Πότε θα τελειώσει ο τοξικός εφιάλτης της «ΔΙΑΝΑ»;

Ακόμη περισσότερες είναι οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής στις οποίες συμμετέχει πλέον και δεύτερη γενιά -τα παιδιά τους- αφού αγωνίζονται σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα για να αποδιώξουν αυτόν τον εφιάλτη που παραμονεύει δίπλα στα σπίτια τους.

Είχαμε δημοσιεύσει παλαιότερα το χρονικό της «υπόθεσης ΔΙΑΝΑ», με την κατάσχεση του εργοστασίου, την εγκατάλειψη ληγμένων φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών στο έλεος των καιρικών συνθηκών, τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στους χώρους του εργοστασίου, τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, την τμηματική μεταφορά στο εξωτερικό των τοξικών που ξεκίνησε το 2002 για να ολοκληρωθεί (επιτέλους) πέρυσι!

Μπορεί, λοιπόν, οι τελευταίες ποσότητες τοξικών που είχαν εγκαταλειφθεί στους χώρους του πρώην εργοστασίου να απομακρύνθηκαν, ο κίνδυνος όμως από τοξικές ουσίες εξακολουθεί να ελλοχεύει για τους κατοίκους της περιοχής. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν επιγραμματικά και οι δήμαρχοι των τριών δήμων που γειτνιάζουν με το εργοστάσιο:

• Στον χώρο του εργοστασίου παραμένουν υπόγειες δεξαμενές με απροσδιόριστης ποσότητας και επικινδυνότητας υγρά, τα οποία δεν απομακρύνθηκαν.

• Σε όλο το -έκτασης 27 περίπου στρεμμάτων- οικόπεδο του εργοστασίου υπάρχουν διάσπαρτα τμήματα από τις στέγες των αποθηκευτικών χώρων του εργοστασίου, που αποξηλώθηκαν, κατασκευασμένες από αμιαντοτσιμέντο.

• Τους καλοκαιρινούς ιδιαίτερα μήνες, μια χαρακτηριστική δυσοσμία αναδύεται από τους χώρους του εργοστασίου. Και το κυριότερο:

• Παραμένει το πρόβλημα του μολυσμένου εδάφους. Μεγάλες ποσότητες ληγμένων φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών υλικών, «συσκευασμένα» σε βαρέλια και σάκους, παρέμειναν για χρόνια στον αύλιο χώρο του εργοστασίου, εκτεθειμένα στα καιρικά φαινόμενα. Με τη φθορά των «συσκευασιών», και κυρίως εξαιτίας δύο μεγάλων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στον χώρο αυτό, πολλές ουσίες διασκορπιστήκαν και με τις βροχές εμπότισαν το έδαφος του οικοπέδου με τοξικές ουσίες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι σύνδικοι -που έχουν κατασχέσει, λόγω οφειλών, το πρώην εργοστάσιο φυτοφαρμάκων- ξεκίνησαν τη διαδικασία για να προχωρήσουν στην εκποίηση δύο αγροτεμαχίων, συνολικής έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων.

Νέα κινητοποίηση των κατοίκων που, με επικεφαλής τους τρεις δημάρχους (Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας), διεκδικούν αφενός την άμεση εξυγίανση του μολυσμένου εδάφους με δαπάνες του συνδίκου και αφετέρου την απόδοση του χώρου στους δήμους για τη μετατροπή του σε πάρκο.

Νέα ερώτηση στη Βουλή και από τη Χρύσα Αράπογλου: Γιατί δεν απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση από τους συνδίκους το ποσό (έχουν ήδη δαπανηθεί 2,3 εκατ. ευρώ ελλήνων φορολογουμένων) που διατέθηκε για την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών από τους χώρους του πρώην εργοστασίου «ΔΙΑΝΑ», καθώς και αυτό που θα απαιτηθεί για την εξυγίανση του εδάφους; Γιατί δεν συμψηφίζει τα ποσά αυτά με την αξία της έκτασης του πρώην εργοστασίου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία για τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου;

Κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Καλογιάννης αποποιήθηκε πλήρως των ευθυνών του ΠΕΧΩΔΕ, παραπέμποντας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και πιο συγκεκριμένα στην «επιτροπή παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών και της εποπτείας των αναγκαίων εργασιών».

Σκληρή ήταν η απάντηση της βουλευτίνας. «Επιτροπή για την καταγραφή των συνεπειών στα παιδιά που παίζουν μέσα στα 27 στρέμματα του εγκαταλειμμένου εργοστασίου, όπου βρίσκονται χυμένα υγρά από μετασχηματιστές, αμιαντολαμαρίνες και τοξικά απόβλητα, τα οποία φαντάζομαι ότι δεν τολμάτε να πείτε τη σύνθεσή τους, ποιος θα συστήσει; Εάν το ΥΠΕΧΩΔΕ, λοιπόν, δεν είναι υπεύθυνο γι’ αυτήν την κατάσταση, κατ’ αρχάς καλό είναι να βγάλει το ΠΕ και να μείνει ΧΩΔΕ».

Περιμένοντας την εξέλιξη του θέματος, υπογραμμίζουμε ότι η ελάχιστη «αποζημίωση» για τους κατοίκους της περιοχής, που εισπνέουν και πίνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τοξικές ουσίες, είναι να αποδοθεί ο χώρος, αφού καθαριστεί, στους δήμους.


Σχολιάστε εδώ