Σε νέες περιπέτειες…

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, με τους νέους να κυριαρχούν, συνέρρευσαν στη Μητρόπολη και στη συνέχεια στο Α΄ Νεκροταφείο, για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον μεγάλο Ιεράρχη. Την προσεχή Πέμπτη η ηγεσία της Εκκλησίας θα εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, πλην όμως κανείς από τους φερόμενους διαδόχους δεν δείχνει ικανός να συνεχίσει από το σημείο όπου σταμάτησε ο Χριστόδουλος. Έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ, βλέπετε…

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της κυβερνητικής παράταξης γύρω από το θέμα του βουλευτή Κ. Κουκοδήμου ήρθε να το επιβαρύνει περαιτέρω μια παρέμβαση του Β. Μεϊμαράκη, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Άμυνας διαφώνησε ανοιχτά με τους χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης, αφήνοντας έτσι αιχμές κατά των Θ. Ρουσόπουλου, Λ. Ζαγορίτη και Γ. Τραγάκη. Ο γραμματέας του κόμματος ενοχλήθηκε σφόδρα και την αμέσως επομένη προσήλθε παραπονούμενος στο Μέγαρο Μαξίμου και επισημαίνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι το θέμα το χειρίσθηκε αποκλειστικά ο κ. Τραγάκης. Ωστόσο, ο κ. Μεϊμαράκης επανήλθε επεκτείνοντας την κριτική του και κατά του κ. Αλογοσκούφη διότι ως προϊστάμενος του κ. Κλαδά δεν τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις. Προκαλώντας την άμεση απάντηση του υπουργού Οικονομίας, που σημείωσε ότι «αυτό έγινε από την πρώτη στιγμή». Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές στελεχών (Τσιτουρίδης, Βαρβιτσιώτης, Μανώλης κ.ά.) που ζητούν να ξεκαθαρίσει το θέμα, και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα.

Μέρες δόξας…

Η υπόθεση Ζαχόπουλου εξακολουθεί να ζει… μέρες δόξας! Στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων σημειώνεται πρωτοφανές «τράφικ», αφού σε καθημερινή βάση μάρτυρες, εμπλεκόμενοι στις πολλές πτυχές, περνούν από τα γραφεία εισαγγελέων και ανακριτών. Πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα έκανε ο συνεργάτης του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, Σ. Γκιόλιας, ο οποίος επιβεβαίωσε τα περί επαφής με τον βουλευτή Κ. Κουκοδήμο, καταθέτοντας ότι υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο. Μια αποστροφή του για εμπλοκή και δεύτερου βουλευτή προκάλεσε κύμα φημών και διαψεύσεων απʼ όσους είδαν το όνομά τους στα Μέσα Ενημέρωσης (Κεδίκογλου, Μαρκόπουλος). Προς επιβεβαίωση της καταγγελίας του Μ. Τριανταφυλλόπουλου για μεσολάβηση του Κ. Κουκοδήμου για λογαριασμό του Σπ. Κλαδά κλήθηκαν στον Εισαγγελέα οι δημοσιογράφοι Τ. Κουίκ και Ν. Χατζηνικολάου. Την Τρίτη πέρασε από εισαγγελέα και ανακριτή ο βουλευτής Πιερίας και αποχώρησε χωρίς να δηλώσει κάτι ουσιαστικό. Ο Σπ. Κλαδάς κλήθηκε στην Ευελπίδων για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα και διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Παράλληλα, οι αρμόδιες δικαστικές αρχές αποφάσισαν την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του Θ. Αναστασιάδη, κατά το προηγούμενο δίμηνο.

Οι νέες αποκαλύψεις για κατάσχεση επιταγών ύψους 1,1 εκατ. ευρώ στο όνομα του κ. Αναστασιάδη, από τις γαλλικές αρχές, στα σύνορα με την Ελβετία, έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στην υπόθεση με τα 5,2 εκατ. ευρώ σε γαλλική τράπεζα, ενώ διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο βίντεο που ενδεχομένως να προερχόταν από το «ροζ βίντεο». Στο ιατρικό σκέλος ο εργατολόγος Χρ. Νικολουτσόπουλος εισήλθε οικειοθελώς στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο με… τάσεις αυτοκτονίας. Από την άλλη ο Χρ. Ζαχόπουλος βγήκε από την εντατική, αλλά είναι άγνωστο το πότε θα είναι σε θέση να καταθέσει.

Δεν είναι ωστόσο η μοναδική «σκοτεινή υπόθεση» που απασχολεί την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχει προστεθεί και αυτή που προκαλούν καταγγελίες και δημοσιεύματα για μίζες σε έλληνες πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους από τη γερμανική Ζήμενς. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά η κυβέρνηση απάντησε αρνητικά διατυπώνοντας αιχμές κατά της Χαρ. Τρικούπη. Ότι η συγκρότηση Εξεταστικής θα φρενάρει το έργο της Δικαιοσύνης, που ερευνά το θέμα, άρα… όποιος το ζητάει έχει κάτι να φοβηθεί, κάτι να κρύψει.

Υποστολή σημαίας

Από την άλλη, ο Β. Βενιζέλος, υπό την απειλή της διαγραφής και με τον φόβο να φορτωθεί την ταμπέλα του «αποστάτη», αποφάσισε να υποστείλει τη σημαία της αντίστασης. Απηύθυνε έκκληση προς τους φίλους του καθηγητές να μην προχωρήσουν στην ίδρυση του Ομίλου Προβληματισμού. Για χάρη της ενότητας όπως είπε. Δεν έχει τα κότσια να συγκρουστεί, σχολίασαν πολλοί. Είχε προηγηθεί η νέα προειδοποίηση του Γ. Παπανδρέου, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί φράξιες, εσωτερική αντιπολίτευση και λευκές απεργίες. Η οριστική ρήξη απεφεύχθη στο παρά πέντε, αλλά όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη μεγάλη κρίση. Πιθανόν στις εθνικές εκλογές. Έστω κι έτσι, στη Χαρ. Τρικούπη έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι και… ήσυχοι να προετοιμασθούν για το Συνέδριο του Μαρτίου.

Κλίμα ευφορίας επικρατεί στα μικρότερα κόμματα, καθώς οι νεώτερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δύναμή τους να αυξάνεται σταδιακά με ταυτόχρονη την υποχώρηση των δύο μεγαλύτερων. Στην τελευταία μάλιστα ο ΣΥΝ, που φαίνεται να κερδίζει περισσότερο απʼ όλους, προσπέρασε για πρώτη φορά στα χρονικά το ΚΚΕ, ενώ τα μικρότερα οφέλη τα έχει ο ΛΑΟΣ, αλλά δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από το 4%. Την προσεχή Πέμπτη ξεκινάει το Συνέδριο του ΣΥΝ, όπου θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Αλ. Τσίπρας.

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις της με γιατρούς, δικηγόρους, δημοσιογράφους κ.ά. η υπουργός Απασχόλησης ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών της για το Ασφαλιστικό, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές το πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων. Αναμένεται να αποσαφηνιστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που προγραμματίσθηκε για τις 15 Φεβρουαρίου. Δύο μέρες νωρίτερα τα συνδικάτα κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία, από την ένταση και την έκταση της οποίας πολλά θα κριθούν.


Σχολιάστε εδώ