ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να δείξει ότι (αποφάσισε να) κάνει αντιπολίτευση
Δεν πίστευαν στ’ αφτιά τους οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες ακούγοντας την περασμένη Τετάρτη τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη να ανακοινώνει ότι το κόμμα του θα ζητήσει να γίνουν τρεις (!) Εξεταστικές Επιτροπές (για τις μίζες της Ζήμενς, τις υποκλοπές και τα δομημένα) και συνάμα θα επιμείνει για να διερευνηθεί κοινοβουλευτικά η υπόθεση Ζαχόπουλου.
Ήταν αποφάσεις που είχαν ληφθεί λίγο νωρίτερα σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρη Ρέππα, με τη συμμετοχή και του γραμματέα του κόμματος Νίκου Αθανασάκη. Ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχουν αυτές οι πρωτοβουλίες, αφού η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επιμείνει στο «κουκούλωμα» και ας λέει ο Κ. Καραμανλής ότι είναι δήθεν σε σύγκρουση με τη διαφθορά, η αξιωματική αντιπολίτευση που τις ανέλαβε δείχνει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές διάθεση για να ανταποκριθεί στον ρόλο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός.
Ήταν καιρός, όπως πολλά στελέχη του επεσήμαναν, να γίνει κάτι από το ΠΑΣΟΚ, αφενός για να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια, στην οποία έχει παγιδευτεί, και από την άλλη για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την ανυπαρξία, αλλά και την κοινοβουλευτική απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει το κόμμα που αντί να ηγείται του αντιπολιτευτικού αγώνα, τους τελευταίους μήνες εμφανιζόταν ως ουραγός του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ανταγωνίζονταν ποιος θα το υποκαταστήσει στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
————–*—————
Ο τριπλός στόχος των «πράσινων» πρωτοβουλιών
Οι πρωτοβουλίες που -επιτέλους!- πήρε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ΠΑΣΟΚ έχουν τριπλό στόχο. Δεν είναι μόνον ότι οι άνθρωποι περί τον Γιώργο Παπανδρέου θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν αντιπολίτευση, παρά τη «λευκή απεργία» που, όπως υποστηρίζουν, κάνουν όλοι όσοι ακολουθούν τον Ε. Βενιζέλο.
Θέλουν την ίδια ώρα να στριμώξουν την κυβέρνηση και να αποδείξουν ότι παρά τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού, η ΝΔ όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για την αποκάλυψη των σκανδάλων, αλλά κάνουν καθετί για να τα κουκουλώσουν, όπως αποδεικνύει και η στάση που τηρούν Ρηγίλλης και Μαξίμου στην υπόθεση του βουλευτή Πιερίας Κ. Κουκοδήμου (τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε α λα Μαντούβαλο και έτσι τα ΜΜΕ δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν το πρέσινγκ κατά της κυβέρνησης), αλλά και στη διάλυση της έρευνας που πήγε να ξεκινήσει από την Επιτροπή Μορφωτικών ή την άρνηση των «γαλάζιων» να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών οι Γ. Ανδριανός, Γ. Αγγέλου και Σπ. Κλαδάς.
Παράλληλα οι «πράσινοι» ιθύνοντες θέλουν, όπως λένε, να αποκαλύψουν και τον ρόλο των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία, για τους δικούς τους λόγους το καθένα, «κάνουν πλάτη» στην κυβέρνηση και δεν δείχνουν διάθεση για κοινά αντιπολιτευτικά «μέτωπα» στα θέματα της διαφάνειας.
Γι’ αυτό και αυτήν τη φορά το ΠΑΣΟΚ θα απευθυνθεί συγκροτημένα προς τα άλλα κόμματα, έτσι ώστε, με βάση και τη γνωμοδότηση που βγήκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, να γίνουν από σύσσωμη την αντιπολίτευση τα αιτήματα για ακροάσεις στις Επιτροπές, οι οποίες -ακόμη κι αν αφορούν τον πρωθυπουργό- θα είναι υποχρεωτικές, εφόσον υπογράφονται από τα 2/5 των μελών της κατά περίπτωση αρμόδιας Επιτροπής.
Δεν χρειαζόταν άλλωστε να πει κάτι τέτοιο το Επιστημονικό Συμβούλιο. Το ήξερε καλύτερα από κάθε άλλον ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, που κακώς διαμαρτυρόταν επειδή απορρίφθηκε η πρωτοβουλία του στην Επιτροπή Θεσμών, αφού είτε δεν ήθελε είτε δεν μπόρεσε να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
————–*—————
Εκτίθεται η κυβέρνηση με το όχι» στην Εξεταστική για Ζήμενς
Με την κίνησή του να ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή για τις μίζες από τη γερμανική Ζήμενς, το ΠΑΣΟΚ έδειξε τόλμη, αλλά, το σημαντικότερο, πολιτική ευφυΐα. Είτε αποδειχθεί είτε όχι ότι ήταν και δικά του στελέχη ανάμεσα σε αυτούς που τα «έπιασαν», θα ήταν πολύ χειρότερο το να μην κάνει τίποτε και να δείξει φοβία από τις ενδεχόμενες αποκαλύψεις. Τόσο η ΝΔ, όσο και τα άλλα κόμματα είχαν αρχίσει να «ξιφουλκούν» εναντίον του με υπονοούμενα από την κυβερνητική παράταξη και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βολές, όπως αυτές που εξαπέλυσε κατά των δύο μεγάλων κομμάτων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Γι’ αυτό και έπραξαν έξυπνα οι «πράσινοι» με την πρωτοβουλία τους, που εξέθεσε ήδη την κυβέρνηση, η οποία πολύ βιαστικά έσπευσε να απορρίψει την πρόταση με το έωλο επιχείρημα ότι «βρίσκεται στη Δικαιοσύνη», κάτι που οι ίδιοι όταν ήταν στην αντιπολίτευση δεν υιοθετούσαν όταν ζητούσαν Εξεταστική ακόμη και για το τροχαίο δυστύχημα για τους μαθητές από τη Βέροια στα Τέμπη…
Ο κοινοβουλευτικά απαράδεκτος αυτός ισχυρισμός, ότι δεν γίνονται Εξεταστικές Επιτροπές για υποθέσεις που είναι στη Δικαιοσύνη, που «κατασκευάστηκε» όταν οι σημερινοί κυβερνώντες ήθελαν να «κουκουλώσουν» το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και έγινε, δυστυχώς επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά.
Και το χειρότερο από όλα είναι ότι η επανάληψη αυτή δεν αφορά μόνο τον φόβο για τυχόν αποκαλύψεις για τη Ζήμενς, αλλά το Μαξίμου τον επικαλείται για να μπορέσει να «κρατήσει άμυνα» στην υπόθεση Ζαχόπουλου για να αποφύγει μετά την Ευελπίδων να παρελάσουν και από τις Επιτροπές της Βουλής οι συνεργάτες του πρωθυπουργού (ναι του πρωθυπουργού που λέει ότι συγκρούεται με τη διαφθορά)!