Σίγησε ο λόγος

Η ιστορία βήμα σημειωτόν: Και ο περιούσιος λαός γονυκλινής επί τετραήμερο μπροστά στο σκήνωμα του Πρωθιεράρχη της Ευθύνης, του Χρέους και του Θάρρους. Ύστερα, ευθυτενής ο λαός προέπεμψε τον γενναίο υπερασπιστή της Πίστης του.

Γενναίο τον έπλασε η εύνοια του Θεού και την ώρα της εθνικής ανάγκης τον έστειλε συνεχιστή των μεγάλων οραμάτων του Έθνους. Ήλθε τη στιγμή την κρίσιμη, τότε που ο παγκόσμιος καύσωνας στέγνωνε τους χυμούς στις καρδιές των ανθρώπων, τότε που ο λίβας ξέραινε τα στάχυα πριν να καρπίσουν. Τότε που η νεολαία μας έσερνε τα ασταθή βήματά της στον δρόμο της αβεβαιότητας και έχανε την ελπίδα. Τότε που του λαού η αυτοπεποίθηση κερματιζόταν στο δημοπρατήριο της νέας τάξης. Τότε που το Έθνος έχανε την αυτογνωσία του. Τότε που έγδερναν την παράδοση, διαγούμιζαν την ψυχή και λοιδορούσαν την πίστη, το «πνευματικό» περιθώριο, οι ιδεοληψίες του αρνητισμού και της αμφισβήτησης των αξιών. Τότε που έσβηνε το όνειρο, ξεθώριαζε η ελπίδα και χλώμιαζε η προσδοκία. Τότε που το παρόν ήταν λιμνάζον, το παρελθόν στη λήθη και το μέλλον υπό παραίτηση. Τότε ήλθε ο Λόγος ο ακέραιος, ο μεστός, ο ευεργετικός, ο λόγος της Ανάστασης και της βεβαιότητας και αφύπνισε από τον λήθαργο τις συνειδήσεις. Ανέσκαψε την ψυχή του λαού ανασύροντας των αξιών το κοίτασμα. Ήλθε ο της Διαθήκης Λόγος, σθεναρός, ηχηρός με σύνολο το φορτίο του Γένους. Και έγινε λόγος εναποθέτης των διαχρονικών ηθικών αξιών στην επίκαιρη γενιά. Ο ακραιφνής της Ορθοδοξίας λόγος, εκχύλισμα ακένωτης δύναμης ψυχής, τους άνυδρους καιρούς γίνεται μάννα εξ ουρανού.

Τώρα, σε κρίσιμη επίσης ώρα, ο Λόγος σίγησε. Η ώρα του γόου, του θρήνου, του οδυρμού. Και μετά, η σιωπή περισφίγγει την ψυχή των πιστών. Στάσιμος ο νους αναμένει το επουράνιο πρόσταγμα και ανιχνεύει τη συνέγερση των ιερών εκλεκτόρων. Στη δική τους φώτιση, το μέλλον του Γένους και της Ορθοδοξίας.

Πελιδνός ο Λαός καθρεφτίζεται στο κάτοπτρο της ιστορίας. Προ του κενού, η προσευχή του γίνεται γέφυρα ελπίδας. Ο Λαός αναζητά την προέκταση του Σιγήσαντος Λόγου, ως προβολέα και οδηγητή στις ατραπούς του αβέβαιου μέλλοντος. Είναι επιταγή του Έθνους.

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ