Καθεστώς αδιαφάνειας στον ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υφίσταται μια καθαρή και ενιαία γραμμή ως προς τους παραγωγούς που δικαιούνται αποζημίωσης, όταν οι καλλιέργειές τους προσβάλλονται από συγκεκριμένη ασθένεια.

Ιδού δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα εν προκειμένω που αφορούν το μεν τον κηλιδωτό μαρασμό της τομάτας στο Ηράκλειο και αλλού, το δε την ακαρπία – μικροκαρπία δέντρων σε διάφορες περιοχές, όπου αποδεικνύεται η ευχέρεια του προέδρου να εγκρίνει αποζημιώσεις κατά το δοκούν.

Η πρώτη των ασθενειών, ο κηλιδωτός μαρασμός (ή καρούλιασμα των φύλλων ή θρίπα) προσβάλλει τις τοματοκαλλιέργειες, αλλά και τον καπνό. Παλαιότερα, όταν οι ενισχύσεις ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Γεωργίας, υπήρχαν περιπτώσεις παραγωγών οι οποίοι είχαν αποζημιωθεί με εγκεκριμένα από την ΕΕ προγράμματα, επειδή οι καλλιέργειές τους είχαν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό. Όταν όμως οι τοματοκαλλιεργητές του Ηρακλείου που υπέστησαν την ίδια ζημιά προσέφυγαν στον ΕΛΓΑ εισέπραξαν την άρνηση του οργανισμού, με το επιχείρημα ότι αφότου η αρμοδιότητα των ενισχύσεων πέρασε στον ΕΛΓΑ αντίστοιχες αποζημιώσεις ουδέποτε έχουν εγκριθεί.

Το καθεστώς, ωστόσο, που διέπει τις αποζημιώσεις δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο, ασχέτως αρμοδιότητας. Άρα, όπως αποζημιώθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας παλαιότερα θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ σήμερα οι τοματοκαλλιεργητές Ηρακλείου.

Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, παραπέμπουν και σε μια απόφαση του ΕΛΓΑ για αποζημίωση καπνοπαραγωγών της Ελασσώνας, των οποίων οι καλλιέργειες είχαν προσβληθεί από την ίδια ασθένεια.

Εκτός, όπως σημειώνουν με νόημα, αν έχει σχέση αυτή η απόφαση με το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2006 επρόκειτο να εκτεθεί ως υποψήφιος για τη Νομαρχία Λάρισας ο δεύτερος εξάδελφος του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λουκάς Κατσαρός!

Η τακτική των επιλεκτικών αποφάσεων, οι οποίες δεν πείθουν για την αντικειμενικότητά τους, βρίσκει εφαρμογή και στην περίπτωση του φαινομένου της ακαρπίας στα δέντρα ή της μικροκαρπίας στις μηλιές.

«Η κατ’ εξαίρεση κάλυψη της μικροκαρπίας δεν μπορεί να γίνει κανόνας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο», αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΛΓΑ, ωστόσο με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21/3/2007 αποζημιώνονται οι μηλοπαραγωγοί Πηλίου των οποίων η παραγωγή του 2006 είχε πληγεί από την ίδια ασθένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατ’ εξαίρεση καλύψεις με αποφάσεις του ΔΣ του ΕΛΓΑ το 2005 αποτέλεσαν το 34% των συνολικών καλύψεων του ΕΛΓΑ!

Αν μη τι άλλο, η διοίκηση του ΕΛΓΑ οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση για τα κριτήρια και τις κατά καιρούς αποφάσεις της όσον αφορά τις αποζημιώσεις παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες καταστρέφονται από συγκεκριμένες ασθένειες.


Σχολιάστε εδώ