Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΜΜΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ούτε όμως αυτό το γεγονός στάθηκε ικανό και αρκετό για να αναστείλει την ξέφρενη πορεία της αθλιότητας που περιέχει η υπόθεση Ζαχόπουλου-ντιβιντί-Θέμου / υποκλοπών συνδιαλέξεων-δημοσιογράφων-πολιτικών. Μπορεί να την ανέκοψε προσωρινά αλλά η ενοχή-εμπλοκή των ΜΜΕ στο όλο θέμα είναι τόσο μεγάλη, που από την πρώτη κιόλας μέρα του θανάτου του Αρχιεπισκόπου «φύλαξαν» χρόνο στα δελτία τους, ώστε να επανέλθουν στο ντι βι ντι, μήπως χαθεί η συνέχεια για το κοινό, μήπως και χαθεί ο μίτος της Αριάδνης, που, όπως ευφυώς έγραφε προ ημερών η «Απογευματινή» στον τίτλο της, είναι χαμένος. Τι έχει άραγε αυτή η ιστορία και είναι τόσο τραβηχτική για τα ΜΜΕ, ώστε να την καθιστούν με τόση επιμέλεια τόσο ελκυστική στον κόσμο;

Ασφαλώς, το γεγονός ότι περιέχει σεξ, πάθος, απόπειρες αυτοκτονίας, εξουσία, χρήμα, πολιτική είναι από μόνο του ελκυστικό, μια και τα προηγούμενα στοιχεία αποτελούν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας μιας ιστορίας. Εδώ οι συγγραφείς στύβουν το μυαλό τους να βρουν να σκαρφιστούν ανάλογα «στόρι» για τηλεοπτικές παραγωγές, κι εδώ που προσφέρεται τζάμπα από την ίδια τη ζωή θα το αγνοήσουμε; «Η ζωή είναι ο καλύτερος συγγραφέας» που έγραφε παλιά στο λαϊκό περιοδικό «Ρομάντσο» ο συγγραφέας-σεναριογράφος με το ψευδώνυμο «Ερνάνης», κάτι που επιβεβαιώνεται πλήρως στην υπόθεση Ζαχόπουλου-ντιβιντί-ΜΜΕ.

Ποιος άραγε κατευθύνει τα νήματα αυτής της υπόθεσης, που όλο και περισσότερα πρόσωπα μπλέκει, όλο και πιο πολλούς «πελάτες» στέλνει στον ανακριτή; Η εξέλιξη, θα απαντήσει κάποιος. Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Ναι; Μπορεί. Και θα φανεί. Εκτός αν κλείσει ξαφνικά και αυτή η υπόθεση όπως έκλεισε το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αν και παρακολουθείτο ακόμα και το κινητό του πρωθυπουργού. Είναι άραγε τόσο σύνηθες και εύπεπτο να παρακολουθείται το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, στελεχών της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, πολιτών και να μη γίνεται απολύτως τίποτα; Μάλλον όχι. Αλλά η υπόθεση έκλεισε. Πάει πολύ ψηλά, είπαν, πάει εκτός Ελλάδος, μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών είναι η υπερδύναμη από πίσω, υπαινίχθηκαν. Ε, και; Λέμε εμείς. ΄Οποιος κι αν είναι, μπορεί να προβαίνει σε πράξεις εθνικής ταπείνωσης για την Ελλάδα κι εμείς να το κλείνουμε; Αλλά αυτή είναι μια άλλη υπόθεση, που ίσως χρειαστεί στο -όχι μακρινό- μέλλον να επανέλθουμε.

Σε ό,τι αφορά το τρέχον θέμα, είναι προφανές ότι τα κανάλια δίνουν τόση έκταση, επειδή εξασφαλίζουν δωρεάν τηλεθέαση, έχουν φθηνό τηλεοπτικό προϊόν (και δεν αναφερόμαστε στην ποιότητα, αν και να το κάναμε δεν θα ήμασταν μακριά από την πραγματικότητα) ακόμα κι αν σε αρκετές περιπτώσεις παρουσιάζονται αναμεμειγμένα στην ιστορία αυτή. Η ανάμειξη βέβαια είναι τέτοια (ίσως ελεγχόμενα…), ώστε δεν τα ενοχοποιεί ευθέως αλλά έως τη γνωστή διαχωριστική γραμμή που έχει άτυπα χαραχθεί από τα ίδια αλλά και τους τηλεθεατές, γραμμή που μπορεί να εκφραστεί με την πρόταση «ε, είναι μέσα στα κόλπα, αφού είναι η δουλειά τέτοια, αφού έχουν σχέση λόγω δουλειάς με τους πολιτικούς και την εξουσία».

Φυσικά αυτό ξεφεύγει σε μερικές περιπτώσεις όπως συνέβη με το «Μέγκα» όταν ένα στέλεχός του -ο Δ. Καμπουράκης στη συγκεκριμένη περίπτωση- φέρεται αφελώς και μιλά σε επαγγελματίες ηχογραφητές συνομιλιών (τις οποίες «παίζουν» μετά στον αέρα) που καθʼ υπέρβασιν ονομάζονται δημοσιογράφοι. Αλλά αυτή η «έκθεση» του «Μέγκα» είναι προσωρινή και δεν μοιάζει να θέτει σε κίνδυνο την πορεία του καναλιού, εκτός αν η ζωή άλλα (απο)δείξει. Άλλωστε στην (κάθε) δουλειά υπάρχουν και ρίσκα και απώλειες. Το βέβαιο είναι ότι κάθε λίγο και λιγάκι (με συχνότητα εβδομάδος θα λέγαμε) κάθε εφημερίδα που σέβεται τον εαυτό της και τους αναγνώστες της θα πρέπει να προβαίνει σε μια τακτοποίηση του υλικού, ταξινόμησή του και παρουσίαση με χρονολογική σειρά του όλου στόρι, διότι κινδυνεύει να χαθεί η σειρά για τους θεατές/αναγνώστες. Επίσης, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να παρατίθεται ένα μικρό βιογραφικό του κάθε νεοεισερχόμενου στην υπόθεση, κι αυτό οι σεναριογράφοι τηλεοπτικών (παλιότερα ραδιοφωνικών) σειρών το καταλαβαίνουν πολύ καλά.

Πότε θα έχουμε εικόνα και πότε θα βγάλουμε άκρη; Είναι πολύ νωρίς για τη διατύπωση του ερωτήματος. Άλλωστε πόσοι κάνουν ανάλογο ερώτημα απαιτητικά και με αυστηρότητα για το σίριαλ που παρακολουθούν κάθε εβδομάδα ή κάθε μέρα;


Σχολιάστε εδώ