Ρισκάρει η κυβέρνηση της ΝΔ σκληραίνοντας τη στάση της

Στο ασφαλιστικό, την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και της Ολυμπιακής, σε εκπαιδευτικά θέματα κ.λπ. Το συγκρουσιακό κλίμα θα κυριαρχήσει τον Φεβρουάριο με μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που προσανατολίζονται να απαντήσουν δυναμικά στα κυβερνητικά σχέδια. Ήδη:

// «Κόλαση» επικρατεί στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν το ξεπούλημα του πιο κερδοφόρου τομέα τους – των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).

// Γενική απεργία θα εκδηλωθεί στις 13 Φεβρουαρίου από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με συνέπεια να παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ενώ οι δικηγόροι, μηχανικοί, φαρμακοποιοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις προετοιμάζονται από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) για εκπαιδευτικά και μισθολογικά αιτήματα του κλάδου.

// Περίπου στις 20 Μαρτίου, η κυβέρνηση της ΝΔ υπολογίζει ότι θα ψηφιστεί ο «νόμος Πετραλιά», για το ασφαλιστικό. Μάλιστα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα συζητά το «σκληρό» τελικώς νομοσχέδιο τις μέρες που το ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιεί το συνέδριό του και οι εργαζόμενοι θα διαμαρτύρονται με κλιμάκωση των απεργιών τους. Προηγουμένως:

// Στις 15 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα παρουσιάσει στη Βουλή το περίγραμμα του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό μας σύστημα, ενώ η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ως υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στις 14 Φεβρουαρίου στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» στην Αθήνα θα δημοσιοποιήσει τις προϋποθέσεις της για το περιεχόμενο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου.

Η αναμέτρηση ανάμεσα σε κυβέρνηση και εργαζομένους είναι προφανές ότι είναι αμφίρροπη, και στην περίπτωση που η κυβέρνηση, αντί να μετατοπίσει το ενδιαφέρον των πολιτών, καταφέρει να δημιουργήσει και εκτεταμένη κοινωνική οργή, τότε οι συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο θα είναι ανεξέλεγκτες…

Ως προς τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό μας σύστημα, επιβεβαιώνεται ότι θα ακολουθήσουν τη λογική ανάλογων παρεμβάσεων που έγιναν και στο παρελθόν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: Εσωτερική αναδιανομή των πόρων για προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του συστήματος, χωρίς τη λήψη δρακόντειων μέτρων για πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας, της εισφοροαποφυγής κ.λπ. Και βεβαίως και αυτή η παρέμβαση που επιχειρείται θα πραγματοποιηθεί, αν πραγματοποιηθεί, «στον αέρα», καθώς στα μισά τουλάχιστον ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχουν μητρώα ασφαλισμένων.

Στον άξονα των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και επανειλημμένως έγραψε το «ΠΑΡΟΝ» στον τομέα των ενοποιήσεων των ταμείων, και για εμφανείς λόγους, η κυβέρνηση κάνει πίσω στο Ταμείο των Επιστημόνων. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές:

Δημιουργείται Ειδικό Ταμείο Τύπου, ενώ θα υπάρξει ξεχωριστά, ασφαλιστικός φορέας (κοινός) για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και φαρμακοποιούς. Συνολικά πάντως, οι κλάδοι αυτοί των εργαζομένων προειδοποιούν για παρατεταμένες δυναμικές αντιδράσεις, με συνέπεια να μην αποκλείονται και τροποποιήσεις στις αρχικές κυβερνητικές αποφάσεις. Ακόμη:

Μετατίθεται χρονικά η αναθεώρηση της λίστας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), που φαίνεται ότι θα αντιμετωπιστεί ως ξεχωριστό θέμα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Στο ζήτημα αυτό, ως γνωστόν, επήλθε πλήρης ρήξη με τα Συνδικάτα, που απέσυραν τον εκπρόσωπό τους Γ. Ρωμανιά από την Επιτροπή, όταν ο πρόεδρός της Παν. Μπεχράκης πρότεινε απαράδεκτες για την εργατική πλευρά ρυθμίσεις για τα ΒΑΕ.

Η κ. Πετραλιά, εκτός από τις επαφές της με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, είχε «συνεννοήσεις» και με τους προηγούμενους υπουργούς Απασχόλησης όπως και με στελέχη των κομμάτων κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, όπως πληροφορούμαστε, πρότεινε τη δημιουργία «θεσμικής δομής που να παρακολουθεί αενάως τις εξελίξεις του ασφαλιστικού συστήματος και να κάνει διαγνώσεις και προ0τάσεις με βάση τις εξελίξεις που θα σημειώνονται» απορρίπτοντας έτσι τις διάφορες «Επιτροπές Σοφών» όπως κατά καιρούς είχαν συσταθεί, χωρίς στη πραγματικότητα να προσφέρουν το παραμικρό.

Κατά τα άλλα, παραμένει η πρόθεση της κυβέρνησης:

Για ενοποίηση των Ταμείων: Έως 8 για την κύρια σύνταξη, περίπου 10 Επικουρικής σύνταξης και έως 3 Πρόνοιας.

Μείωση του ορίου ηλικίας για τις αγρότισσες.

37ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Αναλογική σύνταξη σε όσους έχουν 3.800 ένσημα.
· Υλοποίηση διάταξης του ν.3029/02 για μείωση των εισφορών από 1.1.2008 των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες, των οποίων οι συντάξεις άρχισαν να μειώνονται σταδιακά από την ίδια ημερομηνία.

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες που υπάρχουν ως προς τις ρυθμίσεις που θα υπάρξουν για τις εργαζόμενες μητέρες, καθώς δεν αποκλείεται υπαναχώρηση της κυβέρνησης στα ευνοϊκά μέτρα που σύμφωνα με διαρροές επρόκειτο να ληφθούν και αφορούσαν στα πρώτα χρόνια της μητρότητας.


Σχολιάστε εδώ