ΘΕΛΟΥΝ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΗΠΑ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΤΟΝ ΤΑΣΣΟ
Η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων δίδει σε όλους το δικαίωμα να ελπίζουν είσοδό τους στον δεύτερο γύρο των εκλογών, παρότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να προηγείται ο Τάσσος Παπαδόπουλος.
Απειλή Κασουλίδη
Μέχρι τώρα η κούρσα του δευτέρου γύρου φαινόταν ότι θα ήταν μεταξύ Τ. Παπαδόπουλου και Δ. Χριστόφια. Τώρα με το ψαλίδισμα της διαφοράς ένα από τα σενάρια στα οποία θέλουν να πιστεύουν τα επιτελεία του Ι. Κασουλίδη είναι το ακόλουθο: Εάν η διαφορά μεταξύ Χριστόφια και Κασουλίδη περιοριστεί λίγο πριν από την πρώτη Κυριακή σε 3 με 5 χιλιάδες ψήφους, τότε προσδοκούν ότι ο κ. Κασουλίδης μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο. Η αλλαγή αυτή μπορεί να στηριχθεί και στους ψηφοφόρους που θα έρθουν από το εξωτερικό. Το επιτελείο Κασουλίδη εκτιμά ότι μπορεί να μεταφέρει από το εξωτερικό 10 με 12 χιλιάδες άτομα. Το επιτελείο του κ. Χριστόφια εκτιμά ότι μπορεί να μεταφέρει 8 με 8,5 χιλιάδες και του Τάσσου Παπαδόπουλου 5,5 με 6 χιλιάδες. Το ποσοστό για τον κ. Κασουλίδη είναι γύρω στο 2% επί του συνόλου, του κ. Χριστόφια περί το 1,8% και του κ. Παπαδόπουλου περί το 1,6%. Σε αυτό το σενάριο ο κ. Κασουλίδης ελπίζει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον γ.γ. του ΑΚΕΛ και να τον αφήσει εκτός δεύτερου γύρου. Αυτό είναι σενάριο το οποίο απεύχονται στο ΑΚΕΛ, αφού θα πυροδοτήσει και εσωτερικές αλλαγές που θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του ίδιου του κ. Χριστόφια.
Οι πονοκέφαλοι του ΑΚΕΛ
Γι’ αυτό και τα επιτελεία του ΑΚΕΛ στρέφονται προς το 11% με 13% των δικών τους ψηφοφόρων που σταθερά απορροφά η υποψηφιότητα Τ. Παπαδόπουλου, για διάφορους λόγους, όπως είναι οι εξής:
• Είναι προσωπικοί ψήφοι των πρώην βουλευτών και υπουργών του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, όπως των κ. Δώρου Χριστοδουλίδη και Άγι Αγαπίου, τέως βουλευτών, και του Γ. Λιλλήκα, τέως υπουργού των Εξωτερικών.
• Τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των στελεχών του ΑΚΕΛ που είναι ένθερμοι υποστηρικτές του «όχι», και του Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού γνωρίζουν ότι ο κ. Χριστόφιας ήταν υπέρ του «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και υπαναχώρησε μερικώς μόνο υπό την πίεση των στελεχών και των οπαδών του ΑΚΕΛ, που στην πλειοψηφία τους είπαν «όχι». Οι τριβές με τον κ. Λιλλήκα είχαν αρχίσει από τότε, διότι ο τέως υπουργός των Εξωτερικών και μέχρι τότε στενός συνεργάτης του κ. Χριστόφια ήρθε σε ρήξη μαζί του.
• Η στάση που τήρησαν στελέχη του ΑΚΕΛ εξυπηρετώντας στελέχη του «ναι» αντί του «όχι», όπως κατηγορείται για παράδειγμα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα προβλήματα του ΑΚΕΛ εμφανίζονται μεταξύ των στελεχών του στη Λεμεσό.
Πρόβλημα ο Τάσσος
Η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη για το ΑΚΕΛ εάν συνεχιστεί η συσπείρωση της ΕΔΕΚ, η οποία ήταν χαμηλή συγκριτικά με εκείνη των λοιπών κομμάτων που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Το ΑΚΕΛ μπορούσε να καλύπτει σχετικώς την απώλεια που έχει προς τον κ. Παπαδόπουλο με τη διαρροή που εμφανιζόταν από την ΕΔΕΚ προς τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.
Εάν ισχύσει αυτό το σενάριο, σε συνδυασμό με τους ψηφοφόρους του εξωτερικού, ο κ. Χριστόφιας κινδυνεύει να μείνει εκτός δευτέρου γύρου. Η ΕΔΕΚ παρουσιάζει τελευταία συσπείρωση, όμως εμφανίζεται προβληματική η μέχρι πρότινος υψηλή συσπείρωση του ΕΥΡΩΚΟ, οπότε η αύξηση των ποσοστών του Τ. Παπαδόπουλου είναι οριακή. Όμως οι αυξητικές τάσεις Κασουλίδη ανησυχούν πρωτίστως το επιτελείο του Χριστόφια, το οποίο, όπως και εκείνο του κ. Κασουλίδη, θα ήθελε να πετάξει εκτός δευτέρου γύρου τον Τ. Παπαδόπουλο.
Το θέλημα των Αγγλοαμερικανών
Υπάρχει και το άλλο σενάριο, που ως τώρα ήταν το επικρατέστερο: Να περάσουν στον δεύτερο γύρο οι κ. Παπαδόπουλος και Χριστόφιας, με την προσδοκία ότι θα επιστρατευθεί ακόμη και ο Γλαύκος Κληρίδης εναντίον του Τ. Παπαδόπουλου και υπέρ του κ. Χριστόφια, προκειμένου ο τελευταίος να είναι ο νικητής. Ένα σενάριο που θα ήθελαν πολύ να δουν Βρετανοί και Αμερικανοί.
Εκείνο, όμως, που διακαώς θα ήθελαν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, όπως και τα επιτελεία Χριστόφια και Κασουλίδη, είναι ο αποκλεισμός του Τ. Παπαδόπουλου από τον δεύτερο γύρο. Αυτή θα είναι η ρεβάνς του υποστηρικτών του «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και η σηματοδότηση της αντεπίθεσης για την επιστροφή του με άλλο όνομα. Ο κ. Κασουλίδης ποτέ δεν είπε ότι μετανόησε για το «ναι» στο Σχέδιο Ανάν. Ο πολιτικός του μέντορας και τέως Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης είναι ως και σήμερα υποστηρικτής του σχεδίου και όπως είχε πει προ μηνών στην ελληνική τηλεόραση ορθώς έγινε δεκτή η επιδιαιτησία. Ο κ. Χριστόφιας ήταν υπέρ του «ναι», αλλά υπό το βάρος των πιέσεων που δέχθηκε από τους οπαδούς του ΑΚΕΛ άλλαξε στάση.
Έρχεται ο Πασκόε
Ο αποκλεισμός του Τ. Παπαδόπουλου από τον πρώτο γύρο των εκλογών θα σημάνει για τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς το τέλος της αναμέτρησης: Είτε ο Χριστόφιας είτε ο Κασουλίδης εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, θεωρούν ότι δεν θα είναι δύσκολη η επιστροφή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα και η υποβολή του σε δημοψήφισμα ως την άνοιξη του 2009. Μετά τις εκλογές, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα στείλει στην Κύπρο τον βοηθό γ.γ. του Οργανισμού Λι Πασκόε. Ο κ. Πασκόε υπηρετούσε το 2004 στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών. Ήταν υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν και ένας από τους διπλωμάτες των ΗΠΑ που διεμήνυαν στη Λευκωσία απειλές για επιπτώσεις που θα είχαν οι Ελληνοκύπριοι εάν έλεγαν «όχι»! Εκτός του γ.γ. του ΟΗΕ, μεσολαβητές είναι έτοιμοι να στείλουν και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Φαίνεται πάντως ότι ούτως ή άλλως θα οργανώσουν τον έλεγχο της όλης διαδικασίας, αφού και στις Βρυξέλλες το επιτελείο του Όλι Ρεν ελέγχεται από τον βρετανό γενικό διευθυντή του κ. Ρεν, Μάικλ Λι, ο οποίος δεν είναι απλώς ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν, αλλά και υποστηρικτής του «απευθείας εμπορίου» και της αναβάθμισης του ψευδοκράτους πριν από τη λύση.
Η επιστροφή Ανάν
Ο Ι. Κασουλίδης, προτού αναχωρήσει την περασμένη βδομάδα από τη Λάρνακα για την Αθήνα, είχε δηλώσει όταν ρωτήθηκε για πιθανή συνεργασία στον δεύτερο γύρο των εκλογών μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ότι αυτός ο οποίος θα είναι εκτός δευτέρου γύρου δεν θα είναι ο ίδιος ούτε ο κ. Χριστόφιας, αλλά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Για να δελεάσει τους ψηφοφόρους του Παπαδόπουλου, ισχυρίστηκε ότι ετοιμάζει φόρμουλα συνεργασίας με το ΔΗΚΟ. Σε προηγούμενες τοποθετήσεις του ο κ. Κασουλίδης διαχώριζε τις διαφωνίες και τις διαφορές που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο από τη σχέση που θα ήθελε να έχει με τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ.
Ο κ. Αναστασιάδης, από την άλλη, μιλά για την υπέρβαση και για τη συνεργασία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ κυρίως επί του Κυπριακού, όπου τα δύο κόμματα έχουν κοινές θέσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάν. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο ο στόχος είναι να βγει από τη μέση ο Τάσσος Παπαδόπουλος.
Το λάθος
Είναι πολύ πιθανόν εδώ να διαπράττουν το μεγάλο λάθος οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Εάν ήθελαν πραγματικά να επιλύσουν το Κυπριακό και όχι να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορούσαν να στηρίξουν αντί να πολεμούν τον κ. Παπαδόπουλο για να περάσει με τον ευκολότερο αυτήν τη φορά τρόπο μια βιώσιμη λύση. Όμως ο διακαής τους πόθος και το πάθος να τον ξεφορτωθούν και να τον εκδικηθούν αδικεί τις ευνοούμενες επιλογές τους και ενδέχεται να ενισχύει τον Παπαδόπουλο. Τελικώς, εάν εκλεγεί ο Παπαδόπουλος, η νικώσα ψήφος θα δοθεί από τη λανθασμένη προσέγγιση και την έχθρα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ιδιαίτερα του Λονδίνου προς τον Παπαδόπουλο, που είναι οφθαλμοφανέστατη.