Τα καθαρόαιμα και οι κότες…

Οι Παπανδρεϊκοί, έχοντας ενημερωθεί για την απόφαση του προέδρου τους να μην επιτρέψει να στηθεί «κόμμα μέσα στο κόμμα», χάρηκαν που είδαν ότι το ενδεχόμενο διαγραφών και διάσπασης απομακρύνεται.
Ακόμη περισσότερο ανακουφισμένοι ήταν οι κομματικοί που βρέθηκαν στο πλευρό του Βενιζέλου και αντιμετώπιζαν το δίλημμα είτε να αποχωρήσουν και αυτοί από το κόμμα τους είτε να παραμείνουν ανίσχυροι και ντροπιασμένοι, επειδή πίστεψαν μια επιλογή που οδήγησε στη διάσπαση.
Το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε στην οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης (όπου η ισχύς των Βενιζελικών είναι μεγάλη, λόγω και της εντοπιότητας του Βαγγέλη) εκτονώθηκε και η μάχη χαρακωμάτων έδωσε τη θέση της σε πειράγματα για… κότες και τζάμπα μάγκες.
Αντί μάλιστα για περισπούδαστες αναλύσεις και μεγάλα λόγια, οι Παπανδρεϊκοί αρέσκονταν να λένε στους συντρόφους τους της άλλης πλευράς το γνωστό ανέκδοτο για τους τζάμπα μάγκες και τις κότες.
Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν, ο βασιλιάς της Γαλλίας, προβληματισμένος για τις πληροφορίες που έφταναν στην αυλή του ότι στα γαλλικά νοικοκυριά κουμάντο έκαναν οι γυναίκες, αποφάσισε να στείλει έναν επίτροπό του να περιδιαβεί την επικράτεια και να «ψαρεύει» τους αρσενικούς για να διακριβώσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες του.
«Σε όσους αντιληφθείς ότι τους κουμαντάρουν οι γυναίκες, κάνε τους δώρο μία κότα», είπε στον επίτροπο, ενώ στους… «πραγματικούς αρσενικούς, δώρισε ένα άλογο».
Ξεκίνησε ο επίτροπος και, πράγματι, παντού διαπίστωνε ότι οι άνδρες ήταν υποχείρια των συζύγων τους.
Οι κότες τελείωναν από το καραβάνι του επιτρόπου, ο οποίος επί βδομάδες δεν είχε δώσει ούτε ένα άλογο.
Κάποιο βράδυ, ενώ έπινε στενοχωρημένος σε ένα μοτέλ, αντικρίζει απέναντί του έναν δασύτρυχο και θορυβώδη άνδρα.
Τον πλησιάζει και τον ρωτάει ευθέως αν σπίτι του κάνει κουμάντο αυτός ή η γυναίκα του.
– «Η γυναίκα μου είναι η σκλάβα μου», απάντησε αυτός γεμάτος αυτοπεποίθηση.
Ενθουσιάστηκε ο επίτροπος και του προσέφερε ένα κατάμαυρο άλογο, δώρο, όπως του ‘πε του βασιλιά προς τους γενναίους Γάλλους.
Το άλλο πρωί, ο επίτροπος, αναχωρώντας από το μοτέλ, είδε να τον περιμένει ο εν λόγω άνδρας.
«Συγνώμη, κύριε επίτροπε, του είπε. Μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε ένα άσπρο άλογο, επειδή στη γυναίκα μου δεν αρέσει το μαύρο χρώμα»;
Πάνιασε ο επίτροπος. «Πάρτε το άλογο και δώστε και σε αυτόν μια κότα», ούρλιαξε…


Σχολιάστε εδώ