Αυξάνεται γρήγορα, αλλά μειώνεται με… το σταγονόμετρο η τιμή της βενζίνης

Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να είδαν οι υπηρεσίες του υπουργείου, οι οποίες (και όμως) διενεργούν ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ αυτές τις μετρήσεις για τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης κάθε εβδομάδα.

Παίρνουν δηλαδή τον πρατηριούχο και του λένε: «Πόσο πουλάς;» – «Τόσο» τους λέει εκείνος, «τόσο» γράφουν κι αυτοί. Τώρα το πόσο πουλάει ο καθένας στο πρατήριό του, δηλαδή τις τιμές που γράφουν στις πινακίδες, αυτό μόνο οι καταναλωτές το ξέρουν, αφού δύσκολα βρίσκει κανείς βενζίνη κάτω από 1,10 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές, διεθνώς, για το πετρέλαιο έχουν υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, περίπου κατά 8%, και παραμένουν κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι έλληνες καταναλωτές το πολύ να έχουν γλυτώσει δύο λεπτά το λίτρο.

Αυτή η… καθυστέρηση να πέσουν οι τιμές είναι διαπιστωμένη και αδικαιολόγητη και συνιστά αισχροκέρδεια για όλο τον μηχανισμό εμπορίας των πετρελαιοειδών, από τα διυλιστήρια μέχρι την κάνουλα των πρατηρίων. Υπάρχουν βέβαια και τα λεγόμενα ελεύθερα πρατήρια που πουλάνε πολύ φθηνότερα, επειδή μπορούν και παίρνουν με δικά τους φορτηγά τα καύσιμα από τα διυλιστήρια, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια εταιρεία. Ο καταναλωτής συνήθως φοβάται να φουλάρει σ’ αυτά τα πρατήρια, επειδή νομίζει ότι η βενζίνη δεν είναι καθαρή. Και ο φόβος του είναι βάσιμος μια και τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν ευαίσθητους κινητήρες, οι οποίοι μπορεί μέχρι και να καταστραφούν, αν το καύσιμο δεν είναι καθαρό. Όμως, κάποια πρατήρια, ακόμα και ένα που λειτουργεί για λογαριασμό σούπερ μάρκετ στην οδό Πειραιώς, ανήκουν και φέρουν και τη φίρμα εταιρείας πετρελαιοειδών. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι οι εταιρείες μπορούν να περιορίσουν την τιμή της βενζίνης και να αυξήσουν ταυτόχρονα τα κέρδη τους από την υψηλή προσέλευση των οδηγών που ψάχνουν για φθηνότερο καύσιμο, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι το καύσιμο δεν είναι καλό, αφού είναι κοινό μυστικό ότι όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτως ονόματος, βάζουν τα ίδια καύσιμα (όπως π.χ. η απλή αμόλυβδη βενζίνη) από τις ίδιες κάνουλες στα διυλιστήρια.

«Καπέλο» και στο
πετρέλαιο θέρμανσης

Την ίδια ώρα οι πετρελαϊκές εταιρείες ήδη έχουν διαμηνύσει προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της διαχείρισης του νέου καθεστώτος με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι θα «καπελωθεί» η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με περίπου 2-3 λεπτά το λίτρο από τις 15 του Φεβρουαρίου, αμέσως δηλαδή μόλις εφαρμοστεί το μέτρο της εξίσωσης των φόρων.

Έτσι, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, στην Αθήνα από τα 67 λεπτά, που είναι η μέση τιμή, αναμένεται να πάει στα 70, ενώ στην περιφέρεια η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να τιναχτεί από τα 74 στα 76 λεπτά το λίτρο.


Σχολιάστε εδώ