XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.442,34 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,65%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 358,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50,45 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Κοινής Ωφέλειας, Χημικών και Τροφίμων-Ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν εκείνοι των Πρώτων Υλών, Βιομηχανικών Προϊόντων, Υγείας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Την επομένη οι εγχώριοι παίκτες, επηρεασμένοι από το θετικό κλίμα των ξένων αγορών, επανατοποθετήθηκαν σε όλο σχεδόν το φάσμα των μετοχών, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.518,16 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,71%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών έφθασε τα 496 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 227 ενισχύθηκαν, 41 σημείωσαν πτώση και 29 παρέμειναν σταθερές. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές κράτησαν στάση αναμονής, πραγματοποιώντας επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 4.487,15 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,69%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 243,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,61%, ο μεσαίας σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,01% και ο FTSE ASE Small 80 έκλεισε με κέρδη 0,54%. Την επομένη, το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς αγορές επηρέασε και την Σοφοκλέους, έτσι οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους και κυρίως στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.362,79 μονάδες με πτώση 2,77%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο κατέγραψαν οι ΒΙΟΣΩΛ(Κ) +16,28%, και ΒΙΟΣΩΛ(Π) +9,52%, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι VELL GROUP -9,09% και SingularLogic -7,01%.

> Υπερσυγκέντρωση συναλλαγών και περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού ολιγοπωλίου προκαλούν μεταξύ άλλων οι αλλαγές που προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς ορίζει ως προαπαιτούμενο για τη διενέργεια των εσωτερικών συναλλαγών την κατοχή εποπτικών ιδίων κεφαλαίων ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ.

> Παρά τη βροχή των ερμηνευτικών εγκυκλίων, τις συνεχείς κωδικοποιήσεις των φορολογικών νόμων, τις ολοένα και περισσότερο απλοποιημένες διαδικασίες, το υπουργείο Οικονομικών «αγωνιά» για τη σωστή υποβολή του έντυπου Ε9 και όχι μόνο.

> «Με σβηστές μηχανές, όσο και να προσπαθείς, δεν μπορείς να φουλάρεις»! Ο λόγος για το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, που καθυστερεί «προκλητικά» να τοποθετήσει ακόμα και τη νέα διοίκηση του «προβληματικού» ΟΣΕ.

> Χαλίφης στη θέση των χαλίφηδων; Τον εμπορευματικό σταθμό του λιμένα Θεσσαλονίκης φαίνεται να διεκδικούν μεταξύ άλλων και οι αλλοδαποί συνεργάτες του κ. Βγενόπουλου, μέσω των αραβικών συμφερόντων κεφαλαίων Dubai Ports World.

> Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»; Μπορεί να συμφωνούμε με τις επικείμενες αλλαγές στον χρόνο διενέργειας των ελέγχων στα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών, αρκεί όμως αυτές να μην οδηγήσουν σε αύξηση των λεγόμενων φθηνών ασφαλίστρων.

> Προς όφελος των μεγαλομετόχων της! Λίγο οι διαρροές περί εξαγορών, λίγο οι αυξημένες προσδοκίες περί οικονομικών αποτελεσμάτων και η μετοχή της ΕΧΑΕ προχωρά, με μικρά πισωγυρίσματα, προς το υψηλό δωδεκαμήνου.

> Δεν ξέρουμε αν οφειλόταν στη βίαιη πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών ή αν ήταν προειλημμένη απόφαση εταιρικού προγραμματισμού, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι βοήθησε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης από το retail. Ο λόγος για τη στήριξη που παρείχαν στις μετοχές τους ορισμένοι από τους «ιθύνοντες» των εισηγμένων επιχειρήσεων.

> Τι σκοπεύουν να πράξουν οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών; Οι τεράστιες πάντως ζημίες από τις απομειώσεις CDO και άλλων τίτλων υψηλού ρίσκου οδήγησαν τη Merrill Lynch σε «οριστική» αποχώρηση από την αγορά εγγυημένων δανειακών υποχρεώσεων και δομημένων πιστωτικών προϊόντων.

> Από το «παράθυρο», μέσω εταιρείας «οχήματος», χωρίς τις συνήθεις διαδικασίες εισαγωγής, αναμένεται να βρεθεί απευθείας στο ταμπλό της Σοφοκλέους! Ο λόγος για το επικείμενο deal μεταξύ των εταιρειών Κάλλιγκαν Ελλάς και Βιοσώλ.
> Με πολλαπλούς, ταυτόχρονους ελέγχους από ΔΟΥ και ΔΕΚ απαντά το υπουργείο Οικονομίας στις συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για την επιστροφή των αφορολόγητων αποθεματικών του αναπτυξιακού νόμου.

> Και τώρα τι; Παρά την εκ του αντιθέτου εισήγηση, το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η διατίμηση που είχε επιβάλει με αγορανομική διάταξη το υπουργείο Ανάπτυξης σε καφέδες, εμφιαλωμένα νερά κ.λπ. ήταν «παράνομη».

> Με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης στον «άχαρο» ρόλο του «ρυθμιστή» των εξελίξεων που έχουν να κάνουν με την άδεια του Καζίνου Κερκύρας προχωρά η δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού των «δεσμευτικών» προσφορών.

> Τράπεζα «προτείνει» τράπεζες, τις οποίες μάλιστα διαθέτει και στα επενδυτικά της χαρτοφυλάκια! Συστάσεις «overweight» για τις Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς και Eurobank, χάρισε «απλόχερα» με πρόσφατη έκθεσή της η HSBC.

> Ποιο από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων του, σχεδιάζει τη δημιουργία ενός ακόμη Hedge Fund, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τις βίαιες διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών;

> Ορθή ήταν και πάλι η παρέμβαση της υπεύθυνης του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Κατσέλη! Αλήθεια, μέχρι πότε οι «αλλοπρόσαλλοι» κυβερνητικοί χειρισμοί, με τη συνεχή μετακίνηση έργων δημόσιας υποδομής στις Συμπράξεις Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα, θα αποτελούν κυβερνητικό «άλλοθι»;

> Είτε αποτελεί επενδυτική επιλογή είτε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναμενόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις, η κίνηση και μόνο έχει τη σημασία της! Σε αγορές 70.000 μετοχών της εταιρείας Μυτιληναίος προχώρησε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου κ. Δ. Δασκαλόπουλος.

> Το ελληνικό παράδοξο που θέλει τη μετοχή της κεντρικής τράπεζας στο ΧΑ δεν λέει να αλλάξει! Παραταύτα, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τους όρους της επικείμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΤτΕ, με την εγγραφή υπεραξιών ακινήτων και τη διανομή μίας νέας δωρεάν μετοχής για κάθε τέσσερις παλαιές.

> Αναβολή μέχρι νεωτέρας… Η αναφορά μας στην πολυδιαφημιζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Προοδευτικής, που είχε αποφασιστεί προ καιρού από τη γενική συνέλευση της εταιρείας και είχε στόχο την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

> Για μειώσεις ούτε λόγος! Οι όποιες αναπροσαρμογές στα επιτόκια των τραπεζών συνοδεύονται από αυξητικές τάσεις στα επιχειρηματικά, στεγαστικά, επισκευαστικά, καταναλωτικά και σταθεροποιητικές σε αυτά των καταθέσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Proton Bank.

> Η μείωση στις δημοπρατήσεις, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ήταν κάποιοι από τους λόγους που οδήγησαν στην επιδείνωση των δεικτών βιωσιμότητας και στο οικονομικό αδιέξοδο αρκετές από τις μέχρι πρότινος «πολλά υποσχόμενες» κατασκευαστικές εταιρείες.

> «Εν κρυπτώ» και τα κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρηματικά ντιλ! Την «αργία» του Σαββάτου, μήπως και αποφύγει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και συνδικαλιστών, επέλεξε για να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, με «καυτό» θέμα συζήτησης το μνημόνιο συνεργασίας με τις RWE και Χαλυβουργική.

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Άλλο Ταμείο εγγύησης καταθέσεων για τις μικρομεσαίες ΑΧΕΠΕΥ και άλλο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες των τραπεζών; Για να δούμε λοιπόν αν επαληθευθούν οι πληροφορίες που θέλουν τις δεύτερες να επιδιώκουν με τις «πλάτες των μαμάδων» τους την εκ των υστέρων και κάτω από προϋποθέσεις καταβολή των υποχρεώσεων τους προς το συνεγγυητικό κεφάλαιο;

> Γιατί δεν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις και στο επιχειρηματικό ντιλ του «αντίπαλου στρατοπέδου» MIG, Attica και Blue Star Ferries; Η αναφορά μας στην αναπάντεχη «ευαισθητοποίηση» ορισμένων αρχών, πολιτικών και μετόχων, οι οποίοι προσπάθησαν να «παγώσουν» τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μεταξύ των Sea star, ΑΝΕΚ, Μινωικών, HSW, Ρέστη και Όμιλου Γκριμάλντι.

> Κακά τα ψέματα, αν η μετοχή μιας εισηγμένης τίθεται σε διαπραγμάτευση κάτω από την ονομαστική της αξία, τότε αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Και αυτό γιατί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών πρέπει βάσει νόμου να γίνεται τουλάχιστον στο ύψος της ονομαστικής αξίας.

> Με αφορμή τον τρόπο μείωσης του ποσοστού της Millennium Bank στο μετοχικό κεφάλαιο της ΝΕΛ, επισημαίνουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει με το «καθεστώς» ενεχυρίασης μετοχών, καθώς η πληροφόρηση σε περιπτώσεις δικαιωμάτων ψήφου ή άρσης είναι τουλάχιστον προβληματική.

> Κι εκεί που οι οικονομικοί παράγοντες της χώρας διοχέτευαν προς πάσα κατεύθυνση ότι η πιστωτική κρίση από τις παρενέργειες των subprime δεν θα επηρεάσει την εγχώρια αγορά, ήρθε η «αφρόκρεμα» των ελλήνων τραπεζιτών να κάνει εναρμονισμένες δηλώσεις, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

> Δανείζονται εκ νέου, για να αποπληρώσουν τον υφιστάμενο δανεισμό τους! Μια ακόμη εισηγμένη προχώρησε στην έκδοση κοινού μη μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ποσού 35 εκατ. ευρώ. Περί της Άλκο Ελλάς ΑΒΕΕΣ ο λόγος.

> Αλήθεια ποια η θέση του εποπτεύοντος υπουργείου σχετικά με την πρόθεση της διοίκησης της «ημικρατικής» εισηγμένης εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της, λόγω χαμηλών περιθωρίων διύλισης;

> Την ίδια στιγμή που οι αρμόδιοι των διεθνών χρηματαγορών αποφασίζουν ακόμα και για προσωρινές αναβολές ή οριστικές ακυρώσεις δημόσιων εγγραφών, οι «ιθύνοντες» της εγχώριας κεφαλαιαγοράς εξακολουθούν να εγκρίνουν την εισαγωγή εταιρειών και επενδυτικών εργαλείων.

> Αλήθεια ποιος είναι ο ανώνυμος, ισχυρός, πελάτης της Royal Bank of Scotland ο οποίος φέρεται να κατέχει, λόγω hedging, το 6,49% του ΟΤΕ; Πάντως το μυαλό όλων πάει σε ένα και μόνο επιχειρηματικό όμιλο αλλοδαπών συμφερόντων.

> H κάμψη στους ρυθμούς εκταμίευσης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, σε συνδυασμό την επιτάχυνση του δανεισμού των επιχειρήσεων αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης της πιστωτικής επέκτασης τον Νοέμβριο του 2007.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, οι μετοχές των «ημικρατικών» εισηγμένων εταιρειών, που βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι και αυτές που ακολουθούν από κοντά τα «σκαμπανεβάσματα» του Γενικού Δείκτη Τιμών. Πρώτη και καλύτερη η ΕΥΑΘ, η οποία μεσοβδόμαδα, με το πρώτο γύρισμα της χρηματαγοράς, κατέγραψε κέρδη 9,79%.

> Είναι από τις λίγες φορές, που συμφωνούμε σε τόσο πολλά, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων! Ο πρόεδρός της ζήτησε από την κυβέρνηση να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, να νομιμοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι χώροι κατοικιών μέχρι 15 τ.μ. ανά διαμέρισμα και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην αντιπαροχή των οικοπέδων.

> Με τηλεφωνικές συνδιασκέψεις, μεταξύ «γνωστών και φίλων», που προηγούνται των επίσημων αποτελεσμάτων, αναμένεται να ανακοινώσουν τα τριμηνιαία οικονομικά τους στοιχεία αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις. Μια εξ αυτών είναι η εταιρεία Σαράντης.

> Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια χρηματαγορά, η παντελής έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, επηρεάζουν άμεσα και την πορεία των αποκρατικοποίησεων, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.

> Ένα ακόμη «επεισόδιο» στο «σίριαλ» του κρατικού δανεισμού έλαβε χώρα την προηγούμενη Τρίτη, με τη δημοπρασία του τριετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου να υπερκαλύπτεται κατά 3,11 φορές, αντλώντας τελικώς 2,28 δισ. ευρώ.

> Αυτό δεν είναι σύγχρονο μάνατζμεντ! Διαφωνούμε ριζικά με τις διοικήσεις των εταιρειών που στηρίζουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια και προσπαθούν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους αποκλειστικά και μόνο με μειώσεις θέσεων εργασίας. Πρόσφατο παράδειγμα η Romtelecom.

> Αυτά κάνουν οι «αψυχολόγητες» ενέργειες και το «ανορθόδοξο» ξεπούλημα των εγχώριων «ημικρατικών» επιχειρήσεων! Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της «μαμάς» Societe Generale επηρέασε και τη «θυγατέρα» Γενική Τράπεζα.

> Πού να είναι κρυμμένο το πολυδιαφημισμένο «έξυπνο χρήμα»; Οι βίαιες αυξομειώσεις του Γενικού Δείκτη Τιμών, σε συνδυασμό με τα άναρχα σκαμπανεβάσματα των τιμών των περισσότερων μετοχών, το βρήκαν απροετοίμαστο, ανέτοιμο, αδιάβαστο ή αν προτιμάται «κουτό».

> Μιλάμε για 104,41 εκατ. ευρώ! Και αν για τη συμφωνία χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των οφειλών της Πετζετάκης, των θυγατρικών της, του βασικού της μετόχου και των πιστωτριών τραπεζών δεν διατηρούμε επιφυλάξεις, δεν ισχύει το ίδιο και με τις απαιτήσεις των αλλοδαπών εταιρειών επενδυτικών κεφαλαίων.

> Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες, διεθνώς, αυστηροποιούν τα κριτήρια δανεισμού τους, η δική μας, υπό την καθοδήγηση του κ. Γκαργκάνα, πραγματοποιεί «ασκήσεις επί χάρτου», παρέχοντας στα εποπτευόμενα μέλη της μια άνευ προηγουμένου ιδιότυπη μορφή «ασυλίας».

> Οι αλλαγές σε «καίριες» θέσεις επιχειρήσεων συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς! Πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της Οn Telecoms AE προχώρησε στην αναβάθμιση του γενικού της δευθυντή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

> Τι σας λέγαμε; Μέσα σε περίπου έναν μήνα οι εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια ξεπέρασαν το ρεκόρ του 1 δισ. ευρώ, με μεγαλύτερους «χαμένους» την κατηγορία των Ομολογιακών Εξωτερικού, των Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού και των Μετοχικών Εσωτερικού.

> Σαν πολύ εύκολα δεν «μοιράζουν» τα χρήματά τους τα περίφημα αραβικά επενδυτικά κεφάλαια; Πρέπει να πιστεύουν πάρα πολύ στην επένδυσή τους, βλέπε Forthnet, καθώς οι αγορές των μετοχών έγιναν με premium πάνω από 20%!

> Έπεσαν και πάλι έξω στις εκτιμήσεις τους ! Ο λόγος για τις κυβερνητικές αστοχίες στην υποτιθέμενη εξυγίανση των ΔΕΚΟ, γεγονός που τους οδηγεί στην εύκολη λύση, στην αύξηση δηλαδή των εσόδων μέσω της τιμολογιακής πολιτικής τους.

> Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι θυγατρικές των μεγάλων εγχώριων ομίλων συνωστίζονταν σε ουρές, για να εισαχθούν στην εγχώρια χρηματαγορά, καθώς στις ημέρες μας οι περισσότερες εξ αυτών επιδιώκουν τη διαγραφή των μετοχών τους από το ΧΑ. Πρόσφατο παράδειγμα η Cosmote.

> Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες η Fed μείωσε τα επιτόκιά της κατά 1,25%, έτσι από τη μια βοήθησε στην πρόσκαιρη ανάκαμψη των διεθνών χρηματαγορών, ενώ από την άλλη ώθησε το δολάριο σε χαμηλό δύο ετών έναντι του ευρώ.


Σχολιάστε εδώ