νέος πολίτης
Η στήλη δεν αφιέρωσε λίγο από τον χώρο της όσο ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ήταν εν ζωή για να αναδείξει το έργο που έγινε στον χώρο της νεολαίας. Μετανιώνουμε και το κάνουμε τώρα. Δυστυχώς και από τις νεολαίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων μόνο η ΟΝΝΕΔ και η ΝΕΟΣ έβγαλαν ανακοίνωση για τη μεγάλη απώλεια. Πολύ σημαντικό ήταν ότι επί Χριστόδουλου η Εκκλησία, ιδιαίτερα στην Αθήνα, έδειξε σιωπηρό, αλλά μεγάλο έργο στο κομμάτι των ναρκομανών. Εκτός από κέντρο στήριξης, σε πάρα πολλές ενορίες υπήρχαν κληρικοί που βρίσκονταν δίπλα, κυρίως, στους νεότερους χρήστες, προσπαθώντας να τους στηρίξουν και να τους οδηγήσουν μέσα από την πνευματική αναζήτηση μακριά από την «πρέζα». Επίσης, το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής (που νομικά είναι Ίδρυμα) συγκέντρωσε επί Χριστόδουλου πολλούς αξιόλογους κληρικούς και συνεργάτες, που ένιωθαν τους νέους και έπιαναν τον παλμό τους, κρατώντας ταυτόχρονα εκκλησιαστική ατζέντα.
Ο πατήρ Αντώνιος, ως επικεφαλής, σε στενή συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και οι πατέρες Αναστάσιος, Δημήτριος και Ευάγγελος, καθώς και αρκετά αγόρια και κορίτσια, ανέπτυξαν πλούσια δράση. Προγράμματα όπως οι θερινές και χειμερινές κατασκηνώσεις για νέους και νέες όλων των ηλικιών, αθλητικές δραστηριότητες για τις ενοριακές ομάδες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις ομάδων και συγκροτημάτων των ενοριών, εικαστικά δρώμενα, σεμινάρια επιμόρφωσης στελεχών, σεμινάρια οικολογικής ευαισθησίας, εθελοντικά προγράμματα, ημερίδες με θέματα σύγχρονου προβληματισμού, φοιτητικές συνάξεις, ομάδες βιβλίου, ομάδα διαδικτύου, ραδιοφωνική εκπομπή, αποτελούν ενδεικτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται όλα αυτά τα χρόνια, παράλληλα με το ενοριακό έργο της κατήχησης, και απευθύνονται σε νέους ανθρώπους. Τέλος, βαρύτητα δόθηκε, με επιμονή του Αρχιεπισκόπου, στον διορθόδοξο διάλογο των νέων, τις ανταλλαγές με άλλες οργανώσεις νέων Ορθοδόξων και φυσικά με το περυσινό φεστιβάλ, που άφησε εποχή…
Παρά το θλιβερό συμβάν, η κυβέρνηση πήρε την εβδομάδα αυτή επιτέλους την πρωτοβουλία στον χώρο των νέων. Για πρώτη φορά στη χώρα μας προκηρύσσονται εκλογές για τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή σε τοπικό επίπεδο, με την ανάδειξη των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων, στις 22, 23, καθώς και 29, 30 Μαρτίου 2008. Εκτός φυσικά και αν ισχύσουν τα σενάρια των τελευταίων ημερών για εκλογές… Με απόφαση του κάθε δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου θα διεξαχθούν οι εκλογές σε μια από αυτές τις προτεινόμενες ημερομηνίες. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα δημοσιοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, με στόχο να γίνει γνωστή κυρίως στους νέους και νέες κάθε δήμου ή κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό ακούμε ότι θα υπάρξει μπαράζ δημοσιότητας, επισκέψεων και δράσεων από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, με συγκεκριμένη καμπάνια, κυρίως προς νεανικά μέσα επικοινωνίας, και με τη βοήθεια πολλών νεανικών οργανώσεων.
Στις εκλογές για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι και οι νέες ηλικίας από 15 έως 28 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των οικείων δήμων και κοινοτήτων. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις εγγραφής στα μητρώα των νέων, που αποτελούν τον εκλογικό κατάλογο, και έχουν ήδη ανοίξει ή θα ανοίξουν σε κάθε δήμο και κοινότητα και θα παραμείνουν ανοιχτοί μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008. Προσέξτε: δεν αρκεί να είστε γραμμένοι στα δημοτολόγια, πρέπει να εγγραφείτε και στα μητρώα νέων. Ξεκουνηθείτε, αξίζει τον κόπο να συμμετέχετε σε θεσμοθετημένο διάλογο με το δημοτικό σας συμβούλιο για τοπικά ζητήματα. Είναι υποχρεωμένοι πλέον να σας ακούν. Για περισσότερες πρώτες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στους δήμους σας και στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Το ότι για την ΟΝΝΕΔ η επιλογή συμμετοχής στα ΤΟΣΥΝ είναι στρατηγικής σημασίας σας έχουμε γράψει πολλές φορές. Αναμένουμε να δούμε τι θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ και η Νεολαία του, εν μέσω συνεδριακής διαδικασίας, να κάνει για τον θεσμό. Επίσης, σας έχουμε γράψει και την άποψη της ΚΝΕ, που, παρά την αρχική στάση της για συμμετοχή, αποφάσισε να καταγγείλει τον νεοσύστατο θεσμό και να μη συμμετέχει. Οι άλλες πολιτικές νεολαίας είναι μικρότερης δύναμης και δεν αναμένεται να κάνουν τη διαφορά στον θεσμό, παρότι στελέχη τους θα προσπαθήσουν να εκλεγούν κατά τόπους. Υπενθυμίζουμε ότι τα ψηφοδέλτια στις εκλογές ΤΟΣΥΝ είναι ενιαία και όχι κομματικά ή παραταξιακά. Αυτό ελπίζουμε να οδηγήσει σε μη κομματικοποίηση του θεσμού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές οργανώσεις νέων θα ωθήσουν τα μέλη τους να συμμετέχουν στις «νεανικές εκλογές».
Στο περιθώριο των προσυνεδριακών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ, η Νεολαία της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Αμαρουσίου, το περιοδικό ΝΕΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ και το newleft.gr διοργάνωσαν πολιτική εκδήλωση με θέμα: «η επίθεση της Δεξιάς στα εισοδήματα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα – η απάντηση του δημοκρατικού σοσιαλιστικού κινήματος» στο δημαρχείο Αμαρουσίου. Ομιλητές ήταν η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Χατζηαντωνίου του Νέου Αγωνιστή, και ο Γιάννης Πούπκος της Γραμματείας Νέων της ΓΣΕΕ, ενώ συντόνισε ο Φώτης Μαλακός, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης. Και μια απορία: σημαίνει άραγε κάτι ότι ο πρόεδρος ΓΑΠ δεν βρήκε ούτε μια πρόταση να πει στην ομιλία του στη ΝΟΕΣ δυτικής Αθήνας για την αναγέννηση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, παρότι δεσμεύθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι αναλαμβάνει προσωπικά το θέμα;
Χαμός έγινε το περασμένο Σάββατο στην κοπή της βασιλόπιτας της ΝΕΟΣ στα κεντρικά τους γραφεία στη Φιλελλήνων! Οι ΝΕΟΣίτες έδωσαν πράγματι βροντερό «παρών». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Αϊβαλιώτης, Θάνος Πλεύρης, Μάκης Βορίδης, Βαΐτσης Αποστολάτος, Δήμητρα Αράπογλου, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Οικονόμου, ο γενικός διευθυντής Γιώργος Καραποστόλου, ο γραμματέας της ΚΕ Απόστολος Μπαμίχας και πολλά άλλα κομματικά στελέχη του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι το κόμμα είναι σε τροχιά ανόδου και αυτό φαίνεται, μεταξύ άλλων, και από τη μεγάλη ενδυνάμωση της ΝΕΟΣ, η οποία ήταν βασικός παράγοντας της επιτυχίας του ΛΑΟΣ στις εκλογές. Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν ο καθηγητής Χρήστος Γούδης (ως πρόεδρος του Ιδρύματος Κοινωνικών Μελετών «Ίων Δραγούμης», που φαίνεται να είναι το think-tank του ΛΑΟΣ), ο εκδότης Γιάννης Γιαννάκενας, ο εκδότης της εφημερίδας «Εν Πειραιεί» Μιχάλης Χάνδακας, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Στόχος» Δήμητρα Μυλωνά και ο εκδότης του περιοδικού «Patria» κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι οποίο ενεπλάκησαν σε ιδεολογικοπολιτικές συζητήσεις με τους νέους της ΝΕΟΣ. Ετοιμάζουν μάλιστα και επεισοδιακή πρωτοβουλία αναδάσωσης την επόμενη Κυριακή στην Πεντέλη…
Ελπίζουμε ειλικρινά να διαψευστούν οι φόβοι μας, αλλά το Σάββατο 2 Φλεβάρη έχει προγραμματιστεί μια «μάχη εντυπώσεων» στην Αθήνα, που είναι πιθανό να οδηγήσει σε πραγματική μάχη. Πολλές εθνικιστικές ομάδες και οργανώσεις έχουν ανακοινώσει εδώ και περισσότερο από μήνα συλλαλητήριο μνήμης για τα Ύμια, το Σάββατο το απόγευμα στις 7, στην Πλατεία Κολοκοτρώνη. Ως αντίδραση, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις σε μετανάστες, πολλές αριστερές οργανώσεις, αλλά και κόμματα και ομοσπονδίες εργαζομένων, αποφάσισαν να κάνουν αντιφασιστική συγκέντρωση την ίδια ημέρα στον ίδιο χώρο, 5 ώρες πριν, για να ματαιώσουν, όπως λένε, τη «φασιστική σύναξη». Οι μεν βρέθηκαν και συζήτησαν πολύ πέριξ της Μητρόπολης τις τελευταίες ημέρες. Οι δε συγκεντρώνονται και αυξάνονται σε διάφορα γραφεία της Αθήνας. Ελπίζουμε να επικρατήσουν οι ψυχραιμότεροι και η ΕΛΑΣ να έχει λάβει τα μέτρα της…