Γυρίζουν την πλάτη στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι

Πρόκειται για το πιο σοβαρό και ανησυχητικό συμπέρασμα έρευνας που περιλαμβάνεται σε βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα ο καθηγητής και συνεργάτης του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Κουζής, που σήμανε συναγερμό, σε, δυστυχώς, μεμονωμένα συνδικαλιστικά στελέχη των παρατάξεων που δρουν σήμερα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Άλλα δύο επίσης σοβαρά συμπεράσματα της έρευνας είναι:
• Η απόλυτη αντιστοιχία των συνδικαλιστικών παρατάξεων με τα πολιτικά κόμματα και
• η έντονη παραταξιοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Για δυσκολία επικοινωνίας με τον κόσμο της εργασίας μιλούν όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη όλων των «αποχρώσεων» που φαίνεται να συμφωνούν με τα συμπεράσματα της έρευνας, χωρίς ωστόσο, σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση, να αποφασίζουν παρεμβάσεις για αναστροφή της εικόνας και της αποκαρδιωτικής πραγματικότητας. Και βεβαίως ανύπαρκτος κάθε στρατηγικός σχεδιασμός που να φρενάρει -έστω μελλοντικά- την κατηφόρα.
Μια άλλη, επίσης αξιοσημείωτη, διαπίστωση περιέχεται στην ίδια έρευνα:
• Η υποεκπροσώπηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στα συνδικάτα, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών – ΔΕΚΟ και η μεταβολή των εργασιακών σχέσεων θα έχει αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα η υπεροχή του δημόσιου τομέα στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση να μειωθεί σημαντικά.
Επιπλέον:
Η συνεχιζόμενη τάση μείωσης της συμμετοχής των εργαζομένων συρρικνώνει τη δύναμη των συνδικάτων σήμερα στην Ελλάδα, ενώ αυτά πλήττονται και από το γεγονός ότι αδυνατούν να προσελκύσουν νέα μέλη από τις νεότερες γενιές των εργαζομένων.
Για ανάγκη άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων μιλούν κάποια συνδικαλιστικά στελέχη, προκειμένου να «επουλωθούν οι πληγές». Η μη αναγνώριση της δυσοίωνης πραγματικότητας από τους πολλούς και η συνακόλουθη απραξία είναι προφανές πως θα οδηγήσει σε γραφειοκρατικούς διεκπεραιωτικούς οργανισμούς με ελάχιστη αξιοπιστία -και κυρίως- αποτελεσματικότητα. Σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων βεβαίως.


Σχολιάστε εδώ