Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1 Αντιφατικές οι εκτιμήσεις των Ειδικών Αναλυτών για τη φετινή πορεία των χρηματιστηρίων, τουλάχιστον των δυτικών χωρών. Η πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πιστεύουν ότι θα εξαρτηθεί από το ύψος των επιτοκίων που θα καθορίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και από τη νομισματική πολιτική που θα εφαρμόσει. Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι φυσικό να τονώσει τη ρευστότητα, την ανάπτυξη και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που σημαίνει και κερδοφόρα πορεία για τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης. Όμως σε σχετική έρευνα που έγινε προ ημερών από τη Merrill Lynch μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, το 80% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι για φέτος αναμένουν πτώση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων λόγω της αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Και αναμένουν σύντομα η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% και η Τράπεζα της Βρετανίας κατά 0,50% σαν αμυντική κίνηση στην απειλή ύφεσης. Για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας οι προβλέψεις είναι ότι διαθέτουν ικανά περιθώρια αντοχής και η κρίση ελάχιστα θα τις επηρεάσει, ενώ οι προβλέψεις για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ είναι έντονα αντιφατικές, κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο. Εν τούτοις πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι το υποτιμημένο δολάριο κάνει ελκυστικά τα αμερικανικά χαρτιά και αυτό θα φέρει «χρηματιστηριακή ανάρρωση».
2 Αντιφατικές είναι και οι προβλέψεις για την πορεία των ελληνικών χαρτιών στο ΧΑΑ. Οι τραπεζικές μετοχές προβλέπεται να δείξουν αντοχή, λόγω των περιθωρίων από την υψηλή κερδοφορία των προηγούμενων ετών και τη συγκρατημένη πιστωτική επέκταση προς αφερέγγυους δανειολήπτες. Ικανά αμυντικά περιθώρια παρουσιάζουν και οι κλάδοι τροφίμων και ποτών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (κυρίως τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και φωτισμού), καθώς η πρόβλεψη είναι ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών δεν θα θιγούν, παρά ελάχιστα. Εν πάση περιπτώσει, η πιστωτική κρίση και η περιορισμένη ρευστότητα θα πρέπει να οδηγήσουν τους έλληνες μικροεπενδυτές (όσους αποφασίσουν να επενδύσουν σε εισηγμένες μετοχές) στην αγορά μετοχών επιχειρήσεων των οποίων ο τζίρος (και συνεπώς και τα κέρδη) δεν επηρεάζονται καθόλου ή ελάχιστα μόνον από τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Για την πορεία του Γενικού Δείκτη η πρόβλεψη δεν είναι επίσης ευνοϊκή. Κατά πάσα πιθανότητα θα κινηθεί σε χαμηλά ύψη, εκτός εάν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια και ακολουθήσει πολιτική τόνωσης της ρευστότητας. Τέτοια τάση πάντως προς το παρόν δεν διαφαίνεται, καθώς η διοίκηση της ΕΚΤ φοβάται ότι η αύξηση της ρευστότητας θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης. Πάντως και ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ, οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών της ζώνης του ευρώ είναι απόλυτα συγκρατημένες και απαισιόδοξες για τη φετινή χρονιά.
3 Πάντως οι σημερινοί τραπεζίτες των δύο μεγάλων τραπεζών της Δύσης, της αμερικανικής FED και της ευρωπαϊκής ΕΚΤ, φαίνεται ότι έχουν διαφορετικούς στόχους. Η FED προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα που «τρίζει» επικίνδυνα, και να διώξει την απειλή ύφεσης που άρχισε να διαφαίνεται στις ΗΠΑ, ενώ στόχος της ΕΚΤ είναι η συγκράτηση του πληθωρισμού στις χώρες του ευρώ. Οι δυσκολίες για την αμερικανική οικονομία είναι μεγάλες και δύσκολα η FED θα πετύχει τους στόχους. Έτσι, τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την κατρακύλα κατά τη φετινή χρονιά. Και επειδή τα χρηματιστήρια των δυτικών χωρών κινούνται σαν «συγκοινωνούντα δοχεία», οι πτωτικές τάσεις στις ΗΠΑ θα μεταφέρονται και στην Ευρώπη, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα. Ακόμη η καρδιά του καπιταλισμού χτυπάει στις ΗΠΑ. Οι άλλες οικονομίες της Δύσης είναι οι «λοιπές υπό εξάρτηση οικονομίες». Επομένως οι επίδοξοι Έλληνες (και λοιποί Ευρωπαίοι) μικροεπενδυτές, πριν παρασυρθούν από τις «συμβουλές» τραπεζικών ή άλλων «ειδικών» σε επενδύσεις συμβούλων, ας έχουν υπόψη τους και αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα στις λίγες αυτές γραμμές. Ίσως τους βοηθήσουν σε κάποιες αποφάσεις τους. Οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο έχουν μεγάλο ρίσκο. Γρήγορα δημιουργούνται «φούσκες» που σκάνε με πάταγο.