Από τον Αύγουστο ελέγχει την υπόθεση Θέμου ο Κλαδάς!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο πρόεδρος της Αρχής κ. Γιώργος Ζορμπάς είχε αναθέσει από τα τέλη Αυγούστου στον κ. Κλαδά να διενεργήσει τη διοικητική έρευνα για το θέμα, αφού πρώτα είχε διαπιστώσει ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπήρχαν ενδείξεις τέλεσης κάποιου από τα βασικά εγκλήματα, τα οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία συσχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Γιʼ αυτόν τον λόγο, ο κ. Ζορμπάς δεν υλοποίησε τη δυνατότητα που του δίνει ο νόμος να «παγώνει» τις κινήσεις λογαριασμών, με αποτέλεσμα ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» να προχωρήσει αργότερα σε αναλήψεις μεγάλων ποσών από τον λογαριασμό του. Αν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη τέλεσης βασικού αδικήματος (δικαστική έρευνα σε εξέλιξη, προηγούμενη καταδίκη ή παραπομπή του εκδότη για βασικό έγκλημα), τονίζουν συνομιλητές του παλαίμαχου Εισαγγελέα, ασφαλώς και θα είχε προχωρήσει στη δέσμευση του λογαριασμού.

Αφού ανέλαβε τη διενέργεια της διοικητικής έρευνας τον Αύγουστο, περιέργως το θέμα παρέμεινε ανοικτό για τρεις μήνες, μέχρι που ο ίδιος πήρε τη σκυτάλη της διερεύνησης τον Νοέμβριο, με τη νέα του ιδιότητα αυτήν τη φορά, ως επικεφαλής του πρώην ΣΔΟΕ. Αισίως, στα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εστάλη στον κ. Αναστασιάδη η κλήση να προσέλθει στην ΥπΕΕ για να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων, είχαν συμπληρωθεί περισσότεροι από τέσσερις μήνες από τότε που ο κ. Κλαδάς άρχισε να χειρίζεται, με δύο διαφορετικές ιδιότητες, την υπόθεση.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι σε τι αποδίδεται αυτή η παρατεταμένη διερεύνηση επί μήνες, στη διάρκεια της οποίας, μάλιστα, έγιναν -αρχικά σε ιστοσελίδες- διαρροές για το θέμα, με αρκετά και έγκυρα στοιχεία, που φαίνεται πλέον ότι είχαν «επίσημη» προέλευση. Και πως τα όσα συνέβησαν αυτούς τους τέσσερις μήνες μπορεί να συνδέονται με τις πρόσφατες καταγγελίες Τριανταφυλλόπουλου περί πρότασης συναλλαγής από τον κ. Κλαδά, την οποία φέρεται να κόμισε στο συνεκδότη του «Θέματος» ο βουλευτής κ. Κώστας Κουκοδήμος.

Την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας πρόσφερε πάντως στήριξη στον κ. Κλαδά, αναθέτοντάς του να διερευνήσει πώς διέρρευσε από το ΣΔΟΕ στον «Ελεύθερο Τύπο» η πληροφορία περί του ελέγχου Αναστασιάδη στα γαλλοελβετικά σύνορα. Η κίνηση αυτή προφανώς αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη στο πρόσωπο του κ. Κλαδά, αφού εμμέσως φαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομίας δεν θεωρεί τον ίδιο εμπλεκόμενο στις διαρροές και τον καλεί να διερευνήσει την προέλευσή τους.

Σε σχέση με τις διαρροές από την ΥπΕΕ υπάρχουν σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα, που φαίνεται ότι δεν θα διερευνηθούν στο πλαίσιο αυτής της ΕΔΕ, την οποία θα διεξαγάγει ο κ. Κλαδάς:

1. Από ποια πηγή διέρρευσε πριν από μήνες στις ιστοσελίδες η πληροφορία για τη διεξαγωγή ελέγχου για τον κ. Αναστασιάδη;

2. Από ποια πηγή έλαβε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος πλήθος εγγράφων του πρώην ΣΔΟΕ και της BNP Paribas για την υπόθεση, τα οποία παρουσίασε σε πρόσφατη εκπομπή του; Έμπειρα τραπεζικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι αυτά τα έγγραφα μόνο από την ΥπΕΕ μπορεί να έχουν διαρρεύσει.

3. Από ποια πηγή πληροφορήθηκε ο ΣΚΑΙ και το ανέφερε σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ αυτής της εβδομάδας ότι ποσό 1,3 εκατ. ευρώ πήγε από λογαριασμούς Αναστασιάδη σε «πρόσωπο-έκπληξη» που, κατά το ρεπορτάζ, εμφανίζεται ως διώκτης του κ. Αναστασιάδη; Ποιο είναι αυτό το πρόσωπο και με ποιο σκοπό διακινήθηκε η πληροφορία, την ώρα που ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, ένας από τους «διώκτες» του εκδότη του «Πρώτου Θέματος», εμφανιζόταν να απειλεί ότι «θα πατήσει το κουμπί και θα πέσει η κυβέρνηση»;

4. Πώς τελικά τα στοιχεία μιας απόρρητης έρευνας της Αρχής Ζορμπά και της ΥπΕΕ εμφανίζονται επί μήνες να διακινούνται στον Τύπο και τα ΜΜΕ, χωρίς να έχει διερευνηθεί από την κυβέρνηση η πηγή προέλευσης των διαρροών; Και γιατί η κυβέρνηση εμφανίζεται επί μήνες να ανέχεται αυτές τις διαρροές και κινεί διαδικασίες ελέγχου μόλις τώρα, με αφορμή τη διαρροή για τον έλεγχο Αναστασιάδη στα γαλλοελβετικά σύνορα;

5. Γιατί, την ώρα που ακόμη και βουλευτές της ΝΔ εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς Κλαδά, ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίζεται σε μια κρίσιμη στιγμή να στηρίζει τον υφιστάμενό του με μια ανάθεση ΕΔΕ, που είναι αυτονόητο ότι του εξασφαλίζει την παραμονή του στην ΥπΕΕ τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί;


Σχολιάστε εδώ