άλλες τυπολογίες
•Στην αύξηση της τιμής τους σε 1,30 ευρώ προχώρησαν οι μεγάλες εφημερίδες, «Νέα», Ελευθεροτυπία», «Έθνος» κ.ά, ενώ η «Απογευματινή» ανέβασε την τιμή του ημερήσιου φύλλου της στο 1,5 ευρώ. Αντιθέτως, προς το παρόν, εκτός αυξήσεων έμεινε ο «Ελεύθερος Τύπος», ενώ απέχουν από την κίνηση εφημερίδες όπως η «Καθημερινή» και η «Espresso», αλλά και τα αθλητικά φύλλα. Ως δικαιολογία για την αύξηση αναφέρεται η άνοδος του κόστους παραγωγής των φύλλων, όπως και το ότι η τελευταία φορά που ανέβηκε η τιμή των ημερήσιων φύλλων ήταν το 2002. Βεβαίως όλα αυτά τα χρόνια, με το τρικ των προσφορών, οι εφημερίδες παινεύονται πως έχουν υψηλή κυκλοφορία, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η πραγματική πληγή είναι οι δωρεάν εκδόσεις, ενώ η ουσιαστική τους ενίσχυση είναι τα τεράστια ποσά της κρατικής διαφήμισης, τα οποία εξασφαλίζουν με ελάχιστο προσωπικό.
• Και το όνομα αυτής Infoday. Είναι η εταιρεία που συστάθηκε από την ομάδα της «Αξίας» για την επέκτασή της στο διαδίκτυο (www.axaiplus.gr). Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 120.000 ευρώ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αντώνης Πίκουλας, αντιπρόεδρος ο Χρήστος Οικονόμου και μέλη οι Νικόλαος Μαλαφέκας και Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.
•Τα 86 του γενέθλια γιόρτασε το «Βήμα» την περασμένη Τετάρτη. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου του 1922. Να τα εκατοστίσει.
•Επιστολή για την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας στις δύο Γενικές Γραμματείες, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, εστάλη προς την ΕΣΗΕΑ. Με την επιστολή ζητείται η παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ για την απομάκρυνσή τους. Οι κάμερες τοποθετήθηκαν «στην οροφή των διαδρόμων του 4ου ορόφου όπου στεγάζονται οι δημοσιογραφικές διευθύνσεις» και συγκεκριμένα «μπροστά από τα γραφεία του διευθυντή πληροφόρησης» και των προϊσταμένων της διεύθυνσης αναλύσεων και τεκμηρίωσης» και «καλύπτουν την πρόσβαση στις μεγάλες αίθουσες εργασίας των δημοσιογράφων». Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζεται στην επιστολή, «οι κάμερες καταγράφουν το ποιος εισέρχεται και ποιος εξέρχεται από τις αίθουσες».
•Τη διεύθυνση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Κανάλι 1 αναλαμβάνει ο Γιάννης Τριάντης. Μεταξύ των προσώπων που θα συνδράμουν στη νέα προσπάθεια είναι οι Σταύρος Λυγερός και Κώστας Βεργόπουλος, ως σχολιαστές, και ακόμη οι Κώστας Καββαθάς, Βαγγέλης Ραπτόπουλος και Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης. Ο Γ. Τριάντης σχεδιάζει αλλαγές και στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, βάζοντας περισσότερη μουσική, αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα.
•Σοβαρή αναστάτωση στη διαφημιστική αγορά. Η ΕΔΕΕ παρενέβη στον διαγωνισμό που προκήρυξε η Cosmote για την εξεύρεση διαφημιστικής εταιρείας, θέτοντας ζήτημα αποκλεισμού των εταιρειών. Η προκήρυξη προβλέπει πως στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος εταιρείες που είχαν τζίρο άνω των 45 εκατ. ευρώ το 2006. Στην επιστολή της η ΕΔΕΕ αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από το αν η Cosmote υπάγεται στη νομοθεσία περί δημόσιων συμβάσεων ή όχι, το μέγεθος του ομίλου ΟΤΕ επιβάλλει να αποτελούν γνώμονα των διαγωνισμών οι αρχές της αντικειμενικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής διακρίσεων που διέπουν το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο περί δημοσίων συμβάσεων και συμβάσεων εν γένει». Θέτει ειδικά ερωτήματα για το ύψος του τζίρου, αλλά και του έτους και αναρωτιέται για ποιους λόγους δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής διαφημιστικές που ναι μεν δεν πληρούν το κριτήριο των 45 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα με τα αποτελέσματά τους να συνυπολογίζονται με αυτά άλλων εταιρειών συστήνοντας κοινοπραξία. Η αίσθηση της αγοράς είναι πως με αυτά τα κριτήρια οι διαγωνιζόμενοι περιορίζονται σε 3.
***
Την έντονη διαμαρτυρία με επιστολή της προς το ΕΣΡ εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών, υποστηρίζοντας πως η αρχή «για άλλη μια φορά αντιμετωπίζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Αττικής από αυτούς της επαρχίας, κατά παράβαση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής διοίκησης». «Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι το συμβούλιό σας για άλλη μια φορά ανέστειλε -για ακόμα τρεις μήνες- τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης για το θέμα 17 ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής, οι οποίοι εκπέμπουν από δεύτερο κέντρο, ενώ την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης επέβαλε για το ίδιο ζήτημα κυρώσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς του Νομού Σάμου», αναφέρουν στην επιστολή τους. Εκείνο όμως που υπογραμμίζει η ένωση είναι πως το αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων είναι «ότι σε πολλές παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας ακούγονται τα ραδιόφωνα των γειτονικών χωρών (Τουρκίας, Σκοπίων, Ιταλίας κ.λπ.) και όχι τα ελληνικά ως όφειλαν».
***
Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΕΣΗΕΑ και ΕΡΤ προβλέποντας αυξήσεις 5,8% για το 2007 και 5,9% για το 2008. Το περιεχόμενο της σύμβασης είχε απορριφθεί από τους ίδιους τους δημοσιογράφους τον περασμένο Νοέμβριο σε μεγάλη συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο παρουσία των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Σε ανακοίνωσή της η Συσπείρωση αναφέρει πως «συνειδητά αποκρύπτεται από τους συναδέλφους της ΕΡΤ ότι και σε αυτήν τη σύμβαση, πέρα από τις αυξήσεις κάτω από τον πραγματικό πληθωρισμό και κάτω ακόμα και από το ποσοστό (6%) που δόθηκε στους δημοσιογράφους των εφημερίδων και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων το 2007, δεν λύθηκαν ζωτικής σημασίας θέματα, θέματα που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι της
ΕΡΤ είχαν υποστηρίξει σε συνελεύσεις και είχαν καταθέσει με ψηφίσματά τους στην ηγεσία της
ΕΣΗΕΑ». Κατά τη Συσπείρωση, «δεν καθορίστηκε, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, το ωράριο εργασίας (ώστε να υπολογίζονται οι υπερωρίες ιδίως των λεγομένων εξωτερικών συντακτών)», «δεν εξισώθηκαν οι αμοιβές των ”εξωτερικών” συντακτών με αυτές των ”εσωτερικών” και δεν εξομοιώθηκαν με εκείνες των δημοσιογράφων των εφημερίδων». Ακόμη «δεν διεκδικήθηκε καν ένα πρόγραμμα μετατροπής των συμβάσεων δήθεν έργου σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου των περίπου 375 ”συμβασιούχων” που εργάζονται στην ΕΡΤ και απειλούνται με απόλυση».