Μόνο πληθωρισμό «δίνουν» οι εργοδότες

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα της ΓΣΕΕ για αυξήσεις της τάξεως του 10,5% η εργοδοτική πλευρά θα αντιπροτείνει αύξηση μεταξύ 3,5% – 4%, δηλαδή στα όρια του πληθωρισμού και από τη στιγμή αυτή θα ξεκινήσει η «μάχη» με τη ΓΣΕΕ και θα δοκιμαστούν οι ισορροπίες τόσο στους κόλπους των εργοδοτών (βιομηχάνων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων) όσο και στη διαπραγματευτική ομάδα της συνομοσπονδίας.
Η φετινή μάχη για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ξεκινά με τα εξής δεδομένα:
• Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών κινείται κάτω από τα επίπεδα του 1984!
• Μισθοί και ημερομίσθια στη χώρα μας κυμαίνονται στο 52% των αντίστοιχων μέσων ευρωπαϊκών αποδοχών, και
• Οι βιομήχανοι σε κείμενο «προβληματισμού» που απέστειλαν στη ΓΣΕΕ ζητούν ουσιαστικά την απορρύθμιση» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατηγοριοποίηση των δυνατοτήτων της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά.
Είναι ενδεικτικό πως στην πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, η εργοδοτική πλευρά (Δ. Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ), Δημ. Ασημακόπουλος (ΓΣΕΒΕ) και Κ. Αρμενάκης (έμποροι) υποστήριξαν τη χορήγηση αυξήσεων με βάση τον πληθωρισμό, αποσυνδέοντάς τες για πρώτη φορά από την παραγωγικότητα και τη διαδικασία σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αντιθέτως, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) Θ. Κούτρας (ΠΑΜΕ) Αλ. Καλύβης απέρριψαν την προσέγγιση των εργοδοτών και υποστήριξαν πως επιθυμούν ουσιαστικές, σύντομες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, ο κ. Φίλ. Ταυρής (ΔΑΚΕ) όπως και ο κ. Αλ. Καλύβης υπογράμμισαν ότι η φετινή σύμβαση θα εμπεριέχει και θεσμικά αιτήματα, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να επαναληφθεί η συμφωνία αποκλειστικά στο οικονομικό θέμα, όπως είχε συμβεί με την προηγούμενη διετή σύμβαση.
Μετά την πρώτη συνάντηση της Τετάρτης έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
• Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος υπογράμμισε ότι οι κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν ένα δείγμα ωριμότητας και αποτελεσματικότητας την ώρα που, όπως είπε, «ο πολιτικός κόσμος ταλανίζεται και η κυβέρνηση προδιαγράφει μια πολιτική λιτότητας που αποτελεί ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις, σε κλίμα και διάθεση συνεννόησης, να συμβάλουν σε κοινά αποδεκτή λύση σε σχέση με τη σύμβαση.
• Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι δυνάμεις της εργασίας θα βρουν τη χρυσή τομή σε όλα τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Έκανε όμως ταυτόχρονα λόγο για πτυχές μιας σύγχρονης αγοράς εργασίας με γνώμονα την εργασιακή σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Παναγόπουλος, η διαπραγμάτευση θα γίνει με παράλληλες διαδικασίες όπου θα συζητηθούν τα εργασιακά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρά η διαπραγμάτευση και επί του εισοδηματικού μέρους, ώστε στο τέλος να υπάρξει ενιαία αντίληψη και ικανοποιητική εθνική σύμβαση.
Τα συνδικάτα κάνουν λόγο για πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη σταδιακή προσέγγιση των μισθών με τον μέσο όρο της ΕΕ των «15», σημειώνοντας ότι τα όρια των κατώτατων μισθών στη χώρα μας είναι το 52% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Ο Δημήτρης Ασημακόπουλος (πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ) έκανε λόγο για διετή τουλάχιστον διάρκεια της σύμβασης, αλλά και για τον στόχο σύγκλισης των μισθών και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
• Ο κ. Δημήτρης Αρμενάκης (πρόεδρος της ΕΣΕΕ) χαρακτήρισε τη σύμβαση ως τη δυσκολότερη των τελευταίων δέκα ετών, προβλέποντας ότι θα επακολουθήσουν μακρές διαπραγματεύσεις.
• Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης έκανε λόγο για «άσχημο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων», κατηγορώντας τους βιομηχάνους για πολιτική υπονόμευσης της Εθνικής Σύμβασης και καλώντας τους εργαζομένους σε μεγάλη συμμετοχή στην απεργία της 13ης Φεβρουαρίου. Τέλος,
• ο Θανάσης Κούτρας (εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ) χαρακτήρισε «πρόκληση» τη σημερινή στάση του ΣΕΒ και κάλεσε επίσης στην απεργία στις 13 Φεβρουαρίου, αναφέροντας ότι «το πλαίσιο του ΠΑΜΕ δίνει απάντηση στις ανάγκες που έχει σήμερα η εργατική οικογένεια».


Σχολιάστε εδώ