό. Στο παρά πέντε προκάλεσε αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο η διαφοροποίηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου στο ζήτημα της ενοποίησης των Ταμείων. Αφού δέχθηκε τα πυρά βουλευτών της Ν. Δημοκρατίας που ενέπλεκαν και τον Γ. Σουφλιά, ο κ. Ξανθόπουλος υποχρεώθηκε σε διευκρινιστικές δηλώσεις. Το κακό ωστόσο είχε ήδη γίνει…

Η υπόθεση με τις «μίζες» της Ζήμενς συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, με ανταλλαγή κατηγοριών, καταγγελιών και κόντρες σε διάφορα επίπεδα. Εν αρχή ήταν η αψιμαχία Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι είχαν χειρισθεί το θέμα της προμήθειας συστημάτων ασφαλείας από τη γερμανική εταιρεία. Αντικείμενο ήταν ποιο από τα υπουργεία, Άμυνας ή Δημ. Τάξης, είχε την ευθύνη για την τελική απόφαση. Ο τότε υφυπουργός Β. Μαλέσιος με αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπογράμμισε ότι την πλήρη ευθύνη για την προμήθεια την είχαν οι κ. Παπαντωνίου και Χρυσοχοΐδης. Το ΠΑΣΟΚ ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα σταματούσε το έργο της Δικαιοσύνης. Όσοι πληρώθηκαν θα πληρώσουν, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Σωτ. Χατζηγάκης. Από τη Χαρ. Τρικούπη κάνουν λόγο για απόπειρα συμψηφισμού με την υπόθεση Ζαχόπουλου. Από τη διοίκηση του ΟΤΕ ανακοινώνεται ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία από τη Ζήμενς για εμπλοκή στελεχών του οργανισμού σε χρηματισμό.

Οράματα

Μετά από τετραήμερες εργασίες το Συνέδριο του Συνασπισμού εκλέγει σήμερα τον νέο αρχηγό, τον διάδοχο του Αλ. Αλαβάνου. Μεταξύ Φ. Κουβέλη και Αλ. Τσίπρα, με όλες τις ενδείξεις να είναι υπέρ του δεύτερου. Στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΝ θα μπει σε μια νέα πορεία με στόχο την αλλαγή της φυσιογνωμίας του. Στην «αποχαιρετιστήρια» ομιλία του ο Αλ. Αλαβάνος περιέγραψε το όραμά του για μια… κυβέρνηση μεγάλου Συνασπισμού, στην οποία -όπως είπε- δεν μπορεί να συμμετάσχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Το ενδεχόμενο προσχώρησης της Ν. Αθήνη στη Ν. Δημοκρατία, εάν και εφόσον αναδειχθεί βουλευτής, ήταν η αρχή μόνο σε μια σειρά «επεισόδια» μεταξύ κυβέρνησης και Γ. Καρατζαφέρη. Δημοσιεύματα που έφεραν τους νυν βουλευτές Βορίδη, Βελόπουλο να συνομιλούν με τη Ρηγίλλης προκάλεσαν τις οργισμένες διαψεύσεις των δύο, αλλά και την επίθεση του Γ. Καρατζαφέρη εναντίον του Θ. Ρουσόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε ότι βρίσκεται πίσω από τα δημοσιεύματα και ότι «κάνει παιχνίδι» με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ.

Στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση είχε ένα ακόμη «θερμό επεισόδιο» με σύσσωμη την αντιπολίτευση. Με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ αριστεριστών και μελών της Χρυσής Αυγής και με την Αστυνομία να καταγγέλλεται για συνεργασία με τους τελευταίους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επέτρεψε να διογκωθούν τα επεισόδια με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ, Μακ Κέιν (Ρεμπουπλικανοί) και Χ. Κλίντον (Δημοκρατικοί) έχουν αποκτήσει ένα προβάδισμα, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη και όλα δείχνουν ότι η μάχη θα είναι σκληρή και θα κριθεί στο νήμα. Στις εκλογές της Σερβίας νικητής με οριακή διαφορά αναδείχθηκε ο φιλοδυτικός Μπόρις Τάντιτς, προς ανακούφιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν επιθυμούσε την εκλογή του «εκλεκτού» της Ρωσίας Νίκολιτς.


Σχολιάστε εδώ