Τρέμουν στο ΠΑΣΟΚ μήπως… βγει κάποια υπόθεση τύπου Πάχτα…

Πάντως, παρά τη φημολογία ότι οι έρευνες μπορεί να αποκαλύψουν ροή «μαύρου χρήματος» και για κάποια πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να αντιμετωπίζει χωρίς άγχος την όλη υπόθεση, όπως λένε στενοί του συνεργάτες.

Όταν μάλιστα τίθεται το ερώτημα μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στη Χαριλάου Τρικούπη, θα προκύψουν «πράσινα στελέχη» που «λαδώθηκαν», οι περισσότεροι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως. Ωστόσο φαίνεται πως ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει στους συνομιλητές του μια ευθεία απάντηση σε αυτό το ερώτημα: «Δεν πειράζει, καλύτερα να βγουν όλα στο φως και σύντομα».

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζουν συνεργάτες του, ο κ. Παπανδρέου σε αυτήν την ιστορία, ούτε προτάσσει το προσωπικό του ήθος και ύφος, ότι δηλαδή ο ίδιος δεν έχει ούτε είχε εμπλοκή όχι μόνο στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά και σε καμία άλλη «ύποπτη» συναλλαγή με μίζες ή προμήθειες. Αυτό, όπως λένε, αποτελεί και τη βάση των κινήσεών του σε ό,τι αφορά κάθε είδους σκανδαλώδη υπόθεση ή κάθε είδους σκάνδαλο, πρόσφατο ή παλαιότερο. Για τον λόγο αυτό, όπως λένε οι συνεργάτες του, αποφάσισε πολύ γρήγορα να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Ζήμενς.

Βέβαια, υπάρχει από ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αντίλογος στο όλον θέμα. «Αν αποδειχθεί εμπλοκή έστω και ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ, ασχέτως αν ο ίδιος ο πρόεδρος είναι καθαρός, τότε θα έλθουν τα πάνω κάτω. Ζήσαμε τέτοιες καταστάσεις ακόμα και όταν διατυπώθηκαν υπαινιγμοί ή ανυπόστατα πράγματα, όπου βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, γιατί ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει εκφυλιστικά φαινόμενα της τελευταίας περιόδου των κυβερνήσεών μας». Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι μόνο με την «υπόθεση Πάχτα» παρά τις υπερβολές, βυθίστηκε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακόμα και με την υπόθεση Παπακωνσταντίνου -που όπως λένε ήταν τραβηγμένη από τα μαλλιά- ουσιαστικά χάθηκαν οι εκλογές του 2007, μια και «ο κόσμος ξαναθυμήθηκε τον κακό εαυτό μας και αποσυσπειρώθηκαν οι ψηφοφόροι μας».

Πάντως, όπως εξηγούν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει κανένα λόγο να διακατέχεται από άγχος ή να ανησυχεί για οποιεσδήποτε αποκαλύψεις. Πιστεύει ότι το αίτημα των ημερών είναι η διαφάνεια και ο πόλεμος κατά της διαφθοράς. Αυτό, λένε, ήταν και το σύνθημα του Κ. Καραμανλή, το οποίο μπορεί να ήταν και μια από τις βασικές αιτίες που κέρδισε τις εκλογές. Για τον Κ. Καραμανλή το «ηθικό πλεονέκτημα» έχει δαπανηθεί μετά από 4 χρόνια διακυβέρνηση με πληθώρα σκανδάλων και περίεργων υποθέσεων, υπογραμμίζουν και προσθέτουν πως ακριβώς γιʼ αυτό και ο Γ. Παπανδρέου βλέπει μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει αυτό που ως χθες δεν απέδιδε για το ΠΑΣΟΚ. Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και συνολικά η ηγεσία έχουν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δόθηκαν από τα σκάνδαλα της ΝΔ. Όμως δεν υπήρξε πολιτικό όφελος, αντιθέτως η ΝΔ και ειδικά ο Καραμανλής έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα.

Τώρα όμως, όπως εκτιμά ο κ. Παπανδρέου, το πλεονέκτημα του πρωθυπουργού πια δεν υπάρχει.

Πάντως πίσω από την επισήμανση του Γ. Παπανδρέου «δεν πειράζει, καλύτερα να βγουν όλα στο φως», συνεργάτες και συνομιλητές του εκτιμούν ότι υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, δηλαδή αν συμβεί να υπάρχει εμπλοκή «πράσινου στελέχους» σε μίζες, τότε ο Γ. Παπανδρέου θα έχει ακόμα μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο υπέρ του, να ανακατέψει την τράπουλα και να ζητήσει μια νέα αρχή, ανεξαρτήτως του έργου των κυβερνήσεων Σημίτη. Άλλωστε κανείς δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποιο όνομα που μπορεί να συνδέσει μόνο το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρχει σίγουρα και κάποιο «γαλάζιο» όνομα.

Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Κανείς όμως δεν διαφωνεί ή δεν εκφράζει αμφιβολίες για την ορθότητα της κίνησης Παπανδρέου να ζητηθεί Εξεταστική Επιτροπή. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ ζητάει Εξεταστικές Επιτροπές και για το θέμα των ομολόγων και των υποκλοπών. Ενδεικτικό της ομοθυμίας είναι και η επιστολή του Κ. Σημίτη (που βρίσκεται στο εξωτερικό) προς τον πρόεδρο τη Βουλής ότι συνυπογράφει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική Επιτροπή.


Σχολιάστε εδώ