Τα «φώτα» (πάλι) από τη Δύση

Ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσαν από το Παρίσι πως η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί μόνο από μια προνομιακή εταιρική σχέση (εφημερίδες, 1/2/08).

«Θέλω να είμαι φίλος της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία δεν έχει τη θέση της στην Ευρώπη, πολύ απλά επειδή εκτείνεται στην Ασία. Η Τουρκία πρέπει να επωφεληθεί από το καθεστώς του προνομιακού εταίρου. Αν διευρύνουμε την ΕΕ επ’ αόριστον, τότε θα σκοτώσουμε την Πολιτική Ευρώπη», δήλωσε ο Σαρκοζί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης. «Με το να λέμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χριστιανικές ρίζες, απλώς επιδεικνύουμε φρόνηση. Όταν δεν το λέμε, ισοδυναμεί με το να γυρίζουμε την πλάτη στην ιστορική πραγματικότητα».

Από τη μεριά της η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε: «Στην Τουρκία πρέπει να προταθεί μια προνομιακή εταιρική σχέση και όχι μια ισότιμη ένταξη».

Με αφορμή τούτες τις δηλώσεις, να επισημάνουμε:

Αφενός, επισημάνσεις μου από αυτήν εδώ τη στήλη: «Η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ – προτείνουμε ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ με ανοιχτές οικονομίες, διπλωματικές συνεργασίες και συμπράξεις. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας σε δημοψήφισμα -να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των λαϊκών δημοψηφισμάτων στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα- προκειμένου να αποφανθεί ο ελληνικός λαός εάν θα γίνει ή όχι η Τουρκία μέλος της ΕΕ» («ΠΑΡΟΝ», 9/7/06). Επίσης: «Τι κοινό υπάρχει μεταξύ του ισχύοντος πλαισίου (θεσμικού, πολιτικού) και των ευρωπαϊκών κατακτήσεων (με όλα τα πισωγυρίσματά τους) με την ισλαμο-κεμαλική Τουρκία; Ούτε η ισλαμική εκδοχή ούτε η κεμαλική (γενοκτονική) έχουν θέση στην υπάρχουσα ΕΕ» («ΠΑΡΟΝ», 13/11/06).

Αφετέρου τον ατέρμονο στρουθοκαμηλισμό της ντόπιας άρχουσας τάξης, των ελληνικών ελίτ. Που παρακολουθεί έντρομη την τουρκική επιθετικότητα, τον νεο-οθωμανικό επεκτατισμό, σιωπηλή και αμήχανη.

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα-υποψήφια για την ΕΕ που απειλεί με casus belli ένα ήδη μέλος της ΕΕ (!) το οποίο δηλώνει καθημερινά την άνευ όρων στήριξη της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της γείτονος (!), ενώ παράλληλα δεν αναγνωρίζει (!) άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία… Με μόνιμες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, με προκλητικές απειλές, με τις διεκδικήσεις των Υμίων και τη δημιουργία των «γκρίζων ζωνών». Με παρεμβάσεις εντεινόμενες στη Δυτική Θράκη. Κατόρθωσε έτσι, ποδοπατώντας το Διεθνές Δίκαιο να επισημοποιήσει διεκδικήσεις ασύλληπτης έκτασης για οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πώς απαντάνε οι «δικοί» μας; Με σιωπή, με υποταγή, με εθελοδουλία. Αποδεχόμενοι τον ρόλο του υποτελούς στην περιοχή. Κάνοντας τα «βαποράκια» στην υποτιθέμενη μελλοντική ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας. Εξευμενίζοντας τον κακό γείτονα, τον λύκο. Νομίζοντας ότι θα τους (μας) λυπηθεί. Κούνια που μας κούναγε. Φαίνεται πως και η ελληνική ελίτ πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό.

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ