ο Δαίμονας των δημαρχείων

Με καθαρές κουβέντες και χωρίς μισόλογα, ο τοπάρχης ξεκαθάρισε τις δυνατότητες του δήμου και τις προοπτικές που υπάρχουν, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις για την ειλικρίνειά του. Εδώ που τα λέμε, όσοι πηγαινοέρχονται στο Αιγάλεω, εύκολα μπορούν να διαπιστώσουν τις αλλαγές που υπάρχουν στην πόλη σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό όμως που μου έκανε πολύ καλή εντύπωση ήταν η ευλάβεια σιωπής που τηρήθηκε απ’ όλους τους παρευρισκόμενους, ύστερα από πρόταση του δημάρχου, εξαιτίας του θανάτου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Ούτε ανάσα δεν ακουγόταν στην αίθουσα που την είχαν πλημμυρίσει περισσότεροι από 1.500 δημότες. Είναι γνωστό ότι ο Καλογερόπουλος είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τον Μακαριστό προκαθήμενο, κάτι που δεν του επέτρεψε να κρύψει τα δάκρυά του.
***

Μου τηλεφώνησε προχθές ο πρώην δήμαρχος Αλίμου, αγαπητός Αλούκος, επειδή την προηγούμενη εβδομάδα είχα γράψει ότι εισπράττει δύο μισθούς από αυτοδιοικητικούς φορείς. Φυσικά το επιβεβαίωσε, αλλά μου επισήμανε ότι αυτό το κάνει επειδή τον… παρακαλάνε οι διάφοροι φορείς (ΤΕΔΚΝΑ κ.λπ.) να συμμετέχει ως σύμβουλός τους. Άμα είναι έτσι, πρώην δήμαρχέ μου, πάω πάσο. Με αποστόμωσες με αυτήν την είδηση. Μήπως όμως δεν είναι έτσι; Θα το δούμε, εάν θ’ ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις. Μακάρι ο άνθρωπος να αποκτήσει άλλες δέκα θέσεις και να εισπράττει 50.000 ευρώ. Αφήστε τα νέα παιδιά, που φάγανε τα παντελόνια τους στα θρανία να σπουδάζουν και να μαζεύουν στο συρτάρι μεταπτυχιακά, να περιμένουν στη στάση του λεωφορείου να περάσει στην ώρα του το δρομολόγιο για να μην πάνε καθυστερημένοι στη βάρδιά τους και τους διώξουν από το εργοστάσιο όπου δουλεύουν.
***

Με μια ωραία εκδήλωση ο δήμαρχος Παλλήνης Σπύρος Κωνσταντάς βράβευσε τους μαθητές που εισήχθησαν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τα σχολεία της περιοχής. Παρόντες ήταν και οι βουλευτές της περιοχής, που έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στην τιμητική ημέρα για τους μαθητές της πόλης.
***

Παρότι η πορισματική έκθεση της γενικής διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών με αριθμό 3966/2006/2/8/2007 έχει κοινοποιηθεί στη ΔΟΥ
Αγίου Στεφάνου και ο καταλογισμός για ποσόν 9.342 ευρώ που αναφέρει η έκθεση ότι πρέπει να επιβληθεί στον δήμαρχο Ωρωπού Γεώργιο Γαβριήλ, αλλά και στην υπάλληλο του δήμου Κυριακή Γιαμνιαδάκη, όλως περιέργως η εφορία δεν κινεί καμία διαδικασία είσπραξης. Η απόφαση της καταλογιστικής πράξης έχει αριθμό 4097/31/7/2007. Για την καθυστέρηση αυτή μήπως κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει τι συμβαίνει; Ο λόγος του καταλογισμού είναι ότι κάποια χρήματα τα εισέπραττε η αρμόδια υπάλληλος, κατ’ εντολήν του δημάρχου, αλλά δεν… έμπαιναν στο ταμείο. Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι πλήρωσε άλλες ανάγκες του δήμου, αλλά προφανώς οι δικαιολογίες δεν έπεισαν την επιθεωρήτρια.
***

Την παράταση εφαρμογής του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σε 91 δήμους σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η δαπάνη για την παράταση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2008, θα ανέλθει σε πέντε εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 7.000 άνθρωποι μ’ αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσουν να δουλεύουν και δεν θα βγουν στην ανεργία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεκάδες ηλικιωμένοι και ανήμποροι δημότες σε κάθε δήμο, που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του προγράμματος, θα συνεχίσουν να νιώθουν την ανακούφιση εκ μέρους της πολιτείας και του κράτους.
***

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Περιστερίου έγινε θέμα δύο ερωτήσεων από βουλευτές του ΚΚΕ και του
ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζοντας τις ερωτήσεις αισθάνομαι ότι αναφέρονται σε δήμο της Βαγδάτης. Όχι ότι είναι υπερβολικές, κάθε άλλο μάλιστα. Σε δύο σελίδες είναι συγκεντρωμένη η πραγματική εικόνα της άθλιας κατάστασης που ζουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες παιδιά της πόλης. Φυσικά η ευθύνη ξεφεύγει από τα όρια ευθύνης του δήμου, αφού φαίνεται ότι για τον ΟΣΚ το Περιστέρι είναι μια ξεχασμένη πόλη. Ο δήμος ευθύνεται μόνο για τη συντήρησή τους, αλλά προφανώς στ’ αντίστοιχα κονδύλια δεν γίνεται και η καλύτερη κατανομή.
***

Τελικά η καρέκλα είναι μεγάλη υπόθεση, ρε παιδιά. Άμα τη χάσεις, αρχίζεις και διαμαρτύρεσαι και άμα την ξαναπάρεις όλα μέλι γάλα. Σας είχα ενημερώσει ότι ο αντιδήμαρχος Αγίου Δημητρίου Θανάσης Χαμπεσής έμεινε εκτός διοίκησης ύστερα από την ανακατανομή των θέσεων για τη νέα χρόνια. Διαμαρτυρήθηκε καμιά εβδομάδα, άφησε υπονοούμενα ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί και τσουπ ήρθε η νέα πρόταση. Αντιπρόεδρος στη δημοτική επιχείρηση. Τώρα βέβαια πώς γίνεται ο Χαμπεσής να είναι 16 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και να γίνεται αντιπρόεδρος και η πρόεδρος, υπάλληλος του ΙΚΑ, Μαρία Αχουλιά, να είναι μόνο έναν χρόνο σύμβουλος, αυτό είναι άλλη υπόθεση που πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό αδιευκρίνιστης ειδικότητας. Μεγάλη υπόθεση η καρέκλα, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν σκαμνάκι.
***

Πριν από λίγες ημέρες η δημαρχιακή επιτροπή του Δήμου Νέου Ψυχικού ψήφισε την έγκριση μιας συνδρομής για μια τοπική εφημερίδα. Πολύ καλά έκανε. Διαβάζοντας όμως την απόφαση προσεκτικά είδα ότι η διάρκεια συνδρομής είναι 10 χρόνια. Απίστευτο. Η δε συνδρομή πληρώθηκε προκαταβολικά. Ρε δήμαρχε, εδώ δεν ξέρουμε εάν θα ζούμε την επόμενη εβδομάδα και εσύ πλήρωσες μια συνδρομή για την επόμενη δεκαετία; Μάλλον λάθος θα έγινε, που είμαι σίγουρος ότι θα διορθωθεί. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έντυπο είναι το λιβανιστήρι της νέας διοίκησης, λέτε να έχει καμιά σχέση;
***

Έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Αιγάλεω. Εκεί λοιπόν ανακοινώθηκε ότι θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας, που θα λειτουργούν ως σκιώδεις αντιδήμαρχοι για να παρακολουθούν το έργο της διοίκησης. Μπράβο παιδιά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ευτυχώς που καταλάβατε ότι κάτι πρέπει να κάνετε μπας και γίνει ορατό ότι υπάρχει και αντιπολίτευση στο Αιγάλεω. Το πιο τραγικό είναι ότι ο προϋπολογισμός του δήμου ψηφίστηκε και από την παράταξη του επικεφαλής Καρδαλή, αλλά λίγες μέρες μετά βγήκε μια ανακοίνωση που αιτιολογούσε γιατί δεν τον ψήφισαν! Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Πού το πάνε αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορώ να καταλάβω. Ή έχουν πάρει χαμπάρι ότι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ δημοτική αρχή ή κάνουν χαβαλέ. Τα συντρόφια όμως που σας ψήφισαν απαιτούν σεβασμό και όχι κοροϊδία. Καλό είναι να το θυμάστε αυτό.
***

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, που είχε εκλεγεί με την παράταξη του Χρήστου Σαλαλέ στο Κερατσίνι, Γιώργος Τσούτσας. Με αυτόν τον τρόπο η δυναμική της αντιπολίτευσης μειώθηκε κατά ένα μέλος, αλλά το πιο βασικό είναι ότι ο Γιώργης δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του για τη διεκδίκηση ενός ηγετικού ρόλου. Οι φήμες πάντως λένε ότι η αποχώρησή του έγινε σε συνεννόηση με τον άλλο δημοτικό σύμβουλο, που παραμένει στην παράταξη όμως, Ζαχαρία Ζούπη, προκειμένου να δημιουργηθεί πρόβλημα αμφισβήτησης προς τον επικεφαλής. Ο μόνος που χαίρεται είναι ο τοπάρχης Μελάς, αφού χωρίς κανένα ουσιαστικό έργο βλέπει ότι η επανεκλογή του θα είναι πιο εύκολη με διασπασμένη την αντιπολίτευση. Και εις ανώτερα συντρόφια.
***

Το όνομα του δημοτικού συμβούλου Αμαρουσίου Νίκου Καλαϊτζίδη ακούστηκε έντονα στην υπόθεση της περίφημης Ζαχοπουλειάδας. Πρόκειται για τον ξενοδόχο της Σκιάθου, που υποτίθεται ότι ζήταγε διευκολύνσεις για επέκταση του συγκροτήματός του. Έψαξα στο αρχείο μου και βρήκα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου όταν ήταν δήμαρχος ο Τζανίκος και σύμφωνα μ’ αυτά υπάρχουν καταχωρισμένες σοβαρότατες καταγγελίες του δημάρχου κατά του Καλαϊτζίδη. Ούτε μηνύσεις έγιναν ούτε τίποτα. Ψάχνω τον κύριο Νίκο για να τον ρωτήσω, αλλά είναι εξαφανισμένος. Φίρμα το Μαρούσι.
***

Καιρό είχαμε να σας πούμε για τον… φίλο μας (!) τον Μιχαλάκη τον Μπάρλα, που συνεχίζει να αλωνίζει στον δήμο Αμαρουσίου ως μέγας τσιφλικάς! Πληροφορίες μας (μέσα από το δημαρχείο) αναφέρουν ότι ο Πατούλης πήρε χαμπάρι τι γινόταν και του αφαίρεσε όλες, σχεδόν, τις αρμοδιότητες που είχε. Σωστά έπραξες, φίλε Γιώργη. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, που λέει και ο λαός μας. Α ρε Παναγιωτόπουλε, εσύ κάτι ήξερες…
***

Επιδημία έχει γίνει στο Μαρούσι η νόσος της «ανόδου της μύτης» σε πολλούς που για πρώτη φορά είδαν εξουσία! Κυκλοφορούν στο Μαρούσι και δεν λένε καλημέρα, αντιμετωπίζουν τον κόσμο αφ’ υψηλού, περπατάνε στους δρόμους με… δήθεν μπράβους (!), διαθέτουν πολυτελή αυτοκίνητα (κάποιοι και με οδηγό) κ.ά. Και να φανταστεί κανείς ότι είναι απλώς δημοτικοί σύμβουλοι Αμαρουσίου. Α ρε ψώνια, τι κάνει η εξουσία! Όταν πάτε (γιατί θα πάτε γρήγορα) σπίτια σας, να δω τι θα κάνετε, τότε που οι συντοπίτες σας θα σας γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη κι εσείς θα εκλιπαρείτε για μια καλημέρα τους.
***

Ανυποχώρητος φαίνεται ότι παραμένει ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου και δήμαρχος Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης στις διάφορες πιέσεις για να επιστρέψει στο καθεστώς της ανεξέλεγκτης αποκομιδής σκουπιδιών, που γινόταν τόσα χρόνια στην Αττική. Η στάση του αυτή έχει φέρει, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλες αντιδράσεις απ’ αυτούς που είχαν μάθει να αλωνίζουν τη χωματερή χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ο Δήμος Πετρούπολης μάλιστα έβγαλε και δημόσια ανακοίνωση, που την έκανε και φέιγ βολάν, κατά του Χιωτάκη. Εγώ περιμένω ακόμη χειρότερα, αλλά σας πληροφορώ ότι ο Νικόλας δεν «μασάει» από τέτοια. Τον άκουσα προχθές σε μια ραδιοφωνική εκπομπή για παρόμοια ζητήματα και διαπίστωσα ότι ο άνθρωπος ξέρει πού «περπατάει» και πού πάει.
***

Εκτός της παράταξης που διοικεί τον Δήμο Δάφνης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπουρνελές. Δεν παραιτήθηκε, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε. Έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, όπου με λίγα λόγια εξηγεί ότι πρέπει να φύγει από την παράταξη του δημάρχου προκειμένου «να διαφυλάξω το κύρος μου ως επιστήμονος, το ήθος της προσωπικότητάς μου…». Τι έγινε ρε παιδιά; Τι του κάνατε του ανθρώπου; Πρόκειται για πολύ σοβαρό και καταξιωμένο επιστήμονα, γιατρό το επάγγελμα, που είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς. Φανταστείτε τι έβλεπε ο άνθρωπος και δεν άντεξε…
***

Για πρώτη φορά φέτος, παρά την ισχυρή χιονόπτωση την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, η Πεντέλη δεν αποκλείστηκε. Αυτό οφείλεται στον νέο εξοπλισμό του δήμου με ένα υπερσύγχρονο εκχιονιστικό πυροσβεστικό όχημα και άλλα δύο μικρότερα, που αποκτήθηκαν μετά από δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, αλλά και την απόκτηση ενός ακόμα εκχιονιστικού μηχανήματος, που προήλθε από χορηγία άλλων ιδιωτών! Βασική παράμετρο όμως αποτέλεσε και η ειδική εκπαίδευση των ομάδων των εθελοντών της Πεντέλης, που γνωρίζουν πλέον όχι μόνο να χειρίζονται αυτά τα μηχανήματα, αλλά και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διάνοιξης δρόμων, απεγκλωβισμού ατόμων από τα χιόνια κ.λπ. Η εκπαίδευση των εθελοντών αλλά και η προμήθεια του νέου τροχαίου υλικού είχε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Στόχος του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη είναι η ομάδα αυτή των εθελοντών με την προσθήκη των ανάλογων οχημάτων να γίνει ο φύλακας άγγελος της Πεντέλης και στις περιπτώσεις πυρκαγιών.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Γελάνε και τα παγκάκια της πλατείας που βρίσκονται έξω από το δημαρχείο, με αφορμή τον καβγά που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη το βράδυ μεταξύ του τοπάρχη των βορείων προαστίων και της ερωμένης του, εργαζομένης στον δήμο. Αιτία ήταν η ανακοίνωση του δημάρχου ότι πρέπει να διακόψουν τη σχέση τους. Έβαλε τα χέρια του στο πρόσωπο για να αποφύγει τις νυχιές.


Σχολιάστε εδώ