Η πρόταση Αλαβάνου για εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης προβληματίζει τον ΣΥΝ

Ήταν η περίοδος που η εσωκομματική ένταση ήταν στο αποκορύφωμα με αφορμή την προώθηση της συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία η εσωτερική αντιπολίτευση εκτιμούσε ότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα του κόμματος, το οποίο για μια ακόμα φορά θα έδινε τη μάχη της φθοράς και της αφθαρσίας του 3% για την είσοδό του στην Βουλή.

Η κατάσταση σήμερα, εν όψει του συνεδρίου (αρχίζει την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή) για την εκλογή νέου προέδρου, δεν θυμίζει με τίποτα καταστάσεις του πρόσφατου ή του απώτερου παρελθόντος. Τα στελέχη του ΣΥΝ παρακολουθούν με ανοιχτό το στόμα τα κοντέρ των δημοσκοπήσεων που όσον αφορά του κόμμα τους «έχουν σπάσει». Μάλιστα όταν είδαν την τελευταία δημοσκόπηση (Metron Analysis στο «Ποντίκι») έτριβαν τα μάτια τους με αυτά που έβλεπαν: Ο ΣΥΝ είχε ποσοστό 9,1% και μάλιστα για πρώτη φορά ήταν τρίτο κόμμα ξεπερνώντας το ΚΚΕ. Ο ΣΥΝ ήταν πρώτο κόμμα όσον αφορά την αξιοπιστία του, ενώ ο Α. Αλαβάνος αναδεικνυόταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός!

Καλύτεροι οιωνοί δεν μπορούσαν να υπάρξουν λίγες μόλις μέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου που θα εκλέξει νέο αρχηγό. «Λες και έχει συνωμοτήσει το σύμπαν υπέρ μας», λένε τα στελέχη του ΣΥΝ που βλέπουν πλέον το κόμμα τους όχι μόνο να σταθεροποιεί την πολιτική του παρουσία, αλλά να αναδεικνύεται σε υπολογίσιμο παράγοντα της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε πολιτικά πολιτισμένο κλίμα που με τίποτα δεν θύμιζε την αντίστοιχη διαδικασία που έγινε στο ΠΑΣΟΚ πριν από λίγους μήνες. Έλειψαν οι προσωπικές επιθέσεις και οι όποιες αναφορές έγιναν για την παράδοση από τον Α. Αλαβάνο του δαχτυλιδιού της διαδοχής στον Α. Τσίπρα κινήθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Η επικράτηση του Α. Τσίπρα αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από άνετη, αφού τα μέλη του κόμματος πείστηκαν ότι ένα νέο πρόσωπο θα δώσει νέα ώθηση στο κόμμα πολύ περισσότερο που ο νέος πρόεδρος θα είναι κάτω από τα προστατευτικά φτερά του Α. Αλαβάνου, ο οποίος ως γνωστόν θα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και θα βοηθάει με κάθε τρόπο τον Α. Τσίπρα στα πρώτα του βήματα.

Ο Φ. Κουβέλης έκανε μια ευπρεπή προεκλογική εκστρατεία επικεντρώνοντας κυρίως στα προγραμματικά στοιχεία που πρέπει να έχει ο ΣΥΝ μπροστά στο νέο πολιτικό σκηνικό και στο επιτελείο του εκτιμούν ότι το ποσοστό που θα πάρει στο συνέδριο θα τον καταστήσει υπολογίσιμο «πολιτικό παίχτη» στο μετασυνεδριακό σκηνικό του κόμματος.

Μπορεί το θέμα της διαδοχής να θεωρείται λυμένο, ωστόσο στο συνέδριο θα ανάψει και πάλι η πολιτική συζήτηση με αφορμή την πρόταση Αλαβάνου για την εναλλακτική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης από μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση αυτή προκάλεσε αρκετές συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος και ο Α. Αλαβάνος επιμένει ότι μπορεί να υπάρξει αυτή η πλειοψηφία που θα αποτελείται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από δυνάμεις που έχουν σοσιαλιστική αφετηρία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμπορευθούν δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ζητούμενο είναι εάν αυτές οι δυνάμεις θα είναι οργανωμένες ως αποτέλεσμα κάποιας διάσπασης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος έκανε λόγο για ένα νέο κομμάτι «της πολιτικής και εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο έχει σοσιαλιστική αφετηρία. Το καλωσορίζουμε και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε όλοι μπροστά μαζί σε μια νέα πορεία με απαντήσεις για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας».

Ωστόσο δεν λείπουν και οι προβληματισμοί στο εσωτερικό του κόμματος για την πρόταση Αλαβάνου. Ήδη η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση» θέλει να γίνει αναλυτική συζήτηση στο συνέδριο για την πρόταση αυτή αφού θεωρεί ότι είναι πρόωρο να τίθενται τέτοια ζητήματα νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας «με μιντιακό τρόπο χωρίς να έχουν ωριμάσει». Μάλιστα εκτιμούν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορεί σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από τα όποια «πρόσκαιρα οφέλη».

Σε κάθε περίπτωση το συνέδριο του ΣΥΝ που αρχίζει την Πέμπτη αποκτά νέο ενδιαφέρον, αφού εκτός από την προεξοφλημένη εκλογή Τσίπρα θα συζητηθούν πολιτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία του κόμματος στη νέα πολιτική πραγματικότητα.


Σχολιάστε εδώ