Οι προτάσεις του Δημητριάδος Ιγνάτιου για την επόμενη μέρα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, έθεσε το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή της κ. Άννας Παναγιωταρέα στην κρατική τηλεόραση, τις προτάσεις του για την επομένη ημέρα στην Εκκλησία. Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος περιέγραψε τις σκέψεις του και τις προτάσεις του, για τις οποίες θα προσπαθήσει τις επόμενες ημέρες, στα χρονικά περιθώρια που απομένουν, να ενημερώσει τους Αρχιερείς που θα εκλέξουν εν Συνόδω την επόμενη Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2008, τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος απέτισε φόρο τιμής στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ο οποίος προσέφερε πολύ μεγάλο έργο στην Εκκλησία της Ελλάδος, και τόνισε πως δεν μπορεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος να μιμηθεί τον Μακαριστό Χριστόδουλο, γιατί δεν τίθεται ζήτημα ούτε σύγκρισης ούτε χαρισματικότητας με εκείνον. Όμως η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ικανούς Αρχιερείς να συνεργαστούν και να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνέχεια στη διακονία του Μακαριστού Χριστοδούλου.

Οι προτάσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για την επόμενη μέρα συνοψίζονται στα εξής:

α) Συνοδικότητα: Ο νέος Αρχιεπίσκοπος πρέπει να λειτουργήσει ως πρόεδρος της Συνόδου και όχι ως Προκαθήμενος. Για να προχωρήσει η Εκκλησία της Ελλάδος χρειάζεται η συμπόρευση με τους Αρχιερείς, η συλλογικότητα και η ενότητα, όπως επίσης και η διάκριση και αξιοποίηση των χαρισμάτων που ο κάθε Αρχιερέας έχει, στα πλαίσια της συνοδικότητας και της δημοκρατικότητας. Η Σύνοδος είναι το κλειδί για τη νέα πορεία τής Εκκλησίας.

β) Σχετικά με ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι οι σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας, αλλά και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απαραίτητη είναι η συμπόρευση με βάση το υφιστάμενο νομικό και κανονικό πλαίσιο. Σε σχέση με το κράτος, υπάρχει η διακριτότητα των ρόλων. Με το Οικουμενικό Πατριαρχείο η συμπόρευση, ο σεβασμός, η ενότητα, αλλά και η συνεργασία, στα πλαίσια της αποστολής όλων, είναι οι γραμμές που χρειάζεται να πρυτανεύσουν. Η Εκκλησία της Ελλάδος πρέπει να συμβάλλει ώστε να δοθεί ακόμη πιο έντονη η μαρτυρία της Ορθόδοξης πίστης στον κόσμο και στην εποχή μας.

γ) Χρειάζεται περαιτέρω αξιοποίηση του θεολογικού λόγου της Εκκλησίας. Σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή θεολογία στην Ελλάδα, η Εκκλησία θα συνεχίσει να δίδει τη μαρτυρία της πίστης στη σχέση της με τη νεολαία, με τον κόσμο, αλλά και με τους αλλοδαπούς. Η πολυπολιτισμικότητα είναι η μεγάλη πρόκληση για την εποχή μας και την πατρίδα μας. Η Εκκλησία οφείλει να συνεχίσει και να αναπτύξει το έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην ενσωμάτωση των μεταναστών, να διαλεχθεί με τον άνθρωπο και να δώσει το μήνυμα της ορθόδοξης παράδοσης.

δ) Σε σχέση με τα ΜΜΕ, η Εκκλησία δεν μπορεί να αρνηθεί τη χρησιμότητά τους στην εποχή μας και τη βοήθεια που προσφέρουν στην επικοινωνία της με τον λαό. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στον λόγο και τη σιωπή, την επικοινωνία και την προσευχή. Θα βοηθήσει σʼ αυτήν την κατεύθυνση ο νέος Αρχιεπίσκοπος, να έχει εμπειρία στον τρόπο προσέγγισης και χειρισμού των ΜΜΕ.

ε) Η συνέχεια των προσπαθειών του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για διάλογο με τη σύγχρονη πραγματικότητα, η κατάθεση μαρτυρίας στον διαχριστιανικό διάλογο και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με όπλο τις προτάσεις ζωής και ελπίδας της Ορθοδοξίας, χωρίς απεμπόληση της αλήθειας και συμβιβασμούς, θα συμβάλλουν στο να διατηρηθεί η πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας, αλλά και θα δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των όποιων θετικών στοιχείων της παγκοσμιοποίησης.

στ) Σε ό,τι αφορά την εκλογή των επισκόπων, η αξιοκρατία είναι το μοναδικό κριτήριο, όπως επίσης και η διάθεση προσφοράς στην Εκκλησία. Δεν χωρά η λογική των αποκλεισμών, καθώς δεν περισσεύει κανείς ικανός. Το ίδιο και σε ό,τι αφορά τον κλήρο, θα πρέπει να συνεχιστούν τα προγράμματα επιμόρφωσης που ξεκίνησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και να ενθαρρυνθούν οι κληρικοί να έρθουν ακόμη πιο κοντά στον λαό. Μεγάλος είναι ο ρόλος του λαϊκού στοιχείου, το οποίο πρέπει να ενθαρρυνθεί να συμμετάσχει στη ζωή της Εκκλησίας ακόμη περισσότερο. Τα χαρίσματα είναι δώρα Θεού και η Εκκλησία ως σώμα Χριστού οφείλει να τα καλλιεργεί και να τα αξιοποιεί.

ζ) Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δημιούργησε τις υποδομές για την αναδιοργάνωση του ποιμαντικού, ιεραποστολικού και κοινωνικού έργου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη διαποίμανση της μεγαλύτερης περιοχής της Ελλάδας, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η ηλικία του νέου Αρχιεπισκόπου, η οποία θα συνδυάζει τη διάθεση και τη γνώση, όπως επίσης και τον δυναμισμό για να διακονήσει την Αρχιεπισκοπή.

η) Η Εκκλησία οφείλει να είναι και να παραμείνει ανοιχτή στον διάλογο με τη νεολαία, την τέχνη, την επιστήμη, τη διανόηση, καταθέτοντας τη μαρτυρία της.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα έπρεπε να περιμένει κάποια επόμενη εκλογή, επειδή είναι νέος στην ηλικία, ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι η ηλικία δεν υφίσταται ούτε ως κανονικό ούτε ως νομικό κώλυμα για έναν Επίσκοπο να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, ότι αισθάνεται ότι έχει τη δύναμη να παλέψει, σε συνδυασμό όμως με τη στήριξη και τη βοήθεια όλης της Ιεραρχίας, ενώ τόνισε πως θεώρησε χρέος του να καταθέσει την πρόταση και το όραμά του για την Εκκλησία και ζήτησε από τους Αρχιερείς να προβληματισθούν και να κρίνουν. Οι Μητροπολίτες, άλλωστε, δεν εκπροσωπούν στη Σύνοδο μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τον κλήρο και τον λαό τους. Επομένως, η όποια απόφασή τους θα ήταν καλό να εξέφραζε και τη γνώμη του ποιμνίου τους.

Κατέληξε, πάντως, με την τοποθέτηση ότι η Ιεραρχία εν Αγίω Πνεύματι θα λάβει τις αποφάσεις της και ότι ο ίδιος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα εργαστεί για την ενότητα και τη συνοδικότητα στην Εκκλησία.


Σχολιάστε εδώ