Από το Περιστύλιο…
Και σε αντίθεση με τον κ. Ρουσόπουλο, που έσπευσε να απορρίψει το αίτημα, άστραψε το πρόσωπό της: «Όσο πιο γρήγορα ξεκαθαριστεί η υπόθεση τόσο καλύτερα!», είπε. Εξαρτάται φυσικά σε πόσο… βάθος χρόνου θα φτάσουν οι ευθύνες, όταν, αν και όποτε ξεκαθαριστεί.
νΤο διηγούνταν ο Γεράσιμος Γιακουμάτος: με ελικοφόρο 28 θέσεων και 11 μποφόρ έφυγε από τη Μύκονο, όπου κάθε χρόνο κόβει την πίτα της Νέας Δημοκρατίας. Με… σχοινιά κρατούσαν, λέει, τους έλικες για να μη φύγουν. Συνέβη την περασμένη Κυριακή και το φλουρί έπεσε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, που έσβησε λίγες ώρες μετά…
Ο τέως υφυπουργός σκεφτόταν μάλιστα να κάνει μια πρόταση, να ανακηρυχτεί η Μύκονος, που είναι πατρίδα των απανταχού κοσμικών… ανεξάρτητο κρατίδιο. Του τα χάλασε όμως ο κ. Ζαμπούνης, που επέμενε ότι η περίπτωση της Μυκόνου μόνο πριγκιπάτο σηκώνει…
νΗ διατύπωση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας περί της ανάγκης επάνδρωσης των υπηρεσιών του στρατεύματος ενόχλησε την αντιπρόεδρο της Βουλής Έλσα Παπαδημητρίου: «Έξι γυναίκες είναι εγγεγραμμένες για να στηρίξουν την πρωτοβουλία σας», είπε στον υφυπουργό Κ. Τασούλα. «Άρα, δικαιούνται μάλλον και να σας παρακαλέσουν να ζητήσετε από τα πρακτικά η λέξη επάνδρωση να γίνει στελέχωση».
Ο κ. Τασούλας απάντησε και έτσι ακολούθησε ο εξής απίθανος διάλογος:
– Κ. Τασούλας: «Ασφαλώς εκ πρώτης όψεως η λέξη ”επάνδρωση” αφορά σε άνδρες. Αν δείτε όμως σε λεξικά αρχαίας ελληνικής, θα δείτε ότι η λέξη ”ανήρ” παραπέμπει στην αρχέγονη έννοια του ανθρώπου. Γι’ αυτό και μία ερμηνεία της λέξεως «άνθρωπος», πέραν της εκδοχής ”άνω θρώσκων”, ”αυτός που κοιτάει ψηλά”, είναι ”αυτός που έχει την όψιν ανδρός”, του ανδρός νοουμένου ως ανθρώπου, βέβαια, και όχι άρρενος. Το είπα, λοιπόν, με την αρχέγονη έννοια -την ”επάνδρωση”- του ανθρώπου και όχι με την έννοια του φύλου.
Ωστόσο, επειδή καταλαβαίνω πως οι αρχαίες έννοιες ενίοτε σήμερα είναι και ξένες γλώσσες στην Ελλάδα, υποτάσσομαι σε αυτή την πραγματικότητα και διορθώνω και παρακαλώ να γραφτεί ”στελέχωση”».
– Ε. Παπαδημητρίου: «Αν αυτό το λέγατε σε συνεδρίαση γυναικών, κύριε υπουργέ, θα σας λέγανε ότι πολύ συχνά δηλώνουμε υπερήφανες που κληρονομήσαμε την ελληνική γλώσσα που είναι και η μόνη γλώσσα, όπου η λέξη ”άνθρωπος” δεν είναι ταυτόσημη με τη λέξη ”άνδρας”. Και το ”άνω θρώσκω” απλώς αναδεικνύει τον όρθιο, τον κοιτώντα ψηλότερα, αλλά ουσιαστικά εκφέρεται ως ”ο άνθρωπος”, το μόνο ζώο που στέκεται στα δύο του πόδια».
– Γ. Καρατζαφέρης: «Ήμουν σίγουρος, ως Υδροχόος δεν θα αφήνατε να πέσει κάτω αυτό το οποίο ελέχθη από τον αξιότιμο κύριο υφυπουργό.
Κύριε υφυπουργέ, νομίζω ότι η λέξη ”στελέχωσις” είναι ό,τι χειρότερο.
Σας παραπέμπω, λοιπόν, εις το λεξικό Γιοβάνη, για να διαβάσετε τι σημαίνει η λέξη ”στέλεχος”. Στέλεχος σημαίνει τον βλάκα. Άρα, λοιπόν, δεν νομίζω ότι ήταν, για να βάλετε εις το Σώμα βλάκες. Όχι, λοιπόν, στέλεχος. Η λέξη ”στέλεχος” εις το λεξικό Γιοβάνη σημαίνει βλάκας. Για τα ελληνικά σας το λέω».
– Θ. Λεβέντης: «Η λέξη ”στέλεχος” έχει πολλές έννοιες. Ανάμεσα στις άλλες, είναι και το εγκεφαλικό στέλεχος, που είναι η βάση όλων των λειτουργιών του εγκεφάλου και όλων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Επομένως, το στέλεχος έχει μια πλατιά έννοια».
– Γ. Καρατζαφέρης: « Όταν μιλάμε για εγκέφαλους, όχι για ανεγκέφαλους».
– Θ. Λεβέντης: «Εξαρτάται».
– Ε. Παπαδημητρίου: «Ας το θεωρήσω ως ένα ευχάριστο, πλην διδακτικό διάλειμμα» (…).