Υπήρχαν πληροφορίες για 300 ελληνοκύπριους αγνοούμενους στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ

Η μαρτυρία

Ο κ. Μάτσης κατείχε, όπως είπε, πληροφορίες περί της ύπαρξης 300 με 350 ελληνοκύπριων αγνοουμένων στις τουρκικές φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ. Όταν, πρόσθεσε, βρισκόμασταν με την αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης έξω από τις φυλακές, ζήτησα, εκ μέρους των συναδέλφων μου, όπως τους επιτραπεί η είσοδος για να εξετάσουμε εάν υπήρχαν ή όχι αγνοούμενοι. Οι τουρκικές αρχές, τόνισε ο κ. Μάτσης, αρνήθηκαν οργισμένες. Ακολούθως, είπε, ανέβηκε με τον αείμνηστο Αλφόνς Κουκού, γνωστό για την έκθεσή του για τον εποικισμό στην Κύπρο, σε μια πέτρινη σκάλα και μετά σε μια από τις οροφές των φυλακών, από όπου και διέκριναν εκατοντάδες φυλακισμένους σε κακή κατάσταση.

Η συζήτηση

Η μαρτυρία του κ. Μάτση έγινε με αφορμή τη συζήτηση έκθεσης που ετοιμάζει η γερμανίδα ευρωβουλευτής Εύα Κλαμτ. Όπως είπε ο κ. Μάτσης, η επίλυση του ζητήματος των αγνοουμένων έχει δύο σκέλη. Το ένα φορά εκείνους για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες ότι βρίσκονταν ζωντανοί στην Κύπρο και εκείνους που είχαν μεταφερθεί από τον τουρκικό στρατό στην Τουρκία και υπήρχαν πληροφορίες ότι κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές.

Επούλωση πληγών

Η εισηγήτρια επισήμανε ότι η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων θα επουλώσει τι πληγές στο νησί. Όπως παρατήρησε, υπάρχουν, λόγω των γεγονότων στην Κύπρο, 502 τουρκοκύπριοι και 1.468 ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι. Μέχρι τώρα, και μετά τις εργασίες της Επιτροπής Αγνοουμένων από το 2004, έχουν ταφεί 375 πρόσωπα.

Η έκθεση

Στο προσχέδιο της έκθεσης:
• Καλούνται τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν όσες πληροφορίες
έχουν για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
• Τονίζεται ότι για το 2009 πρέπει να εγκριθεί ποσό στήριξης της Επιτροπής για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της τάξης των 2 εκατ. ευρώ
• Τονίζει ότι η εισηγήτρια θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα των αγνοουμένων.
• Τονίζεται ότι η έκθεση θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Συμβούλιο, στα Ηνωμένα Έθνη και στις κυβερνήσεις Κύπρου, Τουρκίας, Μ. Βρετανίας, καθώς και στην Επιτροπή για την εξακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων.


Σχολιάστε εδώ