Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει αν υπεβλήθη αίτημα από την ελληνική δικαιοσύνη προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για συνδρομή στην έρευνα της υπόθεσης, πότε διαβιβάστηκε στις γερμανικές αρχές, αν δόθηκε και πότε απάντηση από τις γερμανικές αρχές και αν έχουν ληφθεί όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν ή υπάρχουν σε εκκρεμότητα αιτήματα των δικαστικών αρχών.
> Για τις ανατιμήσεις στις συγκοινωνίες διαμαρτύρεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Επισημαίνει ότι την ώρα που η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει σε μισθωτούς και συνταξιούχους αυξήσεις ελεημοσύνης της τάξης του 2-3%, που δεν καλύπτουν ούτε καν τον πληθωρισμό, η αγορά σαρώνεται ανεξέλεγκτα από κύματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας σε βασικά είδη διαβίωσης, ενώ οι διοικήσεις των οργανισμών των μέσων μαζικής μεταφοράς αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις για αυξήσεις 10-25%.
> Γιατί δεν κατασκευάστηκε λωρίδα έκτακτης ανάγκης στο τμήμα του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Δοϊράνης που έχει δοθεί στην κυκλοφορία ερωτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Εκτιμούν ότι το ζήτημα είναι πολύ κρίσιμο, τη στιγμή που στη χώρα μας συμβαίνουν καθημερινά πολλά θανατηφόρα οδικά ατυχήματα κυρίως λόγω της άσχημης κατάστασης του οδικού δικτύου.
> Κίνητρα για την επιστροφή στην ύπαιθρο προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Αγοραστός. Ζητά να προωθήσει η Βουλή σχετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα έκδοσης δωρεάν ή χαμηλού κόστους οικοδομικής άδειας για κατοικίες στα χωριά εξαιρουμένων των τουριστικών, ώστε να διευκολυνθούν όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν στην ανέγερση κατοικίας, μόνιμης ή εξοχικής, στον τόπο καταγωγής τους.
> Άλλη μία εστία επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων προστίθεται στο βεβαρημένο περιβάλλον του Θριάσου Πεδίου, όπου έχει αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Οι καταγγελίες που φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου αφορούν τη δημιουργία χωματερής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στη θέση Φάκα στον Ασπρόπυργο, όπου βρίσκονται πολύ καιρό προκαλώντας την αγανάκτηση των κατοίκων.
> Την ίδρυση Εφετείου στα Τρίκαλα υποστηρίζει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη. Ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του νέου σωφρονιστικού καταστήματος στον νομό, τονίζει, δεν εξυπηρετείται ο όγκος των εκκρεμών πολιτικών εφέσεων και κακουργημάτων ενώπιον του Ποινικού Εφετείου. Το εφετείο της Λάρισας, στο οποίο υπάγονται οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας, διεκπεραιώνει πολύ μεγάλο όγκο υποθέσεων και έχει πλέον υπερκορεστεί με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία για τους πολίτες.
> Σχετικά με τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία της η Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας λόγω υποστελέχωσης, καλεί τον αρμόδιο υφυπουργό να απαντήσει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αικατερίνη Περλεπέ. Ζητά να ανακληθεί πρόσφατη απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που διέταξε να μετακινηθεί στην Κέρκυρα η διμοιρία υποστήριξης της Α.Δ. Εύβοιας.
> Επειδή η κρίση στις διεθνείς αγορές και στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έχει επηρεάσει έντονα αρνητικά τις τιμές των δομημένων ομολόγων, ο βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:
-ποια ταμεία διατηρούν σήμερα και πόσα ομόλογα αυτού του τύπου,
-ποια η αξία αγοράς και ποια η σημερινή τους αξία,
-ποιες απώλειες καταγράφει η τιμή τους,
-εάν προτίθενται να προβούν οι διοικήσεις σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων αγοράς τους,
-εάν τίθενται σε κίνδυνο τα χρήματα των ασφαλισμένων που είναι επενδυμένα σε τέτοια προϊόντα.
> Τεράστιες ποσότητες ζωικών παραπροϊόντων καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε χωματερές εξαιτίας της ανεπάρκειας του ελεγκτικού μηχανισμού επισημαίνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης. Αναφέρεται σε δυσλειτουργία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και έλλειψη σύμπνοιας με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις κυρίως λόγω της διαμάχης μεταξύ των αρμόδιων για τα τρόφιμα υπηρεσιών, γεγονός που καθυστερεί την εφαρμογή των νέων κανονισμών για τα τρόφιμα που ισχύουν από το 2006.
> Αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή των συμμετεχόντων στα προγράμματα των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων καταγγέλλει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Ερωτηματικά όπως αναφέρει δημιουργούνται από το γεγονός ότι ήδη διενεργούνται συνεντεύξεις, ενώ δεν έχει εκπνεύσει ακόμα η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη συμμετοχή στα προγράμματα.
> Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά της ανασφάλιστης εργασίας στη βόρεια Ελλάδα, αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία του 2007, τα στοιχεία της οποίας επικαλείται, το ποσοστό στη χώρα μας ανέρχεται στο 25% της συνολικής απασχόλησης, δηλαδή περίπου 1.100.000 εργάζονται χωρίς να έχουν δηλωθεί, ενώ ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας μπορεί να φτάνει σε κάποιους νομούς το 70%.
> Απόφοιτοι λυκείου και δημοτικού χωρίς γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και οδηγοί προσλαμβάνονται από το παράθυρο για τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ, καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Χάιδος και Θεοχάρης Τσιόκας. Καλούν την υπουργό Απασχόλησης να απαντήσει για ποιον λόγο ακυρώθηκε με εντολή του διοικητή του ΙΚΑ η προηγούμενη σχετική προκήρυξη που θα γινόταν μέσω ΑΣΕΠ, την οποία ακολούθησε η συγκεκριμένη ελάχιστες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
> Σχετικά με την υπολειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατά των ναρκωτικών ζητά εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Αναφέρεται στην αδυναμία του ΟΚΑΝΑ (συγχρηματοδοτεί κατά 50% τα κέντρα πρόληψης) να εξοφλήσει το χρέος του προς αυτά, που ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών δεν προωθεί το υπόλοιπο της χρηματοδότησης κατά 50% από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους παρά τη θετική απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ισχυριζόμενο ότι πρέπει να εξοφλήσει πρώτα τις οφειλές του το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ.
> Να καλλιεργηθεί από νωρίς παιδεία εθελοντικής συμμετοχής και κοινωνικής προσφοράς προτείνει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Παρατηρεί ότι, παρά το έντονο ενδιαφέρον σε εθελοντικές δράσεις και την ευαισθητοποίηση του κοινού, υπάρχει πολυδιάσπαση του έργου των εθελοντών με αποτέλεσμα να δημιουργείται καχυποψία στην κοινή γνώμη και να διαβρώνεται ο θεσμός που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία των πολιτών.


Σχολιάστε εδώ