Παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος

Την Τετάρτη ο Ν. Γκαργκάνας ενημέρωσε τον Γ. Αλογοσκούφη για τα στοιχεία του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας και ζήτησε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι παράδοξο μια κεντρική τράπεζα να έχει μετοχές εισηγμένες στο χρηματιστήριο και να είναι έκθετη σε λογής λογής κερδοσκοπικά παιχνίδια. Αυτό συμβαίνει μόνο σε μας και στο Βέλγιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει μετοχικό κεφάλαιο 89 εκατ. ευρώ και 16 εκατ. μετοχές. Η κεντρική τράπεζα του Βελγίου έχει εκδώσει 200.000 μετοχές, που είναι εισηγμένες στο Euronext.

Η Τράπεζα της Ελλάδος προτείνει στην κυβέρνηση την εγγραφή υπεραξιών ακινήτων και τη διάθεση μιας νέας δωρεάν μετοχής για κάθε τέσσερις παλιές. Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι και πέρυσι έγινε αναπροσαρμογή ακινήτων της τράπεζας στην αγοραία αξία τους. Το ερώτημα που τίθεται κάθε φορά είναι η εσωτερική πληροφόρηση και ποιοι επωφελούνται από τις αποφάσεις των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και πού διοχετεύονται τα χρήματα. Καλά θα κάνει ο Γ. Αλογοσκούφης να ρωτήσει τον Ν. Γκαργκάνα πόσες μετοχές έχουν τα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη της τράπεζας. Καλά θα κάνει, επίσης, μια και θα ξεκινήσει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό και για να έχει αυτός ο διάλογος στοιχειώδη αξιοπιστία και συνέπεια, να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί το υπουργείο και η κυβέρνηση θα επωμιστούν βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Το ένα δισεκατομμύριο ευρώ έχει φτάσει η πρόβλεψη στον ισολογισμό της τράπεζας για την αντιμετώπιση υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού. (Πέρυσι διατέθηκαν 204 εκατ. ευρώ και φέτος θα προβλεφθούν 93 εκατ. ευρώ!) Αυτή είναι η δίκαιη κοινωνία, κύριε Αλογοσκούφη, και κυρία Πετραλιά; Μήπως τα παιχνίδια με τον ισολογισμό έχουν να κάνουν με την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού από τα κέρδη της τράπεζας και τις προνομιακές ασφαλιστικές παροχές του προσωπικού;

Αλήθεια, οι δαπάνες για τις αποδοχές του προσωπικού (μισθοδοσία, επιδόματα) και τις λοιπές παροχές πόσο αυξήθηκαν το 2007; Η απάντηση θα έχει ενδιαφέρον για την αξιοπιστία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος απέναντι στην πολιτική εξουσία και στην κοινωνία, όταν μάλιστα είναι σκληρόκαρδος και άκαμπτος στις πενόμενες τάξεις του πληθυσμού.


Σχολιάστε εδώ