Με 150.000 ευρώ η συμφωνία ΓΣΕΕ – Πανεπιστημίου Αθήνας

Προγραμματική συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και του Πανεπιστημίου της Αθήνας, η οποία δίχασε τους καθηγητές του οικονομικού κυρίως τμήματος, προκάλεσε τη διαφωνία της συνδικαλιστικής Αριστεράς (ΠΑΜΕ – Αυτόνομης Παρέμβασης) και εμμέσως αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την υποβάθμιση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, θα ανακοινωθεί την Πέμπτη από την ηγεσία της Συνομοσπονδίας. Με βάση τη συμφωνία αυτή:
· Η ΓΣΕΕ χρηματοδοτεί με 150.000 ευρώ το πανεπιστημιακό τμήμα με σκοπό την εκτέλεση μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Και η «αντιπαροχή» είναι η εκπόνηση μελετών, η διοργάνωση συνεδρίων και επιμορφωτικών συνδικαλιστικών σεμιναρίων.

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη με πρωτοβουλία της ΠΑΣΚΕ με επιφύλαξη της ΔΑΚΕ μέχρι της έγκρισης από τη Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου του περιεχομένου της συμφωνίας, ενώ το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση διαφωνούν έως και τώρα, καθώς αναρωτιούνται για τη δυνατότητα της ΓΣΕΕ να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, ενώ επανέρχονται και τα ερωτήματα που αφορούν στο ΙΝΕ / ΓΣΕΕ. Κι αυτό γιατί η εκπόνηση μελετών και η διοργάνωση συνεδρίων ήταν μέσα στην αρμοδιότητα του Ινστιτούτου Εργασίας, το οποίο, ως γνωστόν, στελεχώνεται επίσης από διαπρεπείς καθηγητές (σ.σ.: στο πανεπιστημιακό τμήμα με το οποίο συνήφθη η συμφωνία εργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι κ. Α. Παπανδρέου, Κ. Βαΐτσος και Γ. Βαρουφάκης).

Η συμφωνία ανακοινώνεται μετά την έγκρισή της από τη Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, γι’ αυτό και έχει την έγκριση και της ΔΑΚΕ, ενώ αρκετοί καθηγητές φαίνεται ότι διαφοροποιούνται και είχαν μάλιστα εκφράσει και έντονη διαφωνία σχετικά με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί. Τώρα απομένει η παρακολούθηση υλοποίησης της συνεργασίας αυτής, που επιτείνει τον προβληματισμό (σε επίπεδο ΓΣΕΕ) για το μέλλον και τον ρόλο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Οι εκτιμήσεις που ήδη διατυπώνονται μιλούν για σταδιακή υποβάθμιση του Ινστιτούτου Εργασίας, που συνδέεται ευθέως με στροφή προς λιγότερο ριζοσπαστικές και «μονομερείς αριστερής κατεύθυνσης μελέτες και συμπεράσματα του ΙΝΕ», όπως επανειλημμένως αναφέρει η ΔΑΚΕ, που συμπορεύεται με την ΠΑΣΚΕ σε επίκαιρα ζητήματα που αφορούν στους εργαζομένους – τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Η «αποψίλωση» του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ εξ αντικειμένου εξυπηρετεί τόσο τις κυβερνητικές επιλογές της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ώστε σε περίπτωση που αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας, να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να είναι σε διάσταση με επίσημες πολιτικές διαπιστώσεις και προτάσεις της ΓΣΕΕ. Ήδη τον ρόλο λείανσης των διαφορών τον έχει αναλάβει το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, που σαφώς κινείται συστηματικότερα του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και επίσης, ως δομή, ενισχύεται προσφάτως από την ηγεσία της ΓΣΕΕ εις βάρος του Ινστιτούτου Εργασίας.

Σημειώνεται πως είναι βαρύ το κλίμα στη ΓΣΕΕ, με αφορμή το πρόσφατο συνέδριο του ΚΑΝΕΠ, καθώς αναπάντητες παραμένουν οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες: Η έρευνα για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό «δεν ήταν παρά συρραφή στατιστικών στοιχείων του 2001 και γνώμες της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΚΕ) για περίπου του ίδιο διάστημα…» Μάλιστα, επειδή τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούσαν αποκλειστικά σε περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, εκτός από το ότι χαρακτηρίστηκαν «μπαγιάτικα», δυσαρέστησαν και πολλούς, καθώς έμεινε στο απυρόβλητο η τελευταία τετραετία της ΝΔ.

Και επειδή η διοργάνωση του συνεδρίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2007, πολλοί από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε για να δοθεί βήμα στον όποιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σχολιάστε εδώ