Συνήγορος του «Αττίλα» ο Σρέντερ – «φίλος» του Σημίτη

Είχε ανακοινωθεί ότι ο τελευταίος θα έφθανε με ιδιωτικό αεροπλάνο στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και θα είχε συναντήσεις με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ταλάτ και το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο. Την επομένη θα έδινε επίσης, πριν από την αναχώρησή του, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τουρκοκύπριο ψευδοπρωθυπουργό.

Φήμες για επίσκεψη του Γκέρχαρντ Σρέντερ στην κατεχόμενη Κύπρο είχαν κυκλοφορήσει από τον περασμένο χρόνο. Φαίνεται πως η επίσκεψη «έκλεισε» μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο γερμανός πρώην καγκελάριος με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίσκεψη αποτελεί όνειδος για τον ίδιο τον πρώην καγκελάριο και αποκαλύπτει όσο τίποτε άλλο τον χαρακτήρα του ανδρός, για τον οποίο έγραψε συχνά ο γερμανικός Τύπος. Ομολογουμένως, η πράξη αυτή, όταν προέρχεται από έναν πολιτικό η πατρίδα του οποίου γνώρισε τη διαίρεση και το τείχος του Βερολίνου προκαλεί κατάπληξη και αποτροπιασμό.

Αποκαλύπτει όμως ταυτόχρονα το μακιαβελικό παιχνίδι της Άγκυρας και των συμμάχων της, που προσπαθούν να αντιστρέψουν τους ρόλους και να παρουσιάσουν τα θύματα ως «υπεύθυνα» για τη διχοτόμηση και εαυτούς ως αγωνιζόμενους δήθεν για την «επανένωση» της Κύπρου. Στο ίδιο πνεύμα, επιδιώκουν να αντιστρέψουν και το σύμβολο της μοιρασμένης πρωτεύουσας, που εκπροσωπούσε το Βερολίνο και αποτελεί ακόμη σήμερα ζοφερή πραγματικότητα στη Λευκωσία. Αποσιωπούν κυνικά τη «γραμμή Αττίλα» και τολμούν να μιλούν για δήθεν «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», η οποία πρέπει να αρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το λεγόμενο «απευθείας εμπόριο».

Προεκλογική σκοπιμότητα κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου η επίσκεψη Σρέντερ στην κατεχόμενη Κύπρο

Η χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη δεν είναι τυχαία. Έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και στρέφεται κατά του Προέδρου του «όχι» στο Σχέδιο Ανάν. Εντάσσεται στη στρατηγική της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και της απειλής ότι εάν δεν ενδώσουν οι Κύπριοι και δεχθούν λύση τύπου Σχεδίου Ανάν, θα αναγνωρισθεί σταδιακά το ψευδοκράτος και θα αποτελέσει, ντε φάκτο, χωριστό κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό όμως ότι, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης με την οποία εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ, είναι απόλυτα σαφές ότι ολόκληρο το έδαφος της Κύπρου εντάχθηκε στην ΕΕ με τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατή επομένως καμιά αλλαγή σ’ αυτό χωρίς τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γι’ αυτό που όλοι οι γνωστοί σύμμαχοι και καλοθελητές της Άγκυρας προσπαθούν να «πείσουν» τους Κυπρίους ότι πρέπει δήθεν «για το καλό τους», για να αποφύγουν τη «διχοτόμηση», να δεχθούν «λύση» τύπου Σχεδίου Ανάν, την οποία παραπλανητικά παρουσιάζουν ως «επανένωση».

Ποιο όμως είναι το πραγματικό περιεχόμενο της προβαλλόμενης «λύσης» δεν το λένε μόνο οι Τούρκοι και οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες. Το λέει καθαρά, χωρίς περιστροφές, στα απομνημονεύματά του και ο επισκέπτης των κατεχομένων πρώην καγκελάριος. Δηλώνει ανεπιφύλακτος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, το οποίο μάλιστα αποκαλεί με το πραγματικό του όνομα, χωρίς προσχηματικές ωραιοποιήσεις. Γράφει συγκεκριμένα στη σελίδα 364 των απομνημονευμάτων του («Κρίσιμες Αποφάσεις. Η Ζωή μου στην Πολιτική», εκδόσεις Κασταλία): «Για την επανένωση της Κύπρου και τον τερματισμό της κρίσης, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ανάν το 2002 ένα σχέδιο το οποίο προέβλεπε το σχηματισμό συνομοσπονδίας δύο κρατών». Συνομοσπονδία λοιπόν δύο κρατών η λεγόμενη «λύση» και «επανένωση» της Κύπρου.

Άμα έχεις τέτοιους «φίλους»
τι τους θέλεις τους εχθρούς

Στην επίσκεψη Σρέντερ στην Κύπρο υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή, που έχει σχέση με τους ημέτερους πρωταγωνιστές του Σχεδίου Ανάν, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Ο τελευταίος δεν έχασε ποτέ την ευκαιρία να παρουσιάσει τον κ. Σρέντερ ως τον προσωπικό του φίλο, όπως παραλλήλως και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου παρουσίαζε με τα ίδια χρώματα τον τότε ομόλογό του γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

Τι να σκεφθεί κανείς και τι απορία να διατυπώσει για τους καρπούς της προβαλλόμενης αυτής διπλής φιλίας; Όταν ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, στο βιβλίο που εξέδωσε μετά την αναχώρησή του από την πρωθυπουργία, δεν εκφράζει καμία επιφύλαξη και καμία μεταμέλεια για την πολιτική του Σχεδίου Ανάν που ακολούθησε στην Κύπρο, πώς να αναμένει κανείς να επηρεάσει θετικά υπέρ της Κύπρου τους ευρωπαίους συνομιλητές και πολιτικούς φίλους του;

Δεν εκπλήττει γι’ αυτό ότι ανέλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό, στο Μέγαρο Μουσικής, τα απομνημονεύματα του κ. Σρέντερ, χωρίς μια λέξη κριτικής ή επιφύλαξης για όσα περιλαμβάνει κατά της Κύπρου, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τουρκικές θέσεις. Τι να υποθέσει κανείς και τι να πει; Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι ορατά στην επίσκεψη Σρέντερ στην κατεχόμενη Κύπρο. Γιατί να αισθάνεται ντροπή ή ενοχή ο κ. Σρέντερ, όταν και οι έλληνες «φίλοι» του συνηγορούν για το ίδιο Σχέδιο Ανάν, ή άλλως «συνομοσπονδία δύο κρατών», που ο ίδιος υποστηρίζει;


Σχολιάστε εδώ