Βαλτώνει η Ανακύκλωση…

ΓΕΝΙΚΗ είναι η διαπίστωση ότι το θέμα της ανακύκλωσης στην πόλη της Αθήνας χωλαίνει, παρά το γεγονός ότι έχουμε ακούσει πολλά και παχιά λόγια από την εποχή του Αβραμόπουλου και λίγο αργότερα της Ντόρας… Μας έλεγαν και οι δύο πολλά και έκαναν πολύ λίγα, για να είμαστε ειλικρινείς… Άλλο σύστημα ξεκίνησε να βάλει ο Αβραμόπουλος και το άφησε στη μέση… και άλλο σύστημα έβαλε τελικά η Ντόρα και ο Σκυλακάκης…

ΧΩΡΙΣ να θέλουμε να τη δικαιολογήσουμε, η σημερινή δημοτική αρχή κληρονόμησε από την προηγούμενη μια κατάσταση αλαλούμ… Χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση για τους κατοίκους της πόλης, τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, άρχισαν να τοποθετούν κάδους με κριτήρια όχι τον όγκο των σκουπιδιών και τις ανάγκες κάθε γειτονιάς ή κάθε δρόμου, αλλά με μοναδικό κριτήριο τη θέση που χωράει και το πόσοι συμπολίτες μας βλέπουν τις διαφημίσεις που είχαν ή έχουν οι κάδοι αυτοί… Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κάδοι ανακύκλωσης, καθώς και τα διάφορα κέντρα ανακύκλωσης ή καμπάνες, τοποθετήθηκαν με κριτήριο το να έχουν διαφημίσεις, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί από το δημοτικό συμβούλιο αν θα έπρεπε να υπάρχουν διαφημίσεις…

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να αγνοήσει ότι έναν χρόνο, τώρα που στον δήμο υπάρχει η νέα δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Νικήτα Κακλαμάνη και αντιδήμαρχο Καθαριότητας τον Δημόπουλο, τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει, η ανακύκλωση έχει βαλτώσει και το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει το πλαίσιο με το οποίο πρέπει για να λειτουργήσει το σύστημα αυτό… Καμία ενημέρωση δεν έχει γίνει προς τους κατοίκους και σε ορισμένες περιοχές έχουν αρχίσει να παίζονται παιγνιδάκια από τους τοπικούς άρχοντες, φθηνά επικοινωνιακά παιγνιδάκια από τους ανθρώπους κυρίως της καθαριότητας, προκειμένου να νομίζει ο κόσμος πως το πρόγραμμα ανακύκλωσης συνεχίζεται και μάλιστα διευρύνεται… Μια κατάσταση για την οποία μεγάλη είναι η ευθύνη του Δημόπουλου που 13 μήνες τώρα δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει υποφερτά το σύστημα της καθαριότητας και ο κόσμος δείχνει να αδιαφορεί…

ΕΤΣΙ, την περασμένη Δευτέρα οι δραστήριοι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων μοίρασαν προς τους δημοτικούς συμβούλους ένα υπόμνημα όπου θέτουν σε σωστές βάσεις το θέμα της ανακύκλωσης και της ενημέρωσης των παιδιών και βεβαίως παραθέτουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα προβλήματα που υπάρχουν σε δύο περιοχές της Αθήνας, του Γκύζη και το Πολύγωνο, περιοχές όπου κυριαρχεί η πρώτη κατοικία και είναι από τις πλέον πυκνοδομημένες της πρωτεύουσας…

ΣΤΟ υπόμνημα, που κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί αύριο εκτός ημερήσιας διάταξης για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, οι εκπρόσωποι των φορέων υποστηρίζουν ότι: «Την άνοιξη του 2007, ακούσαμε τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, κ. Δημόπουλο, στην ενημέρωση που έκανε στο 7ο Διαμερισματικό Συμβούλιο, πως έχουν αγορασθεί καμπάνες ανακύκλωσης και ολοκληρωμένα κέντρα (περίπτερα) ανακύκλωσης για να τοποθετηθούν σ’ όλες τις συνοικίες του Δήμου Αθηναίων. Μόλις χθες 27/1/2008), στην εκδήλωση κοπής της πίτας του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος, ακούσαμε την πρόεδρό του, κ. Ζενάκου, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά για την τοποθέτηση καμπάνων ανακύκλωσης έξω απ’ όλα τα σχολεία και περιπτέρων ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία των συνοικιών».

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όμως, η εικόνα που έχουμε», τονίζουν οι κάτοικοι του Πολυγώνου και του Γκύζη, «είναι εντελώς διαφορετική! Κανένα ολοκληρωμένο κέντρο ανακύκλωσης δεν υπάρχει στις δυο αυτές συνοικίες, ενώ η μοναδική καμπάνα ανακύκλωσης που υπήρχε (σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Άρειο Πάγο μέχρι τη Νέα Φιλοθέη και από την οδό Πανόρμου μέχρι τη Νέα Κυψέλη) έξω από την είσοδο των σχολείων μάς αφαιρέθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων!»

ΕΠΙΣΗΣ, οι γονείς ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να επανατοποθετηθεί η καμπάνα ανακύκλωσης στην είσοδο των Δημοτικών σχολείων επί της οδού Ικαρίας, καθώς και να τοποθετηθεί και δεύτερη καμπάνα ανακύκλωσης στην είσοδο του 24ου Γυμνασίου-Λυκείου, επί της οδού Γιάννη Σούκα, αφού η πρώτη (στην οδό Ικαρίας) δεν επαρκούσε και τα χαρτιά μονίμως ξεχείλιζαν, δεκάδες μέτρα μακριά απ’ αυτή. Ζητούν, επίσης, να τοποθετηθούν ολοκληρωμένα κέντρα ανακύκλωσης στις συνοικίες Πολυγώνου και Γκύζη στα σημεία που βρίσκονται οι αφετηρίες των λεωφορείων και να ορισθούν εντός των σχολείων σημεία ανακύκλωσης, με τοποθέτηση ειδικών κάδων, ώστε οι μαθητές να συμμετέχουν οι ίδιοι σ’ αυτήν τη διαδικασία με ασφάλεια, χωρίς ν’ αναγκάζονται να βγαίνουν εκτός σχολείου.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ οι γονείς στο υπόμνημά τους υποστηρίζουν ότι μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής του οικολογικού μας συστήματος δίνουν και αυτοί τον αγώνα τους με μια σειρά δραστηριοτήτων όπως: Προγραμματισμένες εκδηλώσεις – συζητήσεις για θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος και προστασίας του περιβάλλοντος, έκδοση ημερολογίων οικολογικού περιεχομένου με εμπνευσμένους, από ζωγραφιές των παιδιών, προβληματισμούς και την αγωνία για την τύχη του πλανήτη μας και συμμετοχή των παιδιών σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (ορισμένα από αυτά γίνονται με την αρμοδιότητα του Δήμου Αθηναίων).

ΤΕΛΟΣ, συναισθανόμενοι την ευθύνη που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας για το περιβάλλον που τους παραδίνουμε και σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων και τους τοπικούς φορείς κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση όλων μας, ώστε με την ενεργή συμμετοχή μικρών και μεγάλων να βοηθήσουμε στην αντιστροφή της πορείας που οδηγεί στον αφανισμό της Γης μας.

***

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να ομολογήσουμε ότι, σε σχέση με ένα δημοσίευμά μας για την προσπάθεια που απαιτείται για να καταργηθούν οι πλαστικές σακούλες, έχουν γίνει ορισμένα βήματα από την πλευρά του δήμου… Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά το δημοσίευμά μας ο Δήμος Αθηναίων δεσμεύτηκε σε ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργησή τους στα σούπερ μάρκετ εντός των ορίων του… Με βάση αυτήν την ανακοίνωση, στις 6 Φεβρουαρίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο Αθηναίων και εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Ήταν μια απόφαση που λήφθηκε μετά τη δεύτερη συνάντηση εργασίας που έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με πρωτοβουλία και πάλι του Κακλαμάνη…

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ αυτή παρόντες, εκτός από τον δήμαρχο, ήταν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Δ. Σκιαδάς και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Carrefour, Αφοί Βερόπουλοι, Σκλαβενίτης, DIA, METRO, Atlantic, Γαλαξίας, Bazaar. Έγινε με σκοπό να αποφασιστεί η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της σταδιακής αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με σακούλες κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Στόχος είναι η πιλοτική εφαρμογή να ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί η πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας μέσα στο καλοκαίρι.

***

ΜΑΣ εντυπωσίασε ο Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτησή του στο θέμα της απεργίας των εργαζομένων στο Μετρό, με την οποία διεκδικούν να μην παραταθεί η βραδινή του λειτουργία… Στη σχετική δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ σημειώνει ότι το αίτημα για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Μετρό αποκτά χαρακτηριστικά θρίλερ. Αν και χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας, εδώ και χρόνια, διεκδικούν ολονύκτια λειτουργία του Μετρό τις Παρασκευές και τα Σάββατα, το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση μέχρι τις 2 το πρωί «δοκιμαστικά» για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Δυστυχώς, όμως, χωρίς να προβεί σε καμία καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών ή να συζητήσει με τους εργαζομένους.

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ, τονίζει ο Τσίπρας στη δήλωσή του, ότι το υπουργείο Μεταφορών και η Εταιρεία Λειτουργίας του Μετρό προσπαθούν να «κάψουν» το μέτρο πριν καλά καλά ξεκινήσει. Και αυτό γιατί, παρά το τεράστιο κοινωνικό του όφελος για την πόλη και την ασφαλή μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων, δεν είναι επαρκώς κερδοφόρο με βάση τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με τα οποία αντιλαμβάνονται τις δημόσιες συγκοινωνίες. Παραβλέποντας ότι σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή η Βαρκελώνη, το μετρό λειτουργεί είτε όλο το 24ωρο είτε μέχρι τις 2 το πρωί.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ότι τόσο το υπουργείο όσο και η Εταιρεία Λειτουργίας του Μετρό, αντί να οργανώσουν την επιχορήγηση των βραδινών δρομολογίων και τις αναγκαίες προσλήψεις νέου προσωπικού, μεταθέτουν το πρόβλημα της λειτουργίας στους εργαζομένους, υπό τη μορφή πιο εντατικοποιημένης εργασίας. Έτσι, κρύβονται πίσω από τις αντιδράσεις των σωματείων των εργαζομένων του Μετρό και του ΗΣΑΠ, οι οποίοι θα ήταν πιο εύστοχο να επισημαίνουν την υποκρισία του υπουργείου και της εργοδοσίας, παρά να προγραμματίζουν κινητοποιήσεις εναντίον των νυχτερινών δρομολογίων. Άλλωστε, αν διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα σε μια κατεύθυνση που θα εξυπηρετεί την ενίσχυση του μέτρου, θα έχουν με το μέρος τους την πλειοψηφία των κατοίκων της Αθήνας. Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε όλοι μαζί είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος μαζικών μεταφορών που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης με σεβασμό στους εργαζόμενους σε αυτό, τόνισε.

ΓΙΑ ΤΟ ίδιο θέμα, πάντως, ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι εκφράζει τη λύπη του για τον τρόπο αντίδρασης μερίδας συνδικαλιστών στην πιλοτική εφαρμογή της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας του Μετρό και του ΗΣΑΠ. «Θα ήθελα να υπενθυμίσω -είπε- ότι το αίτημα για παράταση του ωραρίου λειτουργίας υποβλήθηκε στον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης μας. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται επί μονίμου βάσεως σε πολλές χώρες της Ευρώπης χωρίς προβλήματα και τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους πολίτες. Η εφαρμογή του στην πόλη μας έχει ως κύριους αποδέκτες τους νέους και τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας και δεν αποβλέπει σε καμιά περίπτωση στη φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δύο μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία είναι κατανοητά και σεβαστά. Γι’ αυτό και θεωρώ ατυχείς τους χαρακτηρισμούς ορισμένων συνδικαλιστών για το πρόσωπό μου, αφού είναι γνωστή και δεδομένη η ευαισθησία μου για το συνδικαλιστικό κίνημα. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική για το καλό των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας».


Σχολιάστε εδώ