ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ήδη ανακοινώθηκαν οι δύο πρώτες υποψηφιότητες. Η μία θα είναι, όπως αναμενόταν, του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, την οποία γνωστοποίησε όχι ο ίδιος, αλλά ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος! Η άλλη είναι του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος από την κρατική τηλεόραση, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα στην Εκκλησία. Αναμένεται και τρίτη υποψηφιότητα, η οποία λογικά θα είναι του Μητροπολίτη Θηβών Ιερώνυμου, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος δήλωσε ότι δεν θα κατέβει και πιθανότατα θα υποστηρίξει τελικά την υποψηφιότητα του Δημητριάδος.

Η ανακοίνωση πάντως της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο προκάλεσε αρνητικά σχόλια σε πολλούς ιεράρχες. Τόσο το γεγονός ότι ανακοινώθηκε στην είσοδο του Α’ Νεκροταφείου όσο και η αποκάλυψη του ίδιου του Μητροπολίτη Καλαβρύτων ότι ήταν αποφασισμένη η υποψηφιότητα του Σπάρτης αμέσως μετά την είσοδο του Αρχιεπισκόπου στο Αρεταίειο, δείχνουν ότι όλη αυτή η φιλολογία για αναμονή και σεβασμό προς τον άρρωστο Αρχιεπίσκοπο, που εντέχνως καλλιεργούσε η πλευρά του Σπάρτης, έκρυβε μεγάλη δόση υποκρισίας.

Εξάλλου, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το σχόλιο του Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιου ότι: «Ο Σπάρτης είναι ο άνθρωπος του Θεού». Εκκλησιαστικοί κύκλοι λένε ότι δεν συνηθίζεται οι Μητροπολίτες να διατυπώνουν τέτοιους χαρακτηρισμούς. «Δηλαδή οι άλλοι υποψήφιοι δεν είναι άνθρωποι του Θεού;» Τέτοιες τοποθετήσεις μάλλον καλλιεργούν κλίμα διχασμού και όχι ενότητας. Στο μεταξύ, η παρουσίαση των θέσεων του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου αποτέλεσε έκπληξη για αρκετούς Ιεράρχες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημητριάδος δεν φοβήθηκε να καταθέσει τις προτάσεις του και το τι σκέπτεται για την Εκκλησία, δείχνοντας ότι δεν ζητά λευκή επιταγή, αλλά συνεννόηση και συνεργασία με τους άλλους Μητροπολίτες, για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο που άφησε πίσω του ο Χριστόδουλος. Το ότι είναι νέος δεν τον εμποδίζει να σέβεται, να τιμά και να ζητεί τη συνεργασία όλων για την πορεία της Εκκλησίας. Έχει άλλωστε τη ζωντάνια και τις δυνάμεις ενός νέου σε ηλικία Επισκόπου, που ήδη έχει μια δεκαετή επιτυχημένη επισκοπική θητεία και μπορεί να προσφέρει για τη συνέχεια.

Θα αποτελούσε μια μεγάλη αλλαγή στην Εκκλησία, αν και οι άλλοι υποψήφιοι κατέθεταν τις προτάσεις τους για την πορεία της και αυτό θα συνέβαλλε ώστε οι Μητροπολίτες να έχουν σαφή εικόνα για το τι ζητά αυτός που επιδιώκει να γίνει Αρχιεπίσκοπος.


Σχολιάστε εδώ