Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
>> Δεν θα μπορούσα να βρω καταλληλότερο χαρακτηρισμό για τα τεκταινόμενα στο ΧΑ τις τελευταίες ημέρες από το «ήξεις – αφήξεις» καλού και πολύπειρου συναδέλφου σε σχόλιό του της Τετάρτης σε εξειδικευμένο site.
Γιατί τι άλλο από «ήξεις – αφήξεις» δεν είναι η συμπεριφορά των μεγάλων εμπλεκομένων με την αγορά μας τις τελευταίες ημέρες. Τι παραπάνω δηλαδή να περιμένει κανείς από διαχειριστές οι οποίοι εμφανώς χαράσσουν καθημερινά την πολιτική τους με βάση τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, τις αποφάσεις των τραπεζιτών, τις ανακοινώσεις των τραπεζών, τα δεδομένα, που αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού!
>> Τελικώς εκείνο που μένει από την εβδομάδα που τελείωσε είναι μια συλλογή… πιθανοτήτων! Των πιθανοτήτων να συνεχισθεί μια πτωτική κίνηση που μοιάζει να απλώνεται σε όλες τις μεγάλες αγορές και να συμπαρασύρει και την ελληνική. Των πιθανοτήτων να αντιδράσουν κάποιοι μεγαλοδιαχειριστές και να στηρίξουν τα χαρτιά εκείνα από τα οποία ΔΕΝ έχουν απεμπλακεί μέχρι στιγμής, ή έχουν ήδη καταγράψει υπεραξίες και τώρα εκτιμούν πως ήρθε η ώρα να επανεπενδύσουν σε τιμές – πρόκληση!
Των πιθανοτήτων να κατακρημνισθούν δείκτες και κλάδοι σε σημεία κατώτερα και των ορίων εκείνων που συνιστούν «πάτο» στην τεχνική ανάλυση και μετά να έρθει η πλήρης ανατροπή σχεδίων και πολιτικών! Των πιθανοτήτων να υπάρξει τελικά μιας κάποιας μορφής αντίδραση.
>> Εκείνο που σε κάθε περίπτωση έχει τεράστια σημασία για όλους μας, για όλους όσοι εμπλέκονται στην… πλοκή της αγοράς και δεν έχουμε πίσω μας τεράστια κεφάλαια ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να μας στηρίζουν, είναι να ξεκαθαρίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα η κατάσταση. Να μας αφήσουν επιτέλους να μετρήσουμε τις πληγές μας, την όποια χασούρα μας, να αναδιαρθρώσουμε τα χαρτοφυλάκιά μας και να δούμε την επόμενη ημέρα.
>> Οι αναλυτές λένε πως είναι κρίσιμο το σημείο της αντίστασης του Γενικού Δείκτη όχι σε επίπεδα χαμηλότερα των 4.400 μονάδων περίπου. Οι πλέον έμπειροι λένε πως η αγορά «χρωστάει» μια τεχνική αντίδραση. Οψόμεθα για τη συνέχεια αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ιστορία «έγραψε» πως ο φετινός Ιανουάριος ήταν μακράν ο χειρότερος των τελευταίων δεκαετιών, όχι μόνο για την ελληνική αγορά αλλά και για το σύνολο των αγορών. Κι αυτό τελικά θα μετρήσει στον φετινό… λογαριασμό!
>> Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών, βραχυπρόθεσμα, το πρόβλημα της αγοράς ειδικότερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έγκειται στην τακτική που ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι ξένοι διαχειριστές.
ΥΓ.: Οι ίδιοι αναλυτές που μιλάνε για «τεχνικές αντιστάσεις» και όρια δεν διστάζουν να ομολογήσουν πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν -ιδίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση- ανάλογα με τις ορέξεις και τα κελεύσματα των ξένων διαχειριστών!